‘Pakize bugün gitmiş gibi’

Kadın Haberleri —

Nahiye Nayır

Nahiye Nayır

  • Pakize Nayır, DAİŞ’in Kobanê’ye saldırmasıyla mücadeleye katıldı ve şehit düştüğü son ana kadar da ne şehrini bıraktı ne de davasından vazgeçti. Annesi Behiye Nayır, “Çocuklarımız yeniden yeşeriyor ve haklarını arayacağız. Onlar bu ülkenin çocuklarıydı. Pakize’yi ne unutabiliriz ne de acısı hafifler. Bugün gitmiş gibi” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar ve Silopiya Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır, 4 Ocak 2016’da Silopiya’da katledildi. 

Tarih sayfalarına mücadeleleriyle not düşen 3 kadın siyasetçi, direnişi tüm kadınlara miras bıraktı. Bu kadınlardan Pakize Nayır, siyasi mücadele hayatına yeni başlayan ve kısa sürede halk üzerinde büyük bir etki yarattı.

Pakize Nayır, 1990 yılında Şirnex’in Silopiya ilçesine bağlı Ziristan köyünde dünyaya gelir. Yaşı henüz küçükken ailesi Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine göç eder ve o da 6 yaşına kadar burada kalır. Ardından ise doğduğu topraklara, Silopiya’ya geri döner. İlkokulu Silopiya’da 5 yıl okuduktan sonra okulu bırakır. Ardından ortaokulu dışarıdan bitirir. Emekçi kişiliğiyle bilinen Nayır, çocuk yaşında çalışmaya başlar. Türkiye’nin çeşitli metropol ve kentlerinde yıllarca mevsimlik tarım işçisi olarak çalışır, sonrasında da Silopiya’da kuaför açarak ailesinin geçimini sağlar.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarından etkilenerek politik bilincini siyasi alana taşıyan Nayır, siyasi ve toplumsal çalışmalara katılır. Kendini eğitmeye başlayıp kısa sürede geliştirdikten sonra Silopiya Halk Meclisi Eşbaşkanlığına seçilir. Burada da son nefesine kadar mücadelesini sürdürür.

 

 

Son çağrı: Botan kazanmalı

Sokağa çıkma yasaklarının başlamasının ardından devlet şiddetini katıldığı televizyon programında teşhir eden Nayır, duyarlılık çağrısında bulunmuştu.

“Botan halkına soykırım dayatılıyor. Bugün bize ses verilmezse yarın çok geç olabilir. Devlet aklına sesleniyorum, aklınızı başınıza alın. Özyönetim ve özsavunma en temel hakkımız ve bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir hukukta, kanunda, inançta böyle barbar bir saldırı yoktur. Sesimin ulaşabildiği her yere sesleniyorum. Bu çığlığı duyun, yarın çok geç olabilir. İnanın Botan kazanırsa tüm insanlık kazanacak.”

Pakizeler hep yaşıyor

Mücadeleye sığdırdığı kısa ama anlamlı yaşamında büyük izler bırakır, yeni doğan çocuklarda yeniden hayat bulur. Nayır’ın katledilişinin ardından kardeşi, doğan çocuğuna “Pakize” adını verir.

Mücadele hep sürecek

Pakize Nayır’ın annesi Behiye Nayır, kızının bıraktığı mücadele bayrağını sayısız kadın gibi devralanlardan. Kızının katledilmesinin ardından mücadeleye aktif katılan anne Behiye Nayır, kızını Jinnews’ten Öznur Değer’e anlattı.

Tank ve toplarıyla geldiler

Kızının siyasi parti çalışmalarında yer alan güzel ve değerli bir kadın olduğunu ifade eden Behiye Nayır, davasına sevdalı olduğunu belirtiyor.

“Pakize barışın, güzelliklerin oluşmasını istiyordu. Kobanê’de başlayan savaştan çok etkilendi Pakize. Uzun bir süre tesirinden çıkamadı. Kentimize yasak koyarak, tanklarıyla, toplarıyla şehirlerimize, mahallelerimize girdiler.”

Şehrini terk etmedi

DAİŞ saldırılarıyla Pakize’nin mücadeleye katıldığının altını çizen Bahiye Nayır, kızının insanları sevdiğine ve cana yakın bir karaktere sahip olduğuna değindi.

“Cenaze geldiğinde Pakize cenazeyi almak için en önden giderdi. Onlar bu ülkenin çocuklarıydı. Pakize çok emekçi bir kadındı. Bir kuaför dükkânı vardı ve kardeşine teslim edip çalışmalara katıldı. Pakize’yi ne unutabiliriz ne de acısı hafifler. Ben de kanımın son damlasına kadar davasının takipçisi olacağım. Pakize bol bol kitap okurdu. Kendini kısa zamanda çok geliştirdi ve eğitti. Arkadaşları okul okumadığına, sadece ilkokulu okuduğuna inanmazdı. Haksızlığı kabul etmiyordu. Pakize sadece bir siyasetçiydi, halkın içindeydi. Şehri terk etmedi ve ‘kimse şehri terk etmesin’ diyordu. Son gün Pakize şehit düştü.”

Hiç unutmam, hiç unutma

Behiye Nayır, değerlendirmesinin devamında o dönem yaşananlara anlatarak aynı zamanda Türk devletinin ikiyüzlü politikasını da hatırlatıyor.

“İsrail’in Gazze’ye yaptıklarını onlar da bize yaptılar. Onlar da tank ve toplarıyla şehirlerimize saldırarak ne bir ev ne bir şehir ne de genç bıraktılar. İnsanları, evleri ateşe verdi. Yaşadığımız müddetçe bunu asla unutmayacağız. Bize yapılan zulmü unutamayız. Pakize gibi binlerce genç bu şehirde katledildi. Hala birçok aile cenazesini alamadı, cenazeleri evlerin altında kaldı. Kaçmayı onuruna yediremeyip kentinde kalan tüm gençler evlerin altında kaldı.”

Çocuklarımız için birlik olalım

Kürt olduklarını ve hak, hukuk, insanlık için mücadele ettiklerini kaydeden Behiye Nayır, şunları söylüyor: “Pakize’den önce de PKK’den önce de Kürt davası vardı ve hala da var. Şeyh Sait zamanında PKK mi vardı? Teröristler miydi? Ayağa kalkıp ‘Ben Kürt’üm’ diyen herkes terörist oluyor. Hain insanlar zalimin dostu olmuş. Bu hainler de bu katliamın ve bu suçun ortağıdır. Çocuklarımız kimsenin evini basmadı, malını çalmadı, hırsızlık yapmadı. Çocuklarımız sadece haklarını istiyor. Ne zamana kadar bu zulüm sürecek? Tüm Kürtlere çağrımdır, birlik olsunlar ve bu zulmü kabul etmesinler. Çocuklarımız sadece bunu istiyor. Yüreğimiz yandı ama başka kimsenin yüreği yansın istemiyoruz. Canımızdan parça verdik ama yine de pişman değiliz. Çünkü insanlık için, insanlığın hakkı için verdik. Allah bizi Kürt yarattı. Gençlerin vicdanı, zulmü kabul etmiyor artık. Milyonlarca Pakize şehit edildi. Neden? Sadece haklarını istedikleri için. Binlerce insanımız bugün cezaevinde.”

Diri diri yaktılar, ceza almadılar

Sokağa çıkma yasaklarının ardından kimsenin geri adım atmadığını vurgulayan Behiye Nayır, Pakize ve arkadaşlarını katledenlerin ise hala cezalandırılmadığını belirtiyor.

“Cizîr’de o kadar insan diri diri yakıldı, kimse cezalandırılmadı. Roboskî’de o kadar insan katledildi, kimse ceza almadı. Hiç kimse bir gün bile tutuklanmadı. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Neden çocuklarımız katlediliyor?”

‘Çocuklarımız yeniden yeşeriyor’

Pakize’nin katledilmesinin ardından doğan torununa “Pakize” adını vererek onu yaşattıklarını dile getiren Behiye Nayır şöyle konuşuyor: “Devlet çocuklarımızı ne kadar katletse de biz davalarından vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımız yeniden yeşeriyor. Biz hepimiz anneyiz. Bazı anneleri aslan yapıp, bazı anneleri ‘terörist’ yapması kabul edilemez. Askerde de dağda da ölenler bizim çocuklarımızdır. Annelerin gözyaşları aynıdır. Pakize bugün gitmiş gibi. 8 yıldır acımız dinmedi. Faillerin yargılanmasını istiyoruz. Çocuklarımızın hakkını arayacağız.” ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.