Petrol parası nereye gitti?

Dünya Haberleri —

Kurdistan petrolleri

Kurdistan petrolleri

  • Türk devleti ile Irak arasında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde görülen davada Bağdat lehine karar alınmasının ardından, Hewlêr ve Bağdat arasında yeni görüşmeler başladı. Kamuoyu 9 yıl boyunca petrolden gelen paranın nereye gittiğini konuşuyor. 

Başûrê Kurdistan’ın petrol kaynaklarını AKP/MHP iktidarındaki Türk devleti ile üleşen PDK tahkim mahkemesinin nihai kararı ardından Bağdat’a yöneldi. Uluslararası piyasalara Kurdistan ham petrolünün sevk edilmemesi sonrası ham petrol dünya piyasalarında varil başına ICE'de Brent 79,20 dolara kadar yükseldi. Son bir kaç saat içerisinde ise 48 cent artışla 79,13 dolar seviyesine ulaştı. 
Başûrê Kurdistan’dan Ceyhan üzeri dünya piyasalarına sevk edilen petrolün günlük 400 bin varil olduğu ve bunun dünya petrol arzının yüzde 0,5’ini teşkil ettiği biliniyor. Petrolün yegane ihracatçısı ise Türk devletinde Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak’ın Powertrans şirketi. Türk kamuoyunun iç tartışmalarında Erdoğan ailesinin Barzani ailesi ile yaptığı bu anlaşmadan devletlerinin zarar gördüğü söylemleri yükseliyor. Başûrê Kurdistanlı medya kuruluşları da memur ve çalışan maaşlarının sürekli ödenememesi ile ilgili bütçe tartışmalarının gündemden düşmediği bu 9 yıllık sürede elde edilen petro-doların kimin cebine girdiği tartışılıyor. 

İkinci heyet Bağdat’ta
Federe Kurdistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Avat Şeyh Cenab başkanlığında, Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed ve Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Omid Sabah’ın yer aldığı üst düzey bir heyet Bağdat'a gelerek görüşmelere başladı. Federe hükümetin yaptığı yazılı açıklamada, heyetin Iraklı yetkililerle Bağdat'ta petrol konusunu görüşmesi ve anlaşmazlıkların çözümüne yönelik müzakerelere devam etmesi için üst düzey Iraklı yetkililerle toplantılar planlandığı belirtildi.
Irak Petrol Bakanlığı, Başûrê Kurdistan’da hükümetlik yapan güce Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden ham petrol ihracatına ilişkin ICC’de açtığı davayı kazandığını duyurmuştu. Bağdat, Hewlêr’deki ilgili makamlar ve Ankara’ya bu yeni gelişmeler çerçevesinde aynı liman üzerinden ihracatın devam etmesi meselesinin görüşeceğini açıkladı.

Her duruma uyan bir PDK bulunur
Federe Kurdistan’ın PDKli Başbakanı Mesrur Barzani, Bağdat lehine kararın açıklanması ardından, petrol dosyasını görüşmek üzere Bağdat'a bir heyet göndereceğini duyurdu. Pazar günü bir heyet Bağdat'a gönderilmiş ve heyet burada Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani başkanlığındaki Irak Petrol Bakanlığından bir heyet ile ICC kararı sonrası petrol ihracatıyla ilgili yeni mekanizma ve verileri ele almıştı. Dün daha büyük yeni bir heyet Bağdat'ta giderek görüşmelere başladı. Heyet, dosyanın siyasi ve teknik yönlerini görüşecek.
Ankara ile Bağdat arasında uzun süredir devam eden davada nihai kararın verilmesinin ardından, Federe Kurdistan Hükümeti adına Türk devletine pompalanan ham petrol ve Akdeniz kıyısındaki Ceyhan limanına petrol ihracatı geçtiğimiz hafta sonunda durduruldu. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.