PKK biziz, yasağınızı tanımıyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: Hakan Türkmen

Foto: Hakan Türkmen

  • Kürtler ve dostları 30. yılına giren PKK yasağına karşı Berlin’den bir kez daha seslendi: "PKK Kürtlerin kimliğidir. PKK biziz, yasağınızı tanımıyoruz."
  • Yürüyüşe 3 yaşındaki oğluyla katılan Zilan: Yasak benim kadar oğlumun da geleceğini etkiliyor. Kendimi bildim bileli bu yasak var. 30 yıllık bu inattan vazgeçin.
  • Doğu Kurdistanlı Mehran: Bugün dört parça Kurdistan halkı olarak PKK yasağına karşı yürüyoruz. Yasak olduğu sürece İran ve Türkiye bizi öldürmeye devam edecek.
  • Kürt dostu Suzanne: Alman devleti yasakla PKK’yi Kürtler içinde bitirmek istedi ancak 30 yıl sonra görüyoruz ki bugün burada sadece Kürtler değil her haraketten insan var. Yasak bizi daha çok bir araya getirdi. 

ERDAL BAZ/ HAKAN TÜRKMEN - BERLİN

Almanya’da 30. yılına giren PKK yasağı Berlin’de binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Berlin’de olduğu gibi Avrupa’nın 30’a yakın merkezinde de Kürtler ve dostları alanlarda Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını kınadı. 

PKK yasağını tanımayan Kurdistanlar ve dostları bu yıl bir kez daha Berlin’de bir araya gelerek, Alman hükümetine seslendi: "PKK biziz, yasağı tanımıyoruz." KON-MED, YJK-E, Antifa, Rote Hilfe, Sol Parti gibi 50’den fazla parti, kurum ve organizasyonun destek verdiği eylemde PKK yasağına ve Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikasına son verilmesi istendi. "Den weg für Frieden ebnen, PKK-Verbot Aufheben (PKK yasağını kaldırın, barışın önünü açın) sloganıyla Hermannplatz’da toplanan Kurdistanlılar ve dostları Oranienplatz’a doğru yürüyüşe geçti. 

 İşgale öfke büyük

PKK yasağını protesto eden bayrak ve dövizlerin taşındığı yürüyüş boyunca sık sık "Bijî PKK”, "PKK yasağına son" ve Alman polisinin müdahalesine rağmen “Bijî Serok Apo” sloganları duyuldu. Kimyasal saldırıda yaşamını yitiren gerillaların fotoğraflarının da taşındığı yürüyüşte, Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırısına olan öfkesini de kitle “Bijî Berxwedana Rojava”, "Katil Erdoğan" sloganıyla dile getirdi. 

Yasağınız Türkiye’ye güç veriyor

Yürüyüşün açılış konuşmasına yapan Fed-Kurd Eşbaşkanı Niştiman Tarhan, "PKK yasağını kabul etmediğimizi haykırmak için bugün buradayız. PKK halktır, halk burada" dedi.  Fed-Kurd’un diğer Eşbaşkanı Kerem Gök ise "PKK yasağı sadece bir partinin yasaklanması değil 50 milyon Kürt’ün yasaklanmasıdır" diyerek Alman hükümetine seslendi: "Yasak, Türk devletine güç veriyor, sizi de onların suçuna ortak ediyor. Türk devleti kimyasal saldırı gücünü de yasaktan alıyor."

PKK Kürtlerin kimliğidir

KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt "Türk devletinin suçlarına ortak olmayın" diyerek, Almanya’nın 30. yılına giren yasağa son vermesini istedi. Diğer Eşbaşkan Engin Sever de "PKK Kürt halkının kimliğidir, hiçbir idare bu kimliği yasaklayamaz" diye konuştu. 

Avukat Lukas Theune

Kriminalizasyon siyasetine son verin

PKK yasağının kaldırılması için Almanya İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapan avukatlardan Lukas Theune da yaptığı konuşmada "Alman hükümeti uluslararası hukukun çiğnendiğini belirtiyor ama bu suçu işleyenin Türk devleti ve Erdoğan rejimi olduğunun altını çizmiyor. Türkiye sadece sınırları içinde değil Suriye ve Irak devletleri içinde de dronlarla, kimyasal gazlarla insanları katlediyor. Alman hükümeti tavrını değiştirmeli. Kriminalizasyon siyasetine son vermeli" dedi. 

PKK bayrağı açıldı

Yürüyüş yolu üzerindeki yüksek binalardan iki defa PKK bayrakları açılıp sarı, kırmızı, yeşil meşaleler yakıldı. PKK bayraklarının açılması büyük bir çoşkuyla karşılanırken, "Biji PKK", "Bijî Berxwedana Gerilla" sloganları atan kitle dakikalarca bu eylemi alkışladı.

Pencereden balkondan destek

Evlerinin pencerelerinden, dükkanların önünden birçok insan da zafer işaretleriyle PKK yasağına karşı yapılan yürüyüşe destek verdi. Kürt sanatçılar Hozan Comert ve Neşwan Herikî’nin stranlar söylediği yürüyüşte, Kottbusser Damm ve Görlitzer Bahnhof’ta havai fişeklerle çevredekiler kitleye destek verildi.

Mehran Jafari 

Dört parça yasağa karşı bir

Rojhilat Kürtleri de taleplerinin yazılı olduğu pankartlar ve Jîna Amînî’nin fotoğraflarıyla yürüyüşteki yerini aldı. Sayıları oldukça kalabalık olan bu kortej sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı attı. Yürüyüşe katılan Rojhilat’ın Sakız kentinden Mehran Jafari “Berlin’den dört parça Kurdistan’a selam olsun. Bugün dört parça Kurdistan halkı olarak PKK yasağına karşı yürüyoruz. Bu yasak bütün Kürtleri ilgilendiren bir yasak. Yasak olduğu sürece İran ve Türkiye bizi öldürmeye devam edecek. Yasağın kalkması bizim için hayatidir" diye konuştu. 

Zilan Koossler

Yasak çocuğumu da etkiliyor

Kurdistan’ın dört parçasından Kürtleri buluşturan eyleme birçok kişi de çocuklarıyla katıldı. Boynunda taşıdığı çocuğuyla Zilan Koossler “Oğlum Vedat’ı da aldım geldim. Bu yasak benim kadar onun da geleceğini etkiliyor. Ben kendimi bildim bileli bu yasak var. Oğlum 3 yaşında o da bundan nasibini alıyor. Biz bu yasağı tanımıyoruz. Almanya 30 yıldır sürdürdüğü bu tutumundan, inadından vazgeçsin” diye seslendi.

SUSANNE ROSSLING

Bitiremedi aksine büyüttü

Yürüyüşe Kurdistanlılar kadar Alman dostlar da ilgi gösterdi. Yıllardır PKK yasağına karşı tepkisini ortaya koyan Kürt dostu Suzanne, ilk yasak ilan edildiğinde Antifa olarak Berlin’de büyük bir yürüyüş yaptıklarını hatırlatarak, "Alman devleti bu yasakla PKK’yi Kürtler içinde bitirmek istedi ancak 30 yıl sonra görüyoruz ki bugün burda sadece Kürtler değil Berlin’deki her haraketten insan var. Her yerde bir tanıdık görüyorum. Yasak bizi daha çok bir araya getirdi” dedi.

 

Düsseldorf da yasağa karşı yürüdü

WDR, ZDF önünde 

Almanya’nın Düsseldorf kentinde de Nordrhein-Westfalen eyaletinde bulunan Kurdistanlılar ve dostları, Alman devletinin 30 yıldır PKK şahsında Kürt halkına ve siyasetçilerine yönelik geliştirdiği kriminalizasyon ve baskı politikalarına karşı yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılan binlerce kişi "PKK halktır, halk burada”, “Bijî Serok Apo”, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Almanya finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor"  sloganları atarak tepkilerini haykırdı. Yürüyüş WDR, ZDF başta olmak üzere Alman basın yayın kanallarının yer aldığı binanın önünde yapılan mitingle sonuçlandı. Mitingde FED-MED eşbaşkanları ve Die Linke temsilcisi tarafından birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda Alman devletinin bir an önce PKK yasağına son vermesi çağrısında bulunuldu. Bu yasağın Kürt halkına dönük yürütülmekte olan soykırım politikalarını desteklediği, Rojava’ya, Güney Kurdistan’a yapılan saldırılarda bunun da payı olduğu dile geldi.

Almanya’nın Freiburg kentinde de gençlerin öncülüğünde PKK yasağına karşı yürüyüş yapıldı. Öcalan fotoğraf ve PKK flamaları polis engeline rağmen dalgalandırıldı.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.