‘Pakistan Pakistan kirve Pakistan’

Metin YEĞİN yazdı —

  • Bu Teolberal kirvelik-kardeşlik ilişkisi, iki ülkenin neresinden tutarsanız tutun elinize bir yerden bulaşıyor mutlaka. Öncelikle askeri faşist diktatörlük ensest ilişkisi vardır bu kirvelikte. 

Öncelikle başlıktaki sloganda bir yanlışlık varsa umursamayın. 40 yıl önceden, aklımda kalma bir slogan olduğundan, yanlışlık varsa da ben aldırmıyorum. Çünkü gerçeğinden çok, bu aklında kalan kısmına ilişkin bu yazı. Bu yüzden zaten yanlışlık kısmı olsa olsa sadece ‘Kirve’ kısmında olacak ki bana göre yanlışsa bile ‘kirve’ daha uygun, çünkü Türkiye Pakistan ilişkileri, her zaman birisinin kollarının bacaklarının tutularak, yapılan bir ‘iş’ niteliğinde.

Bu Teolberal kirvelik-kardeşlik ilişkisi, iki ülkenin neresinden tutarsanız tutun elinize bir yerden bulaşıyor mutlaka. Öncelikle askeri faşist diktatörlük ensest ilişkisi vardır bu kirvelikte. Kenan Evren’nin cunta kardeşi, Ziya ül-hak ve doğum günleri birbirine yakın iki faşist cunta, birbirlerine sarılı sarılı veriyordu fotoğrafları o zamanlar. Bu yüzden başlıkta sözünü ettiğim, slogan; Mahpus günlerimizin, ender televizyonlu dönemlerinin, tek kanallı, bol kenanlı zamanlarında, sokaklarına dizilmiş, ilkokul çocuklarının, ellerine tutturulmuş, sapı ince çıta, kağıt bayraklarıyla, ‘aman çocuklar üşütür’, ‘seyirciler daha da fazla üşütür’ diye düşünmeden saatlerce bekletilme günlerinden…

Sonrasını da her kirvelik eyleminde olduğu gibi bir taraflarımız kanıyordu mutlaka.

Şimdi bu ‘kirvelik’ mevzuu nereden aklına geldi derseniz, iki ülkenin de bugünlerde övüne övüne kendisine anlattığı, savunma işbirliğine ilişkin geldi yine gündemde bu kardeşlik. Birbirlerine benzerlikleri özellikle ülke üstü az demokrasi ile, neredeyse şıp demiş burnundan düşmüş olduğundan, bu alışveriş de oldukça ilginç. ABD'nin silah ambargosu yüzünden gemi alamayan Pakistan, Türkiye’ye bir milyarlık dört savaş gemisi yaptırıp alıyor bir milyar dolarlık bir anlaşma bu. Ayrıca 30 Atak helikopteri de alışveriş sepetine ekleniyor ki bunların değeri de 1,5 milyar dolar.

Buna karşın S-400 kriziyle ABD’nin pilot eğitim çalışmalarını durdurduğundan ve 15 Temmuz’dan sonra pilot da pek kalmadığından, F-16’lar garajlarda beklerken, Türkiye'de Pakistan'dan 52 adet Super Mushshak eğitim uçağı alıyormuş yine BBC’nin haberine göre ve bu da Pakistan'ın en büyük savunma ihracatıymış.

Bu kardeşlerin benzerliği bununla da kalmıyor. Afganistan'a müdahale edilmesinden sonra, sınırlarının içi İslami militanlarla dolan ve hızla bu radikal İslami gruplara teslim olan Pakistan’la, Suriye'de İslami gruplara hamilik yapan Türkiye benzerliğini de bunların üstüne ekleyin ya da Hindistan ile sürekli gerilim halindeki Pakistan’la Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerine bakın, o zaman da daha net göreceksiniz, neymiş bu kirvelik!

Bir filmde vardı. Vergi memuru bir kadının kapısına geliyordu. ‘Verginizi ödememişsiniz’ diyordu. ‘Yok’ diyordu kadın ‘ben vergimi hep düzenli ödüyorum.’ ‘Makbuzlarınızı görebilir miyim’ diyordu memur. ‘Makbuzum yok’ diyordu kadın. ‘Ben her gün kek yapıyorum dışarıdaki evsizlere dağıtıyorum. Size vermiyorum siz savaş çıkarıyorsunuz’…
Sapı ince çıtalı bayrakları sallayan çocuklar çoktan büyüdü ama Pakistan ile kan kardeşliği devam ediyor hala…

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.