PKK’siz olmaz


PKK’nin 38’inci yıldönümü başta Avrupa olmak üzere diasporada yapılan etkinliklerle kutlanıyor. Etkinliklerde PKK’nin kuruluş yıldönümünün Kürtler için Diriliş Bayramı olduğu belirtildi. 39’uncu yılda Kürt halkı ve dostlarının kazanacağı, AKP’nin ise çok büyük bir şekilde kaybedeceği yapılan konuşmalarda vurgulandı. Kutlamalar Fransa, İsviçre, Avustralya ve Rusya’da geceler şeklinde gerçekleştirildi.
Almanya’nın Berlin, Hamburg, Saarbrücken, Avusturya’nın Viyana ve İsveç’in Stockholm kentinde ise Almanya’daki PKK’nin yasağının kaldırılması ve PKK’nin AB’nin ‘terör listesinden’ bir an önce çıkartılması istendi.
Başaramadılar, başaramayacaklar
Fransa’nın başkenti Paris’te, PKK’nin 38’inci kuruluş yıldönümü Kürtler ve dostlarının yoğun katılımıyla gerçekleşti. Sarcelles banliyösünde yapılan etkinlikte konuşan HDP’nin eski milletvekili Kemal Aktaş “1978’de Önder Apo ve mücadele arkadaşlarının başlatılmış olduğu bu onurlu mücadelenin 38. yılında başta Önder Apo’ya, zindan direnişçilerine, dağlarda savaşan gerillalarımıza ve Kürt halkına kutlu olsun. Faşist Türk devletinin 1980 askeri cuntasıyla Kürt Özgürlük Hareketi tasfiyesi hedeflenmişti fakat başarılı olamadı. Aksine Özgürlük Hareketi milyonların partisi durumuna geldi. Buna karşı Saray ve çeteleri Kürt Özgürlük Hareketi’ne daha kapsamlı bir saldırıya geçti. Kapsamlı bir savaş ve tasfiye konsepti devreye sokuldu. Ancak dün nasıl başaramadılarsa bugün de başaramayacaklar. Bu halk yenilmeyecek, diz çökmeyecek ve kazanacak” dedi.
Kürt Kadın Hareketi üyesi Zozan Serhat ise “Önder Apo felsefesi etrafında kenetlenen Kürt kadınları gerici faşist, erkek egemen sistemin kabusu oldu. Zindanlarda ve hayatın her alanında gerici erkek egemen sisteme ve her türlü şiddete karşı direnen kadınlar mutlaka kazanacaktır” ifadesini kullandı. Halkların Birleşik Devrimci Hareketi, MLKP Fransa, ADHK-Paris ve MKP gibi kurum ve örgütlerin mesajları okundu.
Gecenin kültür programında ise Zele Mele, Xemgîn Birhat, Zozan Zudem Deza Amed, Koma Zarokan ve halk oyunları ekibi sahne aldı. Gecede ayrıca havai fişek gösterisi de yapıldı.
Reims ve St.Raphael’de de kutlamalar vardı
Fransa’nın Reims kentinde PKK’nin 38’inci kuruluş yıldönümü kutlandı. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin 39’uncu yıldönümünün ise özgürlük yılı olacağı vurgulandı. Gece tertip komitesi adına yapılan açıklamada “Mücadelemizin Faşist Türk devletinin saldırılarlarına karşı topyekün direnişle cevap verecek ve Erdoğan büyük kaybedecektir” denildi. Gece, sanatçılar Xemgin Bîrhat ve Hozan Berivan’ın sahne alması ve halaylarla geç saatlere kadar sürdü.
Fransa’nın St.Raphael kentinde 38’inci yıldönümü kutlaması gece şeklinde yapıldı. Mücadele ve direniş mesajının verildiği gece sanatçılar İbrahim Rojhilat, Arjin Peyman ve Zerdeşt’in sahne almasıyla son buldu.
‘PKK halktır halk her yerde’
PKK’nin 38’inci kuruluş yıldönümü İsviçre Luzern kentinde binlerce kişi tarafından kutlandı. Etkinlik boyunca direniş ve zafer sloganları atan binler, ‘PKK halktır halk her yerde, biz kazanacağız’ mesajı verdi.
Gecede konuşan KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Herkes özellikle faşist Erdoğan iyi bilsin ki Kürt halkı kimsenin önünde diz çökmez. Kürt halkı Rojava’da olduğu gibi Bakur’da da kazanacak. PKK’nin 39’uncu yılı Önder Apo ve Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır” dedi.
KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu da geceye görüntülü bir mesaj gönderdi. Karasu mesajında “Soykırımcı sömürgeciler, Kürt halkını tarih sahnesinden sildiklerini söylüyorlardı. Önder Apo böyle bir halk gerçeğini dirilterek, örgütleyerek onun kadrosunu ortaya çıkararak yeniden tarih sahnesine çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte Basel Med Kültür Merkezi çocuk ve kadın korosu, sanatçılar Xelil Xemgin, Berivan Arin, Serhado, Diyar ve Baran Turan sahne alarak salonda bulunan binlere coşkulu anlar yaşattı.
Avustralya’nın Sydney şehrinde de gerçekleştirilen bir etkinlik ile PKK’nin 38’inci kuruluş yıldönümü kutlandı.
Sydney Kürt Demokratik Toplum Merkezi tarafından düzenlenen gecede sanatçılar Xanemir, Hozan Roj, Çocuk Grubu ve yerel sanatçılar müzik dinletisi sundu. Etkinlik çekilen halaylarla son buldu.
27 Kasım Moskova’da kutlandı
Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da yaşayan Kürdistanlılar da 38’inci kuruluş yıldönümü için bir araya geldi.
Rojava Özerk Yönetimi Moskova Temsilcisi Rodi Osman, YNK Moskova Temsilcisi Şehevan Herki, Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi Eşbaşkanı Liyana Simoyan, Rusya Kürt Kadın Hareketi üyesi Nigar Patiyeva, Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Başkanı Tara Kadır ve Rusya Êzîdîler Kongresi temsilcileri PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutladı.
Kassel, Dresden ve Mainz’de kutlama
Almanya’nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürtler ve dostları da Diriliş Bayramını yaptıkları geceyle kutladı. Kutlamada Koma Şehîd Xebat, Mir Kafa, Çetin Oraner, Ozan Aydın sahne aldı. Ayrıca tiyatro ekibi ve sinevizyon gösterimi de etkinliğin kültürel programında yer aldı.
Öte yandan 38’inci yıldönümü vesilesiyle Almanya’nın Dresden kentinde faaliyetlerini sürdüren Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde kutlama yapıldı. Etkinlikte halaylar çekildi ve şiirler okundu. Çocuklar pasta 38’inci yıldönümü pastasını kesti.
Kutlama gecelerinin yapıldığı bir diğer kent de Almanya’nın Mainz kentiydi. Gecenin açılışında Koma Zarokan Rengin, Kürt milli marşı Ey Raqip’i okudu. Gecenin kültür programında ise Sipan Xelat, Seyşdxan, Lale Koçgün, Cihan Çelik, Zimambaz ve Koma Dina sahne aldı.
Geceye katılan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız “Mazlumların zindanlarda başlattığı mücadeleyi Mehmet Tunçlar Cizre’de sürdürdü. Bu 40 yıllık mücadele, Kürt tarihindeki kötü gidişatı durdurdu” ifadelerini kullandı. Sarıyıldız, Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ı Hitler ve Mussolini’ye benzeterek Erdoğan’ın tıpkı onlar gibi kaybedeceğini söyledi.






HABER MERKEZİ
