Paris Kürt kültürü ile buluştu

Yurt Dışı Haberleri —

Paris Kürt Kültür Festivali

Paris Kürt Kültür Festivali

  • Paris Kürt Kültür Festivali Cumartesi günü başladı. Festival 28 Mayıs’a kadar sürecek.

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ile Danielle Mitterrand Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Paris Kürt Kültür Festivali Cumartesi günü başladı. Festival 28 Mayıs’a kadar sürecek.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi binasına kurulan çadırda, Kürdistan’ın tarihi dokusunu resmeden maketler, tarım aletleri, nakışlar sergilendi. 

Daha sonra Kürt gençleri ulusal renklerine bürünerek, davul zurna eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca TEV-ÇAND sanatçıları şarkılarını seslendirdi. Gençler ise “Bijî berxwedana gerilla” sloganı ile yürüdü.

CDK-F adına bir konuşma yapan Berivan Fırat, bir yıldır hazırlıkları süren bu çalışmanın açılışında yer alan herkesi selamladı.

Fransa’daki Kürt diasporası üzerine Gazeteci Ali Güler’in Fransa’ya gelen ilk Kürtler, Kürt dil bilimcileri, Fransız Kürt dostları ve Kürt derneklerinde büyüyen gençlerin hikayelerine dikkat çeken belgeseli gösterildi.

1. Paris Kürt Kültür Festival kapsamında Teatra Arîn’in “Gul bê strî nabe” adlı oyunu sahnelendi. Fransa’da ilki gerçekleşen festival 28 Mayıs’a kadar devam edecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.