Planlı bir fakirleştirme politikası

- Bireysel borç, icra takibi ve faiz ödemelerine dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, planlı bir fakirleştirme politikası uygulandığını söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye ekonomisinin tam anlamıyla çöküş sürecine girdiğini belirterek, iktidarın sorumluluğunda gerçekleşen bu ekonomik yıkımın bedelinin yurttaşa ödetildiğini söyledi.
Gülcan Kış, 19 Mart siyasi darbesiyle başlayan yeni dönemin, halkı daha fazla borca, Merkez Bankası'nı dövize, iktidarı ise çaresizliğe mahkum ettiğini belirterek, "Rezervler eriyor, icra dosyaları kabarıyor, borç-faiz çarkında dönen bir millet yaratıldı” dedi.
İşsizlik rakamlara sığmıyor
TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 7,9 olduğunu hatırlatan Kış, “İş bulmaktan umudunu kesenler, eksik çalışanlar yok sayılıyor. Gerçek işsizlik oranı yüzde 28,8. Her üç kişiden biri işsiz ya da umutsuz. Bu tablo, AKP’nin beceriksizliği değil, bizzat uyguladığı çöküş politikalarının sonucudur” dedi. CHP’li Gülcan Kış, vatandaşların artan borç yüküne, icra dosyalarındaki patlamaya ve bankaların rekor kârlarına dikkat çekerek, Türkiye'nin artık bir ‘İcra ülkesi'ne dönüştüğünü söyledi. Saray’dakilerin lüks içinde, vatandaşın borçla ayakta durmaya çalıştığını kaydeden Kış, bunun planlı bir yoksullaştırma politikası olduğunu belirterek, tabloyu detaylandırdı:
Bireysel borç 4 trilyon 557 milyar
Bankalara, finans kuruluşlarına, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam bireysel borç 4 trilyon 557 milyar lirayı buldu. Sadece 18-25 Nisan haftasında bu borç 66 milyar lira arttı. Vatandaş, kredi kartıyla market alışverişi yapıyor, ihtiyaç kredisiyle fatura ödüyor. Halkın yaşamı borç-faiz sarmalına teslim edildi.
23 milyon 329 icra
Yılın ilk dört ayında icra dairelerine tam 3 milyon 448 bin yeni dosya geldi. Toplam derdest dosya sayısı ise 23 milyon 329 bine ulaştı. Her haneye ortalama bir icra takibi düşüyor artık.
Kredi ve kart borçları
Bu yıl bankalarca icraya verilen bireysel kredi ve kart borçlarında 50 milyar liralık artış yaşandı. Resmî icra takibi altındaki bireysel borç toplamı şu an 161,5 milyar lira. Ancak varlık yönetim şirketlerine devredilen ve kamuoyundan gizlenen borçlar da eklenince 221 milyar liralık bir batık borç havuzu söz konusu.
Üç aydaki faiz 266 milyar
Bankalar ilk çeyrekte 216 milyar lira net kâr açıklarken, vatandaşın ödediği faiz sadece üç ayda 266 milyar lirayı aştı. Bu yıl toplam faiz ödemesinin 1,3 trilyon liraya çıkacağı tahmin ediliyor.
TÜİK verilerine yansımıyor
Bağımsız araştırma grubu ENAG ile TÜİK arasındaki enflasyon farkı, tam 36 puan. Gerçek hayatla açıklanan rakamlar birbirini tutmuyor. Pazarda, mutfakta yaşanan yangın TÜİK verilerine yansımıyor. Emekli, memur, asgari ücretli, sabit gelirli herkes bu sahte rakamların altında eziliyor.
Yoksulluk sınırı ve asgari ücret
Yoksulluk sınırı 80 bin liraya dayandı. Asgari ücret 22 bin lira. Bu, Erdoğan’ın yarattığı sefalet rejimidir. Bu tablo karşısında sessiz kalanların halktan yana söyleyecek sözü kalmamıştır.
* * *
Rezervleri yerine koyma çabası
Merkez Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu merkezli siyasi operasyon sonrası finansal piyasalarda yaşanan sarsıntıya karşı önlemlerine devam ediyor. Döviz talebinin durmaması nedeniyle politika faizinde yaptığı artırım sonrasında Merkez Bankası makroihtiyati önlemler açıkladı. Ek önlemlerle 19 Mart sonrası hızla eriyen döviz rezervlerini artırmayı hedefleyen Merkez Bankası’nın önümüzdeki birkaç ay yüksek politika faiziyle devam etmesi bekleniyor. 19 Mart’tan bu yana swap hariç net rezervlerdeki kayıp 49 milyar dolar oldu. CHP'ye göre; Merkez Bankası sadece 6 haftada 55 milyar dolar döviz rezervi eritti.