Pêşmergeyi savaşa sürmek istiyorlar

Barzani ve Güler görüşme

Barzani ve Güler görüşme

  • Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ardından MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Bağdat ve Hewlêr merkezli görüşmelerinin ardından Türk savaş kabinesi de tüm aktörlerle PKK'ye karşı iş birliğinin detaylarını görüştü.
  • Federe Kurdistan Pêşmerge Bakanlığı eski Genel Sekreteri Cabbar Yaver, tüm görüşmelerin, PKK’ye karşı savaşa katılmaya ikna etmeye yönelik olduğunu belirterek, Qendîl, Şengal'i de içine alacak saldırı hazırlığına dikkat çekti.

Pêşmerge Bakanlığı eski Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Türkiye’nin bahar aylarında gerillaya karşı başlatacağı kapsamlı saldırıda Irak ve Federe Kurdistan'a iş birliği dayattığını söyledi.

Rojnews'in VOA'ya dayandırdığını haberine göre; Cabbar Yaver, Türkiye’nin bu savaşta askerlerini kurban etmek istemediğini ve savaşa pêşmergelerle girerek Kürtler arası başlatmayı hedeflediğini söyledi. Türk devletinin bahar aylarında Kuzey Kurdistan, Federe Kurdistan, Qendîl ve Şengal’de kapsamlı bir saldırı başlatmaya hazırlandığını ileri süren Cabbar Yaver, Türkiye’nin bu saldırı için Irak ve Federe Kurdistan'dan destek ve katılım beklediğini bildirdi. Yaver,  şunları ifade etti: “Partilerle yaptıkları tüm görüşmeler, onları PKK’ye karşı savaşa katılmaya ikna etme amacı taşıyor. Savaşa kendi askerlerini dahil etmemek ve bu savaşta pêşmergeleri kullanmak istiyorlar, çünkü Türk devleti, gerillaları havadan ve karadan saldırarak yok edemiyor.”

Peş peşe ziyaretler

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Bağdat ve Hewlêr'deki görüşmelerinin ardından MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid tarafından kabul edilmişti. Kalın, Irak Başbakanı Şiya es-Sudani'nin yanı sıra Şii ve Sünni gruplar ve Türkmen temsilcilerle de bir araya gelmişti. Kalın, daha sonra Hewlêr’e geçerek Mesud Barzani ile de görüşmüştü. Bu görüşmenin ardından YNK ile Kerkük çalışmalarını sonlandıran KDP, gerillaya da saldırmıştı. Hemen akabinde Türk savaş kurmayları aynı güzergahı dolaştı. Türk Savunma Bakanı ve Türk Genelkurmay Başkanı ile beraberindekiler, Bağdat'tan sonra geçtikleri Hewlêr'de Barzaniler tarafından ağırlandı. Görüşmelerde gerillaya karşı savaştaki ortaklık, Şengal ve Rojava'ya karşı iş birliği ile Kerkük'te Türklerin lehine denklem konuşuldu.

Türk Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Irak ziyaretine ilişkin detay verebilir misiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Ülkemiz tarafından bölgemizde barış ve istikrarın sağlanması için yoğun bir diplomatik çaba sarf edilmektedir. Bu çalışmanın bir kanadı olan askeri diplomasi faaliyetleri de Sayın Bakanımız ve bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Söz konusu ziyarette son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler, terörle ortak mücadele, askeri iş birliği ve Iraklı Türkmenlerin bölgedeki hak ve menfaatleri konuları görüşülmüştür. Bir kez daha hatırlatmak gerekir ki bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Bizim tek derdimiz ülkemizin, milletimizin ve sınırlarımızın güvenliğinin sağlanmasıdır. Terörle mücadelede ortak hareket edilmesidir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.