Özgürlükçü paradigmayla ekolojik üretim
Kadın Haberleri —

Leyla Çelik ve Nazmiye Acar
- GABB öncülüğünde başlatılan “Kadın Kent Bostanı” projesi, kadınların ekonomik güçlenmesini ve ekolojik üretim bilincini artırmayı hedefliyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) koordinasyonunda hayata geçirilen “Kadın Kent Bostanı” projesi, kadınların ekonomik ve sosyal anlamda güçlenmesini amaçlıyor. Tuşba Belediyesi’nin Altıntepe Mahallesi’nde uygulamaya koyduğu proje, kadınları toprakla buluşturarak hem üretim yapmalarını hem de dayanışma içinde bir araya gelmelerini sağlıyor. Tuşba Belediye Meclis üyeleri Leyla Çelik ve Nazmiye Acar, projenin kadın özgürlüğüne ve ekolojik bilince katkısını Jinnews’e anlattı.
Yaşam kendini yönetmektir
“Amaç kadının ekonomik olarak desteklenmesi ve derin yoksullukla mücadele etmektir” diyen Tuşba Belediye Meclis üyesi Leyla Çelik, Bizler ‘Kadın yaşamdır, yaşam kendini yönetmektir’ şiarını üç aşamada ele aldıklarını belirtti. Çelik, “Kadının şiddetle mücadele etmesi, ekonomik olarak desteklenmesi ve kadının kim olduğu çerçevesinde kampanyamızı başlattık. Bu projeyle de amacımız kadını toprakla buluşturmak, kendi üretimini ekip biçip ekonomik olarak kendini güçlendirmesidir” dedi.
Özgürlük paradigmasına uyacak
Projenin hazırlık aşamalarına değinen Tuşba Belediye Meclis üyesi Nazmiye Acar ise projeye dair şunları ifade etti: “Hazırlıklarımız üç aya yakın bir süredir devam ediyor. Süreklilik olsun diye belediyeye ait bir arsada olmasını istedik. Bu sürecin amacı, bundan sonraki yıllarda da bostan ekiminin devam etmesidir. Ardından biz bunun ekolojik boyutunu düşündük. Bu proje bölgede bulunan belediyelerin yapacağı, kadın özgürlükçü paradigmaya uyacak bir projedir.”
Çürümüşlüğe karşı dayanışma
Geliştirilen projeyle kadınların sosyalleşmesini amaçladıklarını ifade eden Nazmiye Acar, “ Bostanın kurulduğu mahalle, kadınların ekonomik anlamda çok zorlandığı bir mahalle. Pilot bölge olarak burayı seçtik ama hedeflerimiz arasında sadece belediyeye ait bir alandan ziyade bu projeyi kadınların ayağına da götürmeyi düşünüyoruz. Amaç sadece bir bahçe ya da bostan oluşturmak değil. Toplumun çürümüşlüğüne karşı, kadının mutfağa tıkılmasına karşı hem kadınları toprağın verimli gücüyle tanıştırmak hem de kadınların birbiriyle olan diyaloğunu geliştirmek” diye konuştu.
Pazar alanları oluşacak
Mahallede emeği geçen kadınlara teşekkür ederek sözlerine devam eden Nazmiye Acar, “Bu bostanı oluşturduktan sonra 23 farklı bölüm oluşturduk. Kadınlar, bu ürünlerden de faydalanabilecek. Bostanın yetiştiriciliğinde kadınlar yer alacak, kendileri bakacaklar. Sonrasında toplanan mahsulün tamamı kadınlara kalacak. Kadınların satış yapabilmeleri için uygun bir pazar alanı da oluşturacağız” ifadelerini kullandı.
Heyecan verici bir çalışma
Nazmiye Acar sözlerini şöyle tamamladı: “Oluşturulan alan çok güzel oldu. Kadınlar burada bir araya gelebilecekler. Bizim için en önemli olan nokta da bu. Kadınların birbirlerine dokunabileceği, sohbet edebileceği, gücünü birbirine aktarabileceği bir alan. Bu proje hem ekolojik anlamda hem de kadınların bir araya gelebilmeleri anlamında heyecan verici bir çalışma.” WAN