Gücümü beyaz tülbentli annelerden alıyorum

Kadın Haberleri —

Ebru Dolu

Ebru Dolu

  • Ebru Dolu, beyaz tülbentli annelerden güç alarak hem ‘futbolun sadece erkeklerin sporu olduğu’ kalıplarını yıkıyor hem de kendi topraklarında Amedspor Kadın Futbol Takımı’nda şampiyonluk için sahaya çıkıyor.

Amedspor Kadın Futbol Takımı her geçen gün ilgi çekmeye devam ediyor. Takımın başarılı kadın oyuncuları, “Futbol erkek oyunudur” algısını kırarken, spora ilgili olan ancak bu yargıdan dolayı spora yaklaşmaktan çekinen kadınlara da ilham oluyor.

Bu isteği en çok taşıyanlardan biri de Amed Spor Kadın Futbol Takımı oyuncularından Ebru Dolu. Amed’in Erxenî (Ergani) ilçesinde doğan Dolu, sporla henüz 11 yaşındayken tanıştı. Uzun yıllar birçok dalda sporla ilgilendi ancak lisede öğrenim gördüğü sırada beden eğitimi öğretmeni tarafından keşfedildi ve futbol kulüplerine yönlendirildi.

 

 

Çekirdekten yetişti, profesyonelleşti

İlk olarak Ergani Kadın Futbol Takımı’nda lisanslı olarak sahaya çıktı ardından Kürt kadın kimliğiyle iyi bir sporcu profilini oluşturacağını düşündüğü Amedspor Kadın Futbol Takımı’na girdi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği öğrenimini tamamlayan Dolu, aynı bölümde Bingöl Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi görüyor.

Ebru Dolu Amedspor’un kendisi için ne anlam ifade ettiğini Jinnews’ten Gülistan Gülmüş’e şöyle anlattı: “Ergani Kadın Futbol takımından sonra Amed Spor Kadın Futbol takımında oynamaya başladım. Amedspor’da 3 sene oynadıktan sonra İzmir’e gittim. Bir sezon İzmir’de oynadım. İzmir’de şampiyonluk gelince orada devam etmemi istediler ama Amedspor’a tekrar geldim. Çünkü Amedspor bizim kırmızı çizgimiz.”

 

 

Futbol sadece erkeğin değil

“Aileme, ‘Ben artık lisanlı futbolcu olacağım’ dediğimde, ‘Bir bu eksikti’ dediler. Çok zorluk yaşadım, babam da annem de izin vermiyordu” diyen Dolu, ailenin tepkilerine başkaldırdığını söyledi.

“Ailemin baskı sorununu çözdüm. Akrabalarımda da hala aynı durum var ama bu düşünceleri de yıkmaya başladım. Sadece ben değil, diğer futbolcu kadın arkadaşlarım da bu coğrafyada futbol oynamaya devam ederek bu erkek zihniyetini yıkacaklar. ‘Futbol erkek oyunudur, kadınların ne işi var’ şeklinde söylemler oldu. Bu söylemler hala devam ediyor ama çevremizdeki erkek arkadaşlarımız artık böyle düşünmüyor, gelip maçlarımızı izliyorlar ve bizi destekliyorlar.”

Gücümü annelerden alıyorum

Yeteneği olan kadınların çalışmayı bırakmamasını ve geri atmaması gerektiğini söyleyen Dolu, “Kadınlar eril zihniyeti yıkabilirler. Savaşsınlar, savaştıkları sürece bizim gibi olabilirler, hatta bizden daha iyi yerlere gelebilirler” dedi.

“Savaşmayı bıraktıkları sürece hiçbir şey yapamayacaklarının bilincinde olmaları gerekiyor. Bunu sadece futbol olarak düşünmemek lazım, her alanda kadınlar her şeyi yapabilir. Bana, ‘Bu gücü nereden alıyorsun, nasıl sabrediyorsun, güneşin altında nasıl kalabiliyorsun?’ diye soruyorlar. Ben de ‘Gücümü beyaz tülbentli annelerden alıyorum’ diyorum.” AMED

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.