PKK’yi o listeden çıkarın

  • Siyasetçi, yazar, filozof, hukukçu ve sanatçıların aralarında yer aldığı 29 isim, kurdukları Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi ile PKK’nin AB’nin ‘terör listesi’nden çıkarılması için kampanya başlattı.

Siyasetçi, yazar, filozof, barış aktivisti, milletvekili, hukukçu ve sanatçılardan oluşan 29 isim, Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi’ni kurdu. İnisiyatif, gelinen süreç ve objektif gerçekliklerin PKK’nin listeden çıkarılmasını gerekli ve zorunlu hale getirdiğini vurguladı.

Aralarında Nobel Ödüllü yazar Elfriede Jelinek, Filozof Slavoj Zizek, Uluslararası Hukuk Uzmanı Prof. Norman Paech, EUTCC Genel Sekreteri Prof. Michael M. Gunter, Plaza de Mayo Anneleri Örgütü kurucu üyesi Nora Cortinas gibi önemli isimlerin yer aldığı inisiyatif, PKK’nin Avrupa Birliği’nin (AB) ‘terör listesi’nden çıkarılması için bir kampanya başlattı.

Başlattıkları kampanyaya dair açıklama yayınlayan Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi, gelinen süreç ve objektif gerçekliklerin PKK’nin listeden çıkarılmasını gerekli ve zorunlu hale getirdiğini vurguladı. İnisiyatif üyelerinin imzasıyla yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi: “Kürt sorununa siyasal-barışçıl çözüm, Türkiye ve Ortadoğu bölgesinde istikrar ve sağlıklı bir demokrasinin gelişimi için ön koşuldur. Yeryüzündeki bütün savaşların bir gün siyasi çözüm ile sona ermesi gerçeği, Türk devletinin Kürtlerle yaşadığı savaş bakımından da geçerlidir. Siyasi ve barışçıl çözümün yolu da diyalog ve müzakerelerden geçmektedir. Muhtemel bir diyalog ve müzakere sürecinin PKK dahil tüm tarafları içermesi gerekiyor. Fakat PKK’nin ‘terör örgütü listesi’ne alınması başlı başına diyalog ve müzakerelerin önünde engeldir. Geldiğimiz süreç ve objektif gerçeklikler PKK’nin listeden çıkarılmasını gerekli ve zorunlu hale getirmiştir. Bunun için birçok pratik ve hukuki gerekçe mevcuttur.

DAİŞ’in yenilgisini sağlayan güç

 Bunun yanı sıra PKK’nin listeye alınmasında PKK’nin Ortadoğu’daki yeni durumu da dikkate alınmamıştır. Bu konuda ne PKK/Kürtlerin Türk hükümeti ile 2013-2015 arasında barış ve müzakere süreci ne de PKK’nin Ortadoğu’da DAİŞ’e karşı verdiği mücadeledeki yeni rolü dikkate alınmıştır. DAİŞ 2014 yazında Irak ve Suriye topraklarının büyük bir bölümünü işgal etmiş; bu işgal sırasında Türk devleti de açık bir biçimde DAİŞ’i desteklemiş ve DAİŞ’in Rojava’daki Kürtlere saldırması için her türlü yardımı yapmıştır. Ancak PKK gerillaları Türk ordusu ve DAİŞ’in yenilgiye uğratılmasında belirleyici bir rol oynamış ve DAİŞ yenilgiye uğratılmıştır.

PKK’nin DAİŞ’e karşı mücadelesi, bu insanlık dışı hareketin Irak ve Suriye’deki gelişmesini ve büyümesini durdurmuştur. PKK, DAİŞ’e karşı savaşta Irak’taki Mexmûr, Şengal, Kerkük gibi bölgelerin yanı sıra Kuzey Suriye’de de Kobanê, Reqa, Girê Spî, Serêkaniyê, Minbic, Dêrazor gibi şehirleri DAİŞ çetesinden kurtarmıştır.

Ağustos 2014’te PKK, DAİŞ’in Şengal’de gerçekleştirdiği katliama müdahale ederek, bu vahşetin büyümesine engel olmuş; Şengal Dağı‘nda mahsur kalan on binlerce Êzîdî’yi kurtarmak için insani bir koridor oluşturarak binlerce Êzidî’yi katliamdan kurtarmıştır. Sonuçta, Irak ve Suriye’de DAİŞ’e karşı yürütülen savaşta binlere varan sayıda PKK gerillası yaşamını yitirmiştir.

En güçlü halk hareketidir

 Kürdistan’ın dört parçasında da örgütlü olan, hem nicelik hem nitelik bakımından Kürdistan’ın en büyük hareketi konumunda olan PKK, Ortadoğu ve diasporadaki Kürtler arasında en güçlü halk hareketi konumundadır. Ortadoğu gibi etnik ve dinsel çelişki ve çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyada, PKK hareketi, çok etnisiteli, çok inançlı, çok kültürlü bir yaşamı savunurken, kadın özgürlüğünü esas alan, ekolojik- politik-ahlaki bir toplum yaşamını esas almaktadır.

 ‘Terörist’ tanımının istismarı

‘Teröre karşı küresel savaş’ adı altında egemen devletler, Türk devletinin, Kürt halkına uyguladığı baskı örneğinde olduğu gibi, muhalefetin meşruiyetini ortadan kaldırmak, insan hak ve özgürlük mücadelelerini bastırmak için ‘terörist’ tanımının arkasına saklanmaktadır. Egemen devletler, kendilerinin oluşturdukları ‘terör listesi’ ve ‘yasak listeleri’ ile toplumların meşru mücadelelerini karalayarak lekelemekte; bu tanımlamalar neticesinde kendi hukuk dışı uygulamaları ile zorbalıklarını ‘meşru’ hale getirmektedir.

Türk devletine Batı’nın desteği

PKK’nin bu listelere alınması, Türk devletinin Ortadoğu’daki tüm anti demokratik, hukuk dışı uygulamalarına destek anlamına gelmektedir. Türk devleti Batı’nın bu desteğine dayanarak işgal, istila, soykırım ve katliamlar gerçekleştirmekte; ‘teröre karşı mücadele’ adı altında dinci faşist uygulamalarını Kürdistan’a ve tüm Ortadoğu’ya yaymaktadır.

Devlet terörüne gerekçe

 PKK’nin ‘terör listesi’nde bulunması sadece Kürt halkına yönelik baskıların değil; Türkiye’deki insan hakları savunucularının, barış isteyen akademisyenlerin, basın çalışanı ve gazetecilerin ve Tayyip Erdoğan’ı eleştirenlerin baskı altına alınması, gözaltı ve tutuklanmalara maruz kalması ve cezaevlerine atılması ile sonuçlanmaktadır. Mevcut durumda HDP Eşbaşkanları başta olmak üzere, sayısı yüzlere varan HDP’li parlamenter ve belediye eşbaşkanı, gazeteci, yazar ve sanatçı, ‘terör’ ve ‘terörizm’ suçlamaları ile cezaevlerine atılmıştır.

ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi de Türk devletinin ‘teröre karşı savaş’ bahanesiyle geliştirdiği bu zorbalık rejimine onay ve destek sunmaktadır. Bu listeler hala Erdoğan diktatörlüğünün saldırılarını örtbas etmek için etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Adalet Divanı’nın kararı

 Bilindiği üzere PKK, NATO üyesi Türkiye’nin talebi üzerine 2002’de ‘AB terör listesi’ne alındı. Ancak Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı 2018’de verdiği kararda PKK’nin 2014-2017 yılları arasında AB ‘terör listesi’ne haksız yere dahil edildiğini belirtti. Söz konusu mahkeme gerekçesinde, ABD’nin, PKK için aldığı ‘terör listesi’ kararının da objektif ve somut verilere dayanmadığını, AB’nin PKK’yi listeye alınmasının, objektif ve somut verilere dayanmadığı belirtilmektedir. Adalet Divanı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013’te barış çağrısına da atıfta bulunmaktadır.

Belçika yargısının kararı

Belçika Yüksek Mahkemesi de 2020’de verdiği kararda, PKK’nin terörist bir örgüt olarak ele alınamayacağını; PKK’nin, savaş hukuku kapsamında ve savaşan taraf statüsü ile ele alınmasına karar vermiştir. Bütün bu gerekçeler ve nedenlerle aşağıda imzası olan bizler; barış, demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlük isteyen insanlar olarak PKK’nin derhal terör listelerinden çıkarılması çağrısında bulunuyoruz.”

 

İMZACILAR

*  Elfriede Jelinek - Yazar, Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi/Avusturya

*  Slavoj Zizek - Filozof/Slovenya

* Janet Biehl - Yazar, Editor ve Sanatçı/ABD

*  Selay Ghaffar - Kadın Hakları Savunucusu ve Afganistan Dayanışma Partisi Sözcüsü

*  Miguel Urbán Crespo - Avrupa Parlamentosu Milletvekili/İspanya

*  Srecko Horvat - Filozof/Hırvatistan

*  David R. K. Adler - Progressive İnternasyonal Genel Direktörü

*  Roberto Rampi - Senatör ve Avrupa Konseyi Milletvekili/İtalya

*  Paolo Ferrero -  Eski Bakan ve Avrupa Sol Parti Başkan Yardımcısı/İtalya

*  Gorka Elejabarrieta Díaz - İspanya Senatörü ve Bask Partisi EH Bildu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü

*  Prof. Norman Paech - Uluslararası Hukuk Uzmanı

*  Prof. Kariane Westrheim - Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı/Norveç

*  Nils Andersson - Yazar ve Editör/Fransa

*  Joel Dutto - Kürdistan Dayanışma Koordinasyonu Üyesi/Fransa

*  Nora Cortinas - Plaza de Mayo Anneleri Örgütü Kurucu Üyesi/Arjantin

*  Prof. Achin Vanaik - Barış aktivisti ve JNU Üniversitesi emekli Profesörü/Hindistan

*  Prof. Michael M. Gunter - Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Genel Sekreteri/ABD

*  Berthold Fresenius - Hukukçu/Almanya

*  Prof. Raúl Prada Alcoreza - San Andres Üniversitesi/Bolivya

*  Roland Denis - Eski Planlama Bakanı/Venezuela

*  Villo Sigurdsson - Kopenhag Eski Belediye Başkanı

*  Pernille Frahm - Eski AP Milletvekili/Danimarka

*  Benny Gustavsson - Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı/İsveç

* Erling Folkvord - Eski Milletvekili, Yazar/Norveç

*  Pia Maria Roll - Tiyatro Sanatçısı ve Direktörü/Norveç

*  Håkan Svenneling - Sol Parti Dış Politika Sözcüsü/İsveç

*  Dr. Jonas Staal - Sanatçı, propaganda araştırmacısı ve Yeni Dünya Zirvesi Başkanı/Hollanda

* Dr. Rolf Gössner - Hukukçu/Almanya

* Ludo de Brabander - Belçika Barış Hareketi Vrede Sözcüsü

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.