PKK için 'terör örgütü' ibaresine ret

Dünya Haberleri —

.

.

  • AKPM, Türkiye ile ilgili verilen önergeyi görüştü. AKP-MHP milletvekillerinin verdiği değişiklik teklifleri içerisinde yer alan PKK isminin önüne "terör örgütü" ibaresinin eklenmesi yönündeki teklifi 23 oya karşılık 72 oyla reddedildi.

 

MUHAMMED KAYA

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Perşembe günü Türkiye ile ilgili İsveç Sosyal Demokrat Partisi Thomas Hammarberg ve İngiltere-Muhafazakar partisi John Howell tarafından verilen önerge görüşüldü. "Acil prosedür altında tartışma: Türkiye'deki demokratik kurumların işleyişi" başlıklı oturumda görüşülen önergeye AKP-MHP milletvekillerinin verdiği değişiklik teklifleri içerisinde yer alan Partiya Karkeren Kurdistan (PKK) isminin önüne "terör örgütü" ibaresinin eklenmesi yönündeki teklifi 23 oya karşılık 72 oyla reddedildi.

Önergede 2017’den beri Türkiye’nin izleme sürecine alındığı, bu süreçte Türkiye’nin AİHM kararların uygulanmaması, muhalif siyasetçilere, sivil toplum temsilcilerine, gazetecilere yönelik uygulamalar nedeniyle Venedik Komisyonu’nun da bulguları eklendiğinde herhangi bir ilerleme sağlanmadığının görüldüğü belirtildi.

HDP’ye kapatma davası MHP’nin isteği

Türk devletinin HDP’ye yönelik kapatma davası ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi sunulan önergede yer aldı. Önerge sahibi milletvekilleri HDP’nin kapatılması davasının MHP’nin isteğiyle açıldığını belirtti. Önergede "Yargıtay'ın MHP’nin talebi üzerine ülkenin en büyük ikinci muhalefet partisinin kapatılması ve 687 HDP üyesine yasak getirilmesi konusunda son derece endişe duymaktayız” ifadesi yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi

Türkiye ile ilgili önergenin bir diğer konusu ise Türkiye’nin Erdoğan kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiydi.Yapılan konuşmalarda  Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin kadınlara yönelik şiddeti arttıracağı belirtildi. Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM kararlarının Türkiye tarafından uygulanmadığı, Türkiye’de basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün baskı altında olduğu da dile geldi.

İzleme sürecine devam

Önerge sahibi parlamenterler Türkiye’nin demokratik standartlara aykırı yasa ve uygulamalara son vermesi, kuvvetler ayrılığını sağlamak için mevzuatını ve anayasal çerçevesini revize etmesi, ifade ve basın özgürlüğünü yeniden tesis etmesi, terörle mücadele mevzuatının yorumlanması ve AİHM kararlarının uygulaması çağrısı yaptı. Ayrıca Türkiye’nin izleme sürecinde kalması gerektiğini belirtildi.

Görüşmeler sonrası önerge yapılan oylama sonucunda 89-16 oyla kabul edildi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.