PKK yasağına karşı Berlin'e!

Dünya Haberleri —

PKK yasağı protestosu / Hamburg

PKK yasağı protestosu / Hamburg

  • Almanya’daki 28 yıldır devam eden PKK yasağı Berlin’de merkezi bir eylemle protesto edilecek. PKK Yasağı Kaldırılsın İnisiyatifi tarafından organize edilen eylemi, 50’yi aşkın kurum destekliyor.

 

REWŞAN DENİZ/BERLİN 

PKK Yasağı Kaldırılsın İnisiyatifi, “PKK yasağını kaldırın, savaşı sonlandırın, siyasi çözümü destekleyin” sloganıyla 27 Kasım’da Berlin’de eylemde olacak. İnisiyatif'in çağrısını destekleyenler arasında Antifa, Attac, Azadî, BastA, Die Linke, Feminstiche Partei, Interventionistische Linke, Linksjugend, Women Defend Rojava, KON-MED, YXK, YXK gibi 50’yi aşkın kurum, örgüt ve grup var.

PKK Yasağı Kaldırılsın İnisiyatifi bu yıl kuruldu. İnisiyatif'ten Ulrich Weber, PKK’nin 26 Kasım 1993’te dönemin içişleri bakanı tarafından yasaklandığını hatırlatarak, "28 yıldır Kürtlere yönelik kriminalizasyon devam ediyor" dedi. Yasakla hem Kürtlerin haklarının gasp edildiği hem de Kürt Özgürlük Hareketi'yle müzakerelerin önünün kapatıldığının altını çizen Weber, "Kürtler gayri meşru kılınıyor. Barış girişimleri görmezden geliniyor" diye konuştu. Alman devletinin PKK yasağıyla Türk devletinin faşist ve baskıcı uygulamalarını meşrulaştırdığını da ifade eden Weber, "PKK yasağına karşı mücadele bir demokrasi mücadelesidir" dedi.

Tahammülümüz yok

Anti ırkçı, feminist ve demokrat onlarca kurumun, PKK yasağına karşı 27 Kasım’da Berlin’de ortak yürüyüş ve miting organize ettiğini belirten Weber, "Alman devletinin Kürdistan'daki savaşa desteğine tahammülümüz yok. 27 Kasım'da herkesi eyleme çağırıyoruz" diye seslendi.

Hükümete açık mesaj

Eylem hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Weber, "27 Kasım'da yapılacak eylem, PKK yasağına karşı uzun süredir devam eden siyasi mücadelede önemli bir adım. Tüm şehirlerden insanların bu eyleme katılması, hükümete PKK yasağına karşı güçlü bir siyasi mesaj vermek için önemli bir fırsattır. Bu fırsat her zaman elimize geçmez" şeklinde konuştu.

Güney Kürdistan ve Rojava’ya dönük işgal saldırılarına da işaret eden Weber, Alman kamuoyuna "Omuz omuza durmak önemli. Kürt halkını yalnız bırakmamalıyız. 27 Kasım'da Berlin'e gelin" çağrısında bulundu.

27 Kasım Cumartesi günü Hermannplatz’da toplanacak kitle Oranienplatz’a yürüyerek miting yapacak. Siyasetçiler, çeşitli sivil toplum dernekleri ve örgütlerinin temsilcilerinin katılacağı eylemde Kürt ve Alman grupları sahne alacak.

RiseUp 4 Rojava: Sahip çıkmak görevimiz

Almanya’nın PKK yasağını gerekçe göstererek açtığı davalarla Kürtleri kriminalize ettiğini belirten RiseUp 4 Rojava, şunları kaydetti: "Bu davalar ve verilen cezalar tamamen siyasi amaçlı. Bu yasak kapsamında birçok bayrak ve postere yasak getirildi. PKK yasağının tek amacı sürgündeki Kürtleri hak mücadelesinden vazgeçirmek. Enternasyonalistler olarak, Rojava ve Şengal’de DAİŞ’e karşı mücadele edenlere sahip çıkmak bizim görevimiz."

Womend Defend Rojava: İşgal şiddettir

Almanya’nın Türk devletinin Kürtlere yönelik savaşına ortak olduğunun altını çizen Womend Defend Rojava, "Almanya, Kürt Hareketi’ni kriminalize ederek Türkiye'de soykırımcı, faşist siyasetin bir kolu haline geliyor. PKK yasağına karşı çıkmak sadece bir hareketin kriminalize edilmesi değil, aynı zamanda ataerkilliğe, kapitalizme ve ulus devlete bir alternatif oluşturmaktır" diyerek, "Feministler olarak PKK yasağına karşı direnişte olacağız" mesajı verdi.

Feminst Blok: Berlin’de olacağız

Kürt Özgürlük Hareketi’nin bir kadın devrimi olduğunu kaydeden Feminist Blok, şunları ifade etti: "Kürt kadınları baskı ve şiddete karşı öz savunmaları ile tüm dünya kadınlarına örnek oldu. PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük her türlü yasağa karşı 27 Kasım’da Berlin’de olacağız."

Otobüsler kalkacak

Almanya Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) çok sayıda kentten otobüsler kaldıracaklarını belirterek,  "Ayaa kalkarak, PKK yasağına itiraz edelim, Berlin'de sokaklarda PKK yasağının kaldırılmasını haykıralım" dedi. KON-MED açıklamasında şunlar kaydedildi: "28 yıldır süren PKK yasağı milyonlarca Kürt’te büyük maduriyet yaattıı gibi, Almanya demokrasisinde de ciddi tahribatlara neden olmutur. Yıllardır Kürdistan’da devam eden soykırım savaına verdiği açık destek ile Türkiye'ye silah satışına devam etmiştir. Aynı zamanda sürdürdüğü PKK yasaı ile Kürt halkına karı uyguladıı kriminalizasyon politikasını Avrupa ülkelerine de taırmaya yönelik çalıma yürütmekte. Yatırım politikaları ve jeostratejik çıkarları uruna Kürt halkına yapılan inkar, imha ve asimilasyon politikalarında Türkiye ile i birlii içinde olmayı sürdürmektedir. Yasaın kaldırılması için birlikte mücadele etmeliyiz."

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.