Pazarcık’ta ekolojik yıkım

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Maraş’a bağlı Pazarcık’ın Narlı Ovası çimento fabrikası ardından bu kez de taş ocağıyla yeni bir ekolojik yıkımla karşı karşıya. Çimento fabrikasında olduğu gibi taş ocağında da dikkat çeken isim aynı: Sanko.

ERDAL ALIÇPINAR

Pazarcık’a bağlı Narlı Ova’ya 15 yıl önce yapılan iki çimento fabrikasıyla bölgede büyük bir ekolojik yıkıma neden olan Türk devleti, uluslararası sermayeyle bölgeye zarar vermeye devam ediyor. Kürt ve Alevilerin yaşadığı Narlı Ova’da bir yandan doğa katliamı yaşanırken bir yandan da demografik yapı bozuluyor, göçertme politikaları hayata geçiriliyor.

Çöçelli köyüne çimento fabrikası ardından şimdi de kalker ve taş ocağı açılmak isteniyor. Gazetemize konuşan Çöçelli köyü muhtarı Murat Sımsık, “Ocak açılırsa, köy ve çevresi artık yaşanamaz hale gelecek. Taş ocağının yapımını kabul etmiyoruz. Gereken tüm mücadeleyi vereceğiz” dedi.

Çöçelliyi’de aşan bir sorun

Çöçelli köyünden Talat Yeşilkaya, çimento fabrikasına karşı 2005 yılında oluşturulan “Ovama ve Onuruma Dokunma” çevre hareketi aktivistlerinden. Taş ocağının sadece Çöçelli köyünün sorunu olmadığını, komşu köyler Evirli, Kıskapanlı, Hanobası, Ceritler, Karabıyıklar, Ördekdede’yi de etkileyeceğini belirten Yeşilkaya, “Ovadaki köyler ile birlikte mücadele verilirse sonuç alınabilir, taş ocağının yapımı durdurulabilir” dedi. Çimento fabrikasına karşı verilen mücadeleyi hatırlatarak deneyimleri olduğunu vurgulayan Yeşilkaya, tüm Pazarcıklıları duyarlı olmaya ve birlikte hareket etmeye çağırdı.

Antep suyunu zehirleyecek

“Antep’e giden su taş ocağı yapılmak istenen yerden geçiyor” diyen Çöçelli köylülerinden Ali Sıcakyüz de taş ocağının Antep şehir merkezinin suyunu zehirleyeceğine işaret etti. Sıcakyüz, “Sorun sadece Çöçelli ile sınırlı değil tüm Antep’in sorunu” diye konuştu.

Diğer köyler de tehlikede

Çevre Hareketi ve HDP Ekoloji Komisyonu’nda yer alan Avukat Mehmet Horuş da Narlı Ova’daki gelişmeleri yakından takip eden bir isim. Avukat Horuş, kurulmak istenen kalker ocağının Sanko Holding’e bağlı Çimko Çimento Şirketi için hammadde sağlayacağını söyledi. Bir ocağın Çöçelli ile Evri köyleri arasında yapılmak istendiğini söyleyen Horuş devamla şu bilgileri aktardı: “Sanko daha önce Doğanlı Karahansan köyü ve çevresinde kalker, kil ve marn ihtiyacını karşılıyordu. Geçtiğimiz yıllarda her iki çimento fabrikası kapasite artışına gitti. Şimdi açılmak istenen kalker ocağı ile ovada genişleme ve yeni sahalar açma yönünde yeni adım atılmış oluyor. Son iki yılda Evri’de üç ayrı ocak için ÇED kararı verildi. Evri en az Çöçelli kadar tehlike altında. Böyle giderse diğer köyler için de benzer projeler gündeme gelmeye devam edecek.”

AİHM’e taşındı

Çimento fabrikalarına karşı verilen hukuk mücadelesi iç hukuk tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. İki yıl önce de Türkiye hükümetinden savunma istendi. Avukat Horuş, “ÇED kararıyla devam eden bu davalar da yeni bir boyut kazanacaktır” dedi.

Pandemi fırsata çevriliyor

Çöçelli’deki kalker ocağı için şimdilik yüz hektar, yani yaklaşık bin dönümlük bir alan kullanılacak. Köyün üst kısmında ve yer altı su kaynaklarının yoğun olduğu bir alanda dinamit patlatılarak madencilik faaliyeti yürütülecek. Bunun için 2018 yılından bu yana göstermelik bir ÇED süreci işletildiğini belirten Avukat Horuş, “Pandemi süreci fırsata çevrilerek her yerde doğa talanına hız verildi. Yargı süreci de neredeyse durmuş durumda ve şirketler çok daha fazla muafiyet talep ediyorlar” diyerek ekledi: “Önümüzde doğal varlıklarımızı korumak için her zamankinden daha zor bir dönem var” diyor.


MARDEF:Rıza göstermeyeceğiz

Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) Çöçelli köyünde yapılmak istenen taş ocağına tepki gösterdi. Maraş coğrafyasına yönelik yeni bir saldırı hazırlığı yapıldığını kaydeden MARDEF, “Bir firma ‘karker ocağı ve kırma-eleme tesisi’ yani taş ocağı yapmak istiyor. Şirket bürokratik işlemlere başlamıştır. Görünen o ki şirket köylülülerin itirazından kurtulmak için elini çabuk tutmaya çalışıyor” dedi. “Doğamıza, köyümüze yapılan saldırıyı hiçbir biçimde kabul etmeyerek, bu saldırılara rıza göstermeyecek, boyun eğmeyeceğiz” mesajı veren MARDEF, duyarlılık çağrısı yaptı.

Çöçelliler harekete geçti

Avrupa’da yaşayan Çöçelliler de sosyal medya üzerinden bir ağ oluşturarak, ocağa karşı hareket geçti. Maraş Dernekleri Federasyonu (MARDEF) NRW yöneticileri ve bir grup Çöçellili Leverkusen kentinde bulunan Demokratik Alevi Federasyonu’na (FEDA) bir araya gelerek, Narlı Ova’daki ekolojik yıkıma karşı nasıl hareket edileceği üzerine görüş alışverişinde bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.