Paris Kürt kültürü ile şenlenecek 

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Paris’te bu yıl ilk kez Kürt Kültür Festivali organize ediliyor. 14-28 Mayıs tarihleri arasındaki festivale Danielle Mitterrand Vakfı ile Paris Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında yer aldığı 5 belediye destekliyor. 
  • “Paris, Mayıs ayı boyunca Kürtlerden bahsedecek” diyen Tertip Komitesi’nden Agit Polat, “Kürtlerin sadece siyasal haklarını talep eden bir halk olmadığını, aynı zamanda medeniyete beşiklik eden bir kültüre sahip olduklarını da festivalle göstermiş olacağız” dedi. 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa’nın başkenti Paris, 1. Kürt Kültür Festivali’ne hazırlanıyor. Fransa Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ve Danielle Mitterrand Vakfı ortaklığıyla düzenlenen festival, 14-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivali, Paris Büyükşehir Belediyesi, Paris 10. Bölge, Paris 18. Bölge, Montreuil (93) ve Grigny (91) belediyeleri de destekliyor. 

Bir yıldır hazırlığı sürüyor

Paris merkez ağırlıklı Ille-de-France genelinde gerçekleşecek kültür festivali, müzik, sinema, tiyatro gösterimleri, halk oyunları, fotoğraf sergisinin yanı sıra göçebe çadırı, Kürt mutfağı, yöresel kıyafetlerin sunumu gibi farklı etkinlikleri kapsıyor. Bir yıldır hazırlık çalışmaları süren festival, Kürt halkının kültürel zenginliğini yansıtmayı ve Fransa’da yaşayan halklarla buluşturmayı hedefliyor. Hazırlık komitesinde yer alan CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü Agit Polat ile Kürtler için Paris’te bir ilk olan festivalin detaylarını konuştuk. 

Agit Polat

Nefes kapısı olacak

Kürtlerin uzunca süredir Fransa’da yaşadığını, artık 3’üncü nesil Kürt kuşağının Fransa’da dünyaya geldiğini belirten Polat, “Genç kuşağın yaşamış oldukları kültürel bunalım, iki kültür arasındaki sıkışma ve kimlik arayışı gibi sosyolojik konular üzerindeki tartışmalarımız bizi kimlik, aidiyet, kültürel zenginlik gibi birçok zorlu konular üzerinde çözüm üretmeye mecbur kılıyor. Bu festival, özellikle Kürt gençlerinin kendilerini bulmalarını, daha iyi tanımalarını ve söz konusu kültürel karmaşadan çıkmalarını sağlamak için belirleyici olacaktır” dedi. “Festival, ülkeden son dönemlerde gelip, yine burada doğup büyüyen gençler de olduğu gibi uyum sorunu yaşayan insanlarımıza da bir nefes kapısı olacak” diyen Polat, “Bu festival ile hem Fransa’da doğmuş Kürt nesillerini hem de sonradan göç etmek zorunda kalmış diğer Kürtleri bir araya getirecek zengin bir buluşmayı açığa çıkartmak istiyoruz” diye ekledi. 

30’un üzerinde toplantı 

Festivali beş belediye, iki dernek, bir vakıf ve bir enstitü ile birlikte düzenlediklerini ifade eden Polat, “Açıkçası çok geniş çaplı bir çalışma yaptığımızı söyleyebilirim. Enerjimizi fazlasıyla alan bir çalışma oldu. Söz konusu kurumlarla şu ana kadar 30’un üzerinde hazırlık toplantısı yapıldı. Sadece bu durum bile çalışmanın ciddiyetini ve zenginliğini açığa çıkartmaktadır. Paris Büyükşehir Belediyesi, festivali 329 bilboarda reklam verdi yine internet sitelerinde de festivale yer verdi” diye aktardı. 

Kültürel halk diplomasisi

“Paris Mayıs ayı boyunca Kürtlerden bahsedecek, Kürtlerin festivallerinin olduğunu duyacak ve görecek” diyen Polat şöyle devam etti: “Söz konusu belediyelerin iletişim araçları sayesinde Fransız ve diğer yabancı halklara ulaşarak Kürt kültürünü, edebiyatını ve sanatını tanıtacağız. Bu da bugüne kadar sadece siyasi ve askeri bir boyut ile tanınan Kürtleri daha değişik bir şekilde tanıtmak için vesile olacak. Kürtlerin sadece siyasal haklarını talep eden bir halk olmadığını, aynı zamanda medeniyete beşiklik eden bir kültüre sahip olduklarını da anlatacağız. Bu anlamda festivalimiz tam bir kültürel halk diplomasisi olacak.”

7’den 70’e herkese hitap edecek 

Programın detaylarından da bahseden Polat, “Amacımız toplumun hiçbir kesimini unutmadan herkesi kapsamaktı. 7 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki yaşlı kadın ve erkeğe kadar herkese hitap edecek zengin bir program oluşturuldu. Özellikle toplumumuzun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yoğun bir tartışma sürecinin sonucunda böylesi zengin bir programa ulaşıldı” dedi. 

Çocuklar şimdiden festivali bekliyor

Çocuklara özel programların da olduğunu aktaran Polat, “Eski zamanlarda köylerde oynanan Kürt oyunları, anlatılan masallar, beden ritim atölyeleri, Kürt enstrümanlarının tanıtılması, yine govend, resim çizimi gibi birçok farklı etkinlik festival kapsamında çocuklara özel olarak tasarlandı. Diyebilirim ki birçok çocuk şimdiden bugünü bekliyor” dedi. 

Katılım çağrısı 

Festivalin farklı Kürt kesimlerini bir araya getirmenin yanı sıra Kürtler ile Fransızları da buluşturacağını ifade eden Polat, “Amacımız Kürt kültürünü korumak, geliştirmek ve tanıtmak” diyerek şu çağrıda bulundu: “Herkes bu festivali anlatmalı ve insanların katılımı sağlanmalıdır. Bu çalışma, bu halkın yıllardır burada kendi değerlerine sahiplenme birikimi, kültürünü koruma isteği, yürüdüğü eylem, çaldığı kapı, derdini anlatma isteği, göç öyküsü hatta özlemle andığı geçmişidir. Kürtlerin bugüne kadar Fransa’da biriktirdiği toplam emeğin bir ürünü olan bu çalışma, sahiplenilirse hedefine ulaşır. Bu şekilde Kürt kültürel mirasını koruyup tanıtabiliriz. Festivalin başarıya ulaşması için Paris ve çevresinde yaşayan halkımızın bizimle birlikte hem çalışmayı yürütmesi hem de katılmasını bekliyoruz.”

Festival programı dolu dolu 

Fransa’da ilki gerçekleşen ve iki hafta boyunca devam edecek festivalin programı da zengin. Festival, 14 Mayıs Cumartesi günü saat 12.00’de Place Opera’da yapılacak kültür yürüyüşüyle başlayacak. 15 Mayıs’ta Teatra Arin’in “Gul Be Stri Nabe” oyunu seyirci ile buluşacak. 17 Mayıs’ta Montreuil’de düzenlenecek konserin konukları Tev-Çand sanatçıları olacak. 18 Mayıs’ta Serdar Mutlu’nun “Anneler ve Göç” sergisi sanatseverlerle buluşacak. 20 Mayıs’ta Teatra Jiyana Nû’nun “Bêrû” oyunu sahnelenecek. 21 Mayıs sokak konseri ve ardından da Haşim Aydemir’in “Dema Birireşkan” filmi gösterilecek. 21 Mayıs’ta Dengbej Divanı, 25 Mayıs’ta Çocuk Atölyesi, 26 Mayıs’ta Kürt kültürünü konu alan panel düzenlenecek. 27 Mayıs’ta Paris’te Firat Berti’nin “Kürtlerin Yüzleri” adlı fotoğraf çalışması sergilenecek. Festivalin finali ise 28 Mayıs’ta Şivan Perwer, Ayfer Düzdaş, Diyar Mehravi ve Farqin Azad’ın sahne alacağı konserle yapılacak. 

Festivale ilişkin detaylara şu linkler üzerinden ulaşmak mümkün:

 https://cdkf.fr/festival-kurde-paris

info@cdkf.fr 

https://www.facebook.com/festivalkurde 

https://www.facebook.com/festivalkurde

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.