Papa yalan söylemiş

Kadın Haberleri —

  • Almanya’da Katolik Kilise’sinde çocuklara yönelik tecavüzü araştıran bir hukuk bürosunun hazırladığı bilirkişi rapor Papa 16. Benedikt’in tecavüzleri durdurmak için gerekli adımları atmadığını açıkladı. Dün suçlamayı kabul etmeyen eski Papa, bugün kabul etti.

Katolik Kilisesi'nde çocuklara yönelik tecavüz vakalarına ilişkin Almanya'nın Münih kentindeki bir hukuk bürosu tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda, Papa olduktan sonra 16. Benedikt adını alan din insanı Joseph Ratzinger, 1977 ve 1982 yılları arasında Münih ve Freising kentlerinin başpiskoposuyken dört cinsel saldırı vakasında gerekli adımları atmamakla suçlandı.

Westpfahl Spilker Wastl (WSW) adlı hukuk bürosuna bağlı Avukat Martin Pusch, 16. Benedikt'in suçlamaları reddettiğini belirtilerek, ancak eski Papa’nın açıklamalarının dosyalarla örtüşmediğini kaydetti.

Papa inandırıcı bulunmadı

Deutsche Welle’nin haberine göre, raporda "X" ifadesiyle anılan Rahip Peter H.'nin adının karıştığı vakaya ise geniş bir yer ayrıldı. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nden gelen bu din insanının erkek çocuklarına defalarca tecavüz ettiği ve Ratzinger'in döneminde daha sonra çocuk tecavüzü nedeniyle hüküm giyeceği Bavyera eyaletine gönderildiği belirtiliyor.

Peter H.'nin Bavyera'da da taciz olaylarına karıştığı belirtilirken Ratzinger, Puscha'a yaptığı açıklamada, Peter H.'nin atanmasına karar verilen Ocak 1980'deki olağan toplantıda bulunmadığını söyledi. Ancak bu açıklama da uzmanlar tarafından inandırıcı bulunmadı.

Bilirkişi raporunda Münihli eski Başpsikopos Reinhard Marx da iki olayla ilgili olarak suçlandı. Başpsikoposluk döneminde görevini yerine getirmemekle suçlanan Marx'ın, tecavüz  olaylarına karışan iki din adamıyla ilgili gereken adımları atmadığı vurgulandı. Bilirkişi raporunda, tecavüz olayına karışan iki papazın görevlerine devam ettiği ve kilise içinde hiçbir soruşturma başlatılmadığı vurgulandı.

Vatikan'ın açıklaması

Katolik Kilisesi'nin merkezi Vatikan'dan yapılan açıklamada da Kilise'nin söz konusu rapordan şu ana kadar bilgisi olmadığı, ancak raporun inceleneceği kaydedildi. 

16. Benedikt kabul etti

Almanya'da aralarında eski Papa 16'ncı Benedikt'in de bulunduğu üst düzey Kilise yetkililerini 1945-2019 dönemindeki çocuk tecavüz vakalarında ihmal ve görevini kötüye kullanmakla suçlayan bilirkişi raporunun yankıları sürerken, artan baskılar nedeniyle eski Papa, bugün bir açıklama yaparak söz konusu toplantıya katıldığını kabul etti. Ratzinger'in özel sekreteri Georg Gänswein, “ifadelerin editoryal düzenleme sırasında gözden kaçtığı" iddia etti.

Mağdurlardan tepki

Öte yandan Katolik Kilisesi kaynaklı cinsel istismar (tecavüz) mağdurlarının inisiyatifi olan "Eckiger Tisch" adlı kuruluşun sözcüsü Matthias Katsch, 16'ncı Benedikt'in açıklamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Eski Papa'nın sadece toplantıya katılımı konusundaki yanlış beyanı ile ilgili özür dilediğini belirten Katsch, "Esasında tüm süreç için özür dilemeli, çünkü söz konusu fail papazın bu toplantının ardından on yıllar boyunca çocukları tehlikeye atmaya devam edebilmesinde sorumluluk sahibi" diye konuştu. Katch, bunun "büyük bir skandal" olduğunu söyledi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.