Özgürlük şehitleri uğurlandı

Yurt Dışı Haberleri —

23 Aralık Paris Katliamı Şehitleri uğurlama

23 Aralık Paris Katliamı Şehitleri uğurlama

  • Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi önünde katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl Paris’teki görkemli tören ardından Başûr ve Bakur Kurdistan’a uğurlandı. Hüzün, acı ve öfkenin hakim olduğu törende özgürlük şehitlerine söz verildi.
  • CDK-F Eşbaşkanı Abdullah Ülmez törende Cumhurbaşkanı Macron’a seslenerek, “Katliamın aydınlatılması için rolünüzü oynayın. Fransa bu karanlığı aydınlatmak zorunda. Kürt halkının beklentisi adaletin sağlanması” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR/PARİS

Paris, on yıl içinde ikinci kez aynı acı ve öfkeye ev sahipliği yaptı. Binler dün 3 şehidini görkemli bir tören ardından  uğurladı.

Paris’te katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl görkemli bir tören ardından dün Kurdistan topraklarına uğurlandı. Acı ve öfkenin hakim olduğu törende Fransa devletine açık mesaj verildi: Katliamın arkasındaki güçleri ortaya çıkar ve yargıla.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi önünde 23 Aralık'ta gerçekleşen silahlı saldırıda şehit düşen üç Kurdistanlının naaşı dün sabah saatlerinde Fransa Adli Tıp Kurumu’ndan (Institut Medico-Legal) aileleri ve yoldaşları tarafından alındı. Evîn Goyî’nin PKK bayrağına sarılı tabutu Jin jiyan azadî” sloganlarıyla kadınlar tarafından; Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın sarı-kırmızı-yeşil renklere sarılmış tabutları ise yakınları ve yoldaşları tarafından “Şehid namirin” sloganıyla alındı. Şehitlerin naaşları konvoyla törenin yapılacağı Villers-le-Belle banliyösüne doğru yola çıkarıldı. Konvoyda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayrağı açıldı.

 

 

Yoldaşlarının omuzlarında

Şehitlerin naaşları banliyö girişinde sloganlarla karşılanarak törenin yapılacağı Palace de Villiers’a getirildi. Cenazeleri uğurlamak için Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen Kurdistanlılar ve dostları törenin yapılacağı salon çevresinde toplandı. Çok sayıda Fransız seçilmiş de uğurlama törenine katıldı.

Törene katılanlar, şehitlerin fotoğraflarını yakalarına takarken, kadınlar mor flamalar da taktı. Paris’te iki katliamda şehit düşenler ile Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK bayrağı taşıyan kitle cenazeleri “Şehid namirin” sloganları ve zılgıtlarla karşıladı.

Kürt Kadın Hareketi’nin öncü isimlerinden Evîn Goyi’nin tabutu kadınlar, Mîr Perwer’in tabutu Kürt sanatçılar, Abdurrahman Kızıl’ın tabutu ise ailesi ve yurtseverler tarafından omuzlandı. Şehitlerin tabutları omuzlarda, sarı-kırmızı-yeşil bir koridorun oluşturulduğu salona getirildi. Duygulu anların yaşandığı salondan sık sık “Şehid namirin”, “jin, jiyan, azadî” sloganı yükseldi.

 

 

Bu iradeyi kıramayacaksınız

Açılış konuşmasını yapan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan, “Barbar düşmanımız var, ama bilsinlerki hedef aldıkları Kürt kadınları mücadeleden geri durmayacak, Türk rejiminin kabusu olacak. Evîn Goyî’nin DAİŞ’i bitirdiği gibi bizler de Erdoğan’ı bitireceğiz. Bu iradeyi kıramayacaksınız” dedi.

Macron’a çağrı

CDK-F Eşbaşkanı Abdullah Ülmez ise “Şehitlerimiz arkalarında bir kara kış değil bahar bıraktılar. Onların mücadelesini başarıya ulaştıracağız” diye konuştu. 23 Aralık’tan bu yana ayakta olan Kürt halkı ve dostlarına teşekkür eden Ülmez, “Katliam aydınlatılana kadar mücadelemiz sürecek” diyerek, Fransa hükümeti ve Cumhurbaşkanı Macron’a seslendi: “Katliamın aydınlatılması için rolünüzü oynayın. Kürt halkının beklentisi Pariste yaşanan her iki katliamı gerçekleştirenlerin açığa çıkarılması, adaletin sağlaması.”

 

 

Acınızı paylaşıyoruz

Villers-le-Belle 1. Belediyesi Başkan Yardımcısı Djida Tech Tach saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Bu şehir çok açık bir şehir, herkes burada yer bulabilir, burada kardeşlik esastır. Yaşanan saldırıdan dolayı bütün şehir şok içinde. Hayatını kaybedenlerin aileleri, Fransa’daki Kürt toplumuyla dayanışma mesajımızı iletiyoruz. Acılarınızı paylaşıyoruz, başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Karanlığı aydınlatmak zorundasınız

KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Paris’te 9 Ocak 2013’te Sara, Ronahi ve Rojbin katledildiğinde Kürt Halk Önderi’nin “Onların intikamını alacağız, intikamı faşizmlerini yok ederek alacağız” dediğini hatırlatarak, faşist Türk devletinin o günden bu yana Kürt halkının iradesini kırmak, yenilgiye uğratmak için her türlü saldırıyı gerçekleştirdiğini belirtti. Paris’te Kürtlerin iki kez katledildiğinin altını çizen Kartal, “Fransa hükümeti bu karanlığı aydınlatmak zorundadır. 10 yıl içinde Özgürlük Hareketi’nin öncü kadınları, mücadele neferleri hedef alındı. Sayın Macron, Fransa hükümeti, Paris Katliamı ardındaki bu karanlık güçleri aydınlatmalı. Şehitlerimize söz veriyoruz, karanlık aydınlatılana, adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz” mesajı verdi. 

 

 

Diz çökmeyeceğiz

Şehitlerin yakınları yaptıkları konuşmalarda katliamın aydınlatılmasını, 1. Paris Katliamı gibi sümenaltı edilmemesini istedi. Evîn Goyî’nin yeğeni Zeynep Kara, “Yüreğimiz acıyla dolu, ancak bir kez daha haykırıyoruz; Diz çökmeyeceğiz boyun eğmeyeceğimiz. Şehit Evîn’in mücadele çizgisinin takipçisi olacağız” dedi ve konuşmasını “şehit namirin” diyerek bitirdi.

Halkına aşıktı

Konuşurken gözyaşlarına boğulan Mîr Perwer’in yakını İrfan Aydın, “Mîr, halkına aşıktı, duygularını şarkılarıyla dile getiriyordu. Güvenliği için Fransa’ya geldi ancak burada katledildi. Bu mücadeleyi daha ileriye taşıyacağız, şehitlerimize sahip çıkacağız” dedi.

Layığıyla uğurlayalım

Hayatını mücadeleyle geçirmiş Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın yeğeni Deniz Babir, “Bu yürüyüş onurlu bir yürüyüştür. Yıllardır düşmanın tüm saldırılarına rağmen boyun eğmedik, eğmeyeceğiz de” diyerek, cenazelerin gönderileceği Başûr ve Bakur Kurdistan halkına şehitlere sahip çıkma çağrısında bulundu. “Şehitlerimiz yolunuz açık olsun” dedi.

Fransa cesaretli olmalı

“Bugün burada özgürlük şehitlerini uğurlayacağız” diyen Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Besime Konca, Paris’teki her iki katliamın da failinin Türkiye olduğunu vurguladı. Fransa’nın 10 yıldır Sara, Rojbin, Ronahi’nin katillerini yargılamadığının altını çizerek “MİT katletti, belgelerini verdik. Fransa neden bu davanın üstünü kapattı” diye soran Konca, “Fransa devleti cesaretli olmalı. Katliamları aydınlatmalı” çağrısında bulundu. Türk devletinin katlettiği Deniz Poyraz, Nagihan Akarsel ve daha birçok kadını hatırlatan Konca, “Bir kez daha söz veriyoruz ki, Önder Apo’nun felsefesiyle mücadele edeceğiz, kadın katillerinden hesap soracağız. Hiçbir güç bize boyun eğdirmeyecek. Uğurlar olsun özgürlük şehitleri, yolunuz açık olsun” dedi.

 

 

Bu bir halkın haykırışıdır

Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) adına Xelil Xemgin ise “Buradan yükselen ses, taziye, yardım, ağlama değil bu bir halkın, soykırıma maruz kalan bir halkın haykırışıdır” dedi. “Bu saldırı Türk devleti eliyle gerçekleşti, 1. Paris Katliamı gibi” diyen Xemgin, Kürt halkına özgücüne güvenme ve büyütme çağrısında bulundu. “TEV ÇAND olarak büyüyeceğiz, örgütleneceğiz, sesimizi yükselteceğiz” diyen Xemgin, “Mîr Perwer’in sesini yükselteceğiz, şarkılarını dilden dile yayacağız” diye ekledi.

Kürtler halkların ışığıdır

Kürt halkının dostları adına Danielle Mitterand Vakfı Başkanı Jeremie Chomette, “Kürt halkının acılarını paylaşıyoruz. Kürtler halkların ışığıdır. Kürtler direniyor, dünyaya umut veriyor, bu da onları rahatsız ediyor” dedi. 2. Dünya Savaşı’nda direnenlere ‘ihanetçi’ dendiğini belirterek, “Oysa ki asıl ihanetçiler kendileridir” diyen Chomette, Fransa devletine “Direnenlere terörist demekten vazgeçin. Terörist olan Türk devletidir” diye seslendi. Konuşmasını “Başınız, başımız sağolsun” diyerek tamamladı.

Katliam aydınlatılmalı

Sarcelles Belediye Başkanı Patrick Haddad ise yaptığı konuşmada, “Bu saldırı karşısında hepimiz durmalıyız. Kürt halkı 40 yıldır soykırım, şiddet, saldırı altındadır. Hepimizin bunun karşısında durması gerekiyor. 10 yıl önce gerçekleşen katliam aydınlatılmalı, gizlilik kararı kaldırılmalı” dedi.

 

 

Şehitlere son veda

Konuşmalar ardından Şehit Evîn’in bir şehit anmasında yaptığı konuşma izlenirken, salonda duygulu anlar yaşandı. Ardından törene katılanlar tabutlara karanfiller bırakarak şehitlerine veda etti. Yaşanan izdiham nedeniyle şehitlere veda saatlerce sürdü.

Tören ardından sloganlarla salondan çıkarılan şehitlerin cenazeleri Paris Havalimanı’ndan Kurdistan’a uğurlanacak. Mîr Perwer Muş, Abdurrahman Kızıl Kars, Evîn Goyî ise Mexmûr’da son yolculuklarına uğurlanacak.

 

 

Dışarıda da izdiham vardı

Sık sık şiirlerin okunduğu, Hozan Serhad’ın parçalarının çalındığı salon tamamen dolarken, tören dışarıda kalan kitleye büyük ekranlarla yansıtıldı. Şehitlerin fotoğrafları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev posterinin yer aldığı salonda; Abdullah Öcalan, PKK-PAJK, KJK-KCK, TJK-E, KCDK-E, TJK-F CDK-F, TEV-ÇAND imzalı çelenkler yer aldı. Kürt basınının yakından takip ettiği anma törenine Fransız ve dünya basını da yoğun ilgi gösterdi.

Fotoğraflar: Yılmaz ROJ, Erdoğan ZAMUR, Erem KANSOY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.