PKK’nin etkisi dünya basınında
Dünya Haberleri —

PKK 12. Kongresi, dış basın
- PKK’nin 12. Kongresi dünya basınında geniş yankı buldu. France 24, “Kürtlerin simgesi Öcalan: Savaştan Barışa…” başlığıyla Kürt Halk Önderi’ne odaklanırken, BBC News’ten Winthrop Rodgers, “Top artık Türkiye’de” dedi.
- The Washington Post ve Al Jazeera, kararı “yeni bir barış girişimi” olarak değerlendirirken, El País ise Kürt Halk Önderi’nin esaretine rağmen Kürt halkı üzerindeki güçlü etkisine dikkat çekti.
Kürdistan İşçi Partisi (PKK), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde rehin alınan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat'ta yaptığı "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" üzerine gerçekleştirdiği 12. Kongre'de çalışmalarını sonlandırdığını duyurdu. PKK'nin 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği kongrenin sonuç bildirgesi açıklandı. PKK’nin kurucu kadrolarından Şehit Ali Haydar Kaytan ve Şehit Rıza Altun’a atfedilen kongrede, PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi, silahlı mücadelenin ve PKK adıyla yürütülen çalışmaların sonlandırılması kararları alındı.
PKK’nin 12. Kongresi, tüm dünya basınında son dakika olarak servis edildi. Reuters, The New York Times, ABC News, Le Monde, The Wahington Post, Al Jazeera, El País, The Wall Street Journal, HuffPost España ve daha birçok yayın tarafından görüldü.
Reuters’ın “PKK dağılıyor ve Türkiye'deki isyanı sona erdiriyor” başlıklı haberinde, PKK’nin kararının Irak ve Suriye dahil olmak üzere bölge için geniş kapsamlı siyasi sonuçlar doğuracağı belirtildi.
Öcalan’ın çağrısına yanıt
The New York Times, kararı “PKK, Türk hükümetiyle çatışmaları sona erdiriyor” başlığıyla duyurdu. Haberde, kararın komşu ülkelerde yankı uyandıracağı vurgulandı: “Türkiye’ye karşı 40 yıldır süren bir isyan yürüten Kürt grubu, silah bırakacağını ve çatışmayı sona erdireceğini açıkladı. Bu karar, komşu ülkelerde de yankı bulabilir. PKK’nin bu açıklaması, Şubat ayında hapisteki lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte silah bırakma ve dağılma çağrısı yapmasının ardından geldi. Örgüt, ‘Kürt meselesini demokratik siyasetle çözülebilecek bir noktaya taşıdığını ve misyonunu tamamladığını’ belirtti.”
ABC News, haberinde sonuç bildirgesinin ayrıntılarına yer vererek bildirgede yer alan, “PKK’nin Olağanüstü 12. Kongresi PKK mücadelesinin, halkımız üzerindeki inkâr ve imha siyasetini parçaladığını, Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına getirdiğini, bu yönüyle PKK’nin tarihi misyonunu tamamladığını değerlendirdi” ifadelerine vurgu yaptı.
BBC: Top Türkiye’de
BBC News'ten Orla Guerin ve Gabriela Pomeroy'un haberinde de karara yer verildi. "Bu gelişme, Şubat ayında örgütün hapisteki lideri Abdullah Öcalan’ın PKK’nin feshedilmesi yönündeki çağrısının ardından geldi" denildi.
Uluslararası ilişkiler düşünce kuruluşu Chatham House'tan Winthrop Rodgers ise, Kürt siyasi partilerinin taleplerinin karşılanabilmesi için “Türkiye'de büyük bir demokratik dönüşüm” gerektiğini belirtti.
Rodgers, son aylarda bazı Türk yetkililerden “iyi niyetli” sinyaller geldiğini söyledi ve ekledi: “Bu iyi niyetin, Kürtlerin siyasete ve topluma tam katılımını sağlayacak büyük değişimlere kadar uzanıp uzanmadığı belirsiz. Pek çok açıdan top artık Türkiye’de.”
France 24: Kürtlerin simgesi Öcalan, savaştan barışa
France 24, “Kürtlerin simgesi Öcalan, savaştan barışa…” başlığı altında Kürt Halk Önderi’ne odaklanan geniş bir dosya yayınladı. Haberde şu ifadeler dikkat çekti: “Türk gizli servisleri tarafından yakalanmasından 26 yıl sonra, pazartesi günü feshedildiğini açıklayan Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) tarihi lideri Abdullah Öcalan, hapishane hücresinden Türkiye'deki Kürt davasının simgesi olmaya devam ediyor. Amansız bir takibin ardından 15 Şubat 1999'da Kenya'da tutuklanan ve İstanbul açıklarındaki İmralı adasında hücre hapsinde tutulan 76 yaşındaki lider, Şubat ayı sonunda partinin kapatılması çağrısında bulunarak silahlı mücadele sayfasını resmen kapattı.”
“Aurası, Kürt mültecilerin düzenli olarak onun yuvarlak yüzünü gösteren bayraklar ve pankartlar salladığı Avrupa'da da devam ediyor. Zaman içinde yüzündeki kalın siyah bıyık griye dönmüş olsa bile… Ankara onu tutuklayarak PKK'nin başını kestiğini düşündü. Ancak hücre hapsinde bile ‘Apo’, ziyaretçilerine talimatlar vererek hareketine liderlik etmeye devam etti.”
France 24’e konuşan Paris'teki EHESS'in Araştırmalar Direktörü Hamit Bozarslan, “Kürt toplumu çeşitlendi; siyasi ve yasal Kürt hareketi kendini bir oyuncu olarak kabul ettirdi. Öcalan kilit oyuncu olmaya devam ediyor” dedi.
‘Yeni bir barış girişimi’
Fransa’da günlük yayın yapan Le Monde gazetesi, “Onlarca yıldır Türk hükümetiyle savaşan PKK dağıldığını açıkladı” başlığıyla gördüğü haberde, PKK’nin kararının Kürt Halk Önderi’nin çağrısının ardından geldiğine işaret etti. Kararı “yeni bir barış girişimi” olarak değerlendiren The Washington Post ise detaylara geniş yer verdi.
Katalonya’nın Lavanguardia gazetesi, kongre kararını “PKK Kürt örgütü 40 yıl sonra kendini feshettiğini ve silah bıraktığını duyurdu” başlıklı haberle verdi. İspanya’nın -el Mundo gazetesi, haberi son dakika olarak, “PKK, Türkiye ile ateşkes ilan etti ancak silahsızlanmayı Öcalan’ın serbest bırakılmasına bağladı” başlığıyla paylaştı.
‘Güçlü bir etkiye sahip’
“PKK, 40 yıllık silahlı mücadelenin ardından dağıldığını açıkladı” diyen El País, haberinde PKK’nin Kürt Halk Önderi’nin esaretine rağmen etrafında toplandığına ve Kürt Halk Önderi’nin Kürt halkı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğuna işaret etti.
Kararı, “yeni bir barış girişiminin parçası” olarak nitelendiren Al Jazeera, “PKK, Türkiye ile onlarca yıl süren çatışmayı sona erdirmek için silah bırakacağını ve kendini feshedeceğini duyurdu. Bu adım, kuzey Irak’ta gerçekleştirilen kongrede alınan tarihi kararlar kapsamında geldi. Şubat ayında Abdullah Öcalan, PKK’ya silahlı mücadeleye son verme çağrısı yapmıştı” dedi. HABER MERKEZİ