Wan’ın Ararat’ı, Kobanî’nin Zîn’i

Kadın Haberleri —

 Zîn Zagros ve Ararat Herekol

Zîn Zagros ve Ararat Herekol

  • Ararat Herekol, gerillaya katılmak için sözleştiği şehîd Sara Serhed’in ardından 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına çevirdi. Xakurkê’den Şehîd Delîl Batı Zap bölgesine kadar savaşın en yoğun olduğu bölgelerde düşmana göz açtırmadı, son nefesine kadar direndi. Yüreğindeki acı ve öfke Geliyê Zîlan’dan geliyordu.
  • Zîn Zagros, Rojava Devrimi’nin başlamasıyla PKK’yi ve kadın mücadelesini tanıdı. Erkek egemen sistemle mücadele etmek için 2014’te Kurdistan dağlarına geçti. 2015’te Zap ve Cîlo’da birçok eylemde yer aldı. Daha sonra köle pazarlarında satılan kadınların intikamını almak için DAİŞ’e karşı savaştı ve zaferin ardından yeniden dağlara döndü.

YJA Star gerillaları, Ararat Herekol ve Zîn Zagros, 1 Nisan 2024 günü Garê bölgesinde işgalci Türk devletinin saldırıları sonucu şehitler kervanına katıldı.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (HPG-BİM), “Kurdistan’ın önemli iki direniş merkezi olan Wan ve Kobanî’den gerilla saflarına katılarak halkımızın özgürlüğü için fedaice savaşan Ararat ve Zîn yoldaşlarımız, Apocu kadın militanlığın seçkin örneklerinden oldular” sözleriyle tanımladığı şehitler hakkında paylaştığı bazı bilgiler şöyle:

“Ararat (Sibel Deniz) yoldaşımız, Wan’ın Erdîş ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. Ailesinin Kürt kültür ve değerlerine bağlı bir yapıda olmasından dolayı yoldaşımız da bu değerlerle büyüdü. Yakın akrabalarından özgürlük mücadelemize birçok katılımın ve şehidin olması, erkenden partimiz PKK’yi tanımasını sağladı.

Şehit Sara’nın yoldaşı

Soykırımcı Türk devletinin Geliyê Zîlan’da binlerce insanımızı katletmesinin yarattığı acı ve öfkenin hala tazeliğini koruması, yoldaşımızı küçük yaşta etkiledi. Yakın akrabası olan Şehîd Sara Serhed (Leyla Yıldız) yoldaşımızla gerillaya katılma hayalleri kuran Ararat, her zaman bu hayaline bağlı kalmasını bildi.

Türk devlet okullarında üniversite ikinci sınıfa kadar okuyan Ararat yoldaşımız birlikte gerillaya katılmak için sözleştiği Şehîd Sara Serhed yoldaşın gerillaya katılmasından kısa bir süre sonra, 2014 yılında doğup büyüdüğü Serhed bölgesinden yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

 

 

Kadın emeğini, mücadelesini gördü

Yaklaşık iki ay boyunca Serhed bölgesinde kalarak gerillacılığa dair ilk bilgileri edindi. Daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek yeni savaşçılar eğitimini Xakurkê’de aldı. Kadının özgürlük mücadelemizde adeta tırnakla kazıyarak ulaştığı özgürlük düzeyinin Rêber Apo ve şehit yoldaşlarımızın eşsiz emeklerinin sonucu olduğunu bilince çıkardı. Eğitimden sonra kısa bir süre pratik çalışmalarda kaldı daha sonra Parti yönetimimizin yanına geçti. Burada yaklaşık 3 yıl boyunca çalışma yürüttü, kendisini ideolojik anlamda daha da derinleştirme imkânı buldu.

Batı Zap’ta direniş neferi oldu

Ararat yoldaşımız, düşmana hakkettiği cevabı verebilmek için kendisi askeri anlamda eğiterek yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Birçok gerilla branşında uzmanlaştı, Türk ordusunun başta Medya Savunma Alanları olmak üzere halkımızın kazanımlarının olduğu her alana yönelik saldırılarına cevap vermek için her zaman savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek istedi. Bunun için ısrarcı olan yoldaşımız, amacına ulaşarak Şehîd Delîl Batı Zap bölgesindeki direnişe katıldı.

 

 

Kobanî’nin Zîn’i

Zîn Zagros (Gulê Hiso) yoldaşımız direniş kenti Kobanî’de köklü Kêtikî aşiretine mensup bir ailenin ferdi olarak doğdu. Ailesinin yurtsever, Kürt kültür ve geleneklerine bağlı olmasından dolayı Zîn yoldaşımız da bu değerlerle büyüdü. Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesiyle birlikte açığa çıkan özgürlük ortamı başta kadınlar olmak üzere tüm ezilen kesimlerin rahat bir nefes almasına ve kendilerini özgürce ifade etmeleri olanak sağladı. Böyle bir ortamda kadın yoldaşlarımızın yürüttüğü çalışmalarla partimiz PKK’yi tanıyan Zîn, yoldaşlarımızın duruşlarından, ilişki biçimlerinden etkilendi. Rêber Apo ile kadın yoldaşların özgürlük kokan ilişkilerinden, Kurdistan dağlarında mücadele yürüten kadın gerillaların yaşam biçimine kadar birçok konuda bilgi edindi.

Öz gücünün farkına vardı

Erkek egemenlikli sistemle etkili mücadele etmenin Kurdistan dağlarında mümkün olacağının bilinciyle 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı. Kurdistan dağlarına ulaştıktan sonra ilk eğitimini almaya başladı, eğitim sürecinde yoldaşlarının da yardımıyla kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Aldığı ideolojik eğitimler ve kadın yoldaşlarıyla yaptığı paylaşımlarla bir kadın olarak öz gücünün farkına vardı.

Zap’tan Cîlo’ya koştu

Özgüveni geliştikçe daha aktif bir katılım sağlayan Zîn yoldaşımız, özellikle 2015 yılıyla beraber gelişen işgalci Türk devletinin saldırılarına cevap olmak istedi. Bunun için Zap ve Cîlo alanlarına geçti, burada YJA Star gerillası olarak düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer aldı.

 

 

DAİŞ’i yendi, dağlara döndü

Daha sonra DAİŞ çetelerine karşı birçok bölgede yürütülen devrimci hamlelerde yer aldı. Çetelere karşı verilen mücadelede görevini başarılı bir şekilde yerine getiren yoldaşımız, bir kez daha yüzünü özüyle buluştuğu, yeniden doğduğu Kurdistan dağlarına döndü. Bu sefer Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil oldu.  

Rêber Apo gerçekliği

Kadın özgürlük çizgisi kişiliğinde yaratmak için arayış ve yoğunlaşmalarını sürdüren Zîn yoldaşımız, bunun ancak Rêber Apo felsefesinde derinleşmekten geçtiğinin bilincinde oldu ve bunu şöyle ifade etti; ‘İnsan ne kadar Rêber Apo gerçekliğini anlasa o kadar kendisiyle yüzleşiyor ve özgür bir insana ulaşma gücünü kendisinde yaratabiliyor.’

Savaşın en yoğun olduğu yerdeydi

Eğitimden sonra büyük bir iddia ve kararlılıkla yüzünü pratiğe dönen Zîn yoldaşımız, kendisini tamamen zafere adadı. Bunun için hiçbir şeyi mücadelesi önünde engel olarak görmedi savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek için ısrarcı oldu. Halkımız ve Hareketimiz için tarihi bir süreç olarak ifade ettiği bu sürece içten ve fedaice katılım sağlayan Zîn yoldaşımız, üstlendiği tüm görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirmeyi bildi.” BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.