Özsoy: Erdoğan istediğini alamadı

Dünya Haberleri —

Hışyar Özsoy

Hışyar Özsoy

  • HDP'li Hişyar Özsoy, Erdoğan'ın Biden görüşmesinden somut bir şey elde edemediğini söyledi.

 

HDP Dış İlişkiler Eşsözcüsü Hişyar Özsoy, ayaküstü ve kısa sürede alınan görüşmelerden somut bir şey çıkmasının mümkün olmadığını hatırattı. F1-6 savaş uçaklarının modernizasyonun somut olarak görüşüldüğünü belirten Özsoy, bu konuda da Erdoğan’a öfkenin yüksek olduğunu söyledi. Özsoy, “Biliyoruz ki Temsilciler Meclisi içerisinde de F16’nın modernizasyonuna dahil karşı kampanya yürüten üyeler var. Yani bu meselelerin bugünden yarına kolay çözümü kesinlikle söz konusu değil” dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin sıkıntılı süreçte olduğunun altını çizen Özsoy, bu durumu her iki tarafından da kabul ettiğini söyledi. Görüşmede “sorunların giderilmesi için ortak bir mekanizma kuracağız” şeklindeki mutabakatın anlamına işaret eden Özsoy, şöyle açıkladı: “Somut bir şey yok, önümüzdeki dönem konuşmaya devam edelim, demek istiyorlar. Anladığım kadarıyla Erdoğan, kendisini Washington’a da davet ettirmek istiyor fakat Türkiye-ABD arasında S400’ler, Suriye, Rojava meselesi ve başka çok ciddi yapısal meseleler söz konusu. İnsanlar merak ediyor, acaba Rojava konuşuldu mu? Suriye konuşulmuş, tabii içeriğini bilmiyoruz. Fakat ABD, Erdoğan’a fevri müdahaleler yapmaması konusunda defalarca uyarmıştı, onu biliyoruz.”

Türkiye’nin Suriye’deki eylemleri konusunda ABD’nin “Türkiye’nin eylemlerinin DAİŞ’le mücadeleyi sekteye uğrattı” açıklamasına işaret eden Özsoy, şöyle devam etti: “Bu defa ek olarak son cümle, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konuları vurgulandı. Benim de aldığım bilgiler özellikle bu Büyükelçiler meselesi üzerinden Kavala davası ve AİHM kararlarının uygulanmama meseleleri de görüşülmüş. Bunun üzerinden demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü kavramlarına vurgu yapılmış. Belli ki Türkiye’nin Avrupa Konseyi kararlarına riayet etmesi, demokrasi ve hukuk konularını da iyileştirme konusunda temkin olmuş. Fakat somut olarak elde bir şey var mı? Hiçbir şey yok. Erdoğan istediği fotoğrafı aldı, yine bir kare fotoğraf çekti. Somut sorunların hiçbirisine dair somut hiçbir şey yok.”

Her şeye rağmen saldırabilir

ABD-Türkiye arasında temel ayrımın “Kuzey-Doğu Suriye’nin ne olacağı” konusu olduğuna dikkati çeken Özsoy, “Çok büyük ihtimal tekrar söylenmiştir. Biden da Amerika’nın temel politikasını muhtemelen tekrar etmiştir. O konuda da böyle çok olumlu bir şey aldığı görünmüyor” dedi.  Erdoğan’ın, Amerika veya Rusya’dan onay almadan yeni bir operasyona girmesinin şaşırtıcı olmayacağını söyleyen Özsoy, “Şu aşamada çok rasyonel değil ama Amerika’nın ve Rusya’nın en azından birisinin desteğini almadan böyle bir operasyon işgal girişimi çok ciddi sıkıntı olur Türkiye için. Fakat risk alıp yarın, öbür gün böyle bir girişimde bulunursa çok da şaşırtıcı olmaz. Mantıklı gelmese de uluslararası konjonktür çok uygun olmasa da koşulları zorlayarak böyle yeni bir maceraya her zaman için girebilecek kapasitesi var Erdoğan’ın.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.