• Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kemal Kaplan (58), 30 yılın ardında tahliye oldu.

Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kemal Kaplan (58), 30 yılın ardında tahliye oldu. Kaplan, 28 yaşında girdiği cezaevinden 58 yaşında çıktı. İzmir’de 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne (DGM) sevk edilen Kaplan’a “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Kaplan’ı cezaevi önünde ailesi, arkadaşları, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER) yöneticileri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Balıkesir il yöneticileri karşıladı.

Umut hep var

Cezaevi önünde konuşan Kaplan, şunları belirtti: "Artık cezaevinin dışındayım, buna çok mutlu oldum. Mutluluğumun yanında hüzünde var. Çünkü binlerce arkadaşımız cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıkınca tam olarak ‘özgürüz’ diyemeyiz. Hem hüzün hem mutluluğu beraber yaşıyorum. Başlangıçtan bu yana güzel günleri görmek umuduyla yaşıyorduk. İnanıyoruz ki gelecek günler bizimdir." BALIKESİR

 

*****

Haklarımızı gasp ediyorlar

F tipi hapishanelerin bir üst modeli olarak tanımlanan S Tipi hapishanelerde özellikle son günlerde siyasi tutsaklara yönelik işkence ve hak gaspları haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye’de şu ana kadar açılan 6 S Tipi hapishaneden biri olan Manavgat S Tipi'nde tutulan siyasi tutsak Şimal Deniz, avukatlarına yazdığı mektupta, tutsakların yaşadıklarını anlattı. Deniz, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına yazdığı mektupta, S Tipi hapishanelerde bulunan 3 kişilik hücrelerde alt kattaki kameranın açısının direk banyo ve tuvalet olan bölümü tamamen görecek şekilde ayarlandığını, tuvaletin kapısının hafif bir şekilde aralanmasıyla bile içerisinin tamamen göründüğünü belirtti.

Formalite kurumlar

Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’na, AYM’ye başvurulduğunu ancak Adalet Bakanlığı’ndan olumsuz cevap geldiğini belirten Deniz, "AYM’den henüz cevap gelmedi. Şimdi bir TİHEK’e başvuracağız" dedi.

Hapishanede en küçük taleplerinin dahi karşılanmadığını belirten Deniz,  "Bizleri de bu şekilde 'tehlikeli mahkum' statüsüne koyarak haklarımızı gasp ediyorlar. Fakat biz siyasi tutukluyuz ve onurumuzu zedeleyen tehlikeli mahkum statüsünü kabul etmiyoruz. Bu uygulamaların kaldırılması için idare ile yaptığımız görüşmeden sonuç alamıyoruz. En küçük hakkımız için bile mücadele ediyoruz" diye vurguladı. ANTALYA