Plastik zehir oldu!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Plastik / Foto:AFP

Plastik / Foto:AFP

  • HRW’nin yeni raporuna göre Türkiye’de dokuz yaşlarındaki çocuklar, plastik atık geri dönüştürme merkezlerinde, ömür boyu sürebilecek ciddi sağlık riskleri altında çalışıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporunda, Türkiye’de hükümeti geri dönüşüm tesislerinde sıkı lisans kuralları uygulamamak ve düzenli denetimleri gerçekleştirmemekle suçluyor. Rapora göre, denetim ve lisans kontrolü yetersizliği nedeniyle işçilerin sağlığı ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin önü açılıyor.

‘Sanki Bizi Zehirliyorlar: Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümünün Sağlık Üzerindeki Etkileri’ başlıklı raporda, dokuz yaşına kadar çocukların da çalıştığı tespit edilen plastik atık geri dönüşüm tesislerinde işçiler ve çevrede yaşayan sakinlerin, cilt bozuklukları, solunum sorunları ve ağır baş ağrıları yaşadıklarını yönündeki anlatımları yer alıyor.

Rapor, 2017 ve 2021 arasında Türkiye’ye en çok plastik atık ihraç eden Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık’ın da mevcut sağlık ve çevre hakkı ihlallerinde sorumluluğu olduğunu belirtiyor.

Zenginler çöpünü Türkiye’ye gönderiyor

HRW’den Krista Shennum raporla ilgili “Türkiye’de hükümet yasalarını uygulamakta başarısız oluyor. İnsanları ve çevreyi koruyan düzenlemeler var ancak uygulama yok ve bu durum ciddi sağlık sorunlarının önünü açıyor” dedi.

“Avrupa’nın en zengin ülkeleri çöpünü Türkiye’ye gönderiyor” diyen Shennum, “Bu yolla, Türkiye’nin en dezavantajlı gruplarından olan çocuklar, sığınmacılar ve göçmenler ciddi çevre ve ve sağlık risklerinin altında bırakılıyor” diye konuştu.

İnsan Hakları Örgütü, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’ni atıklarını kendi ülkeleri içinde yönetmeleri çağrısında bulunurken Türkiye’nin de 2021’in Haziran ayında uygulanan ancak hızlıca kaldırılan plastik atık ithalatı yasağını yeniden uygulaması çağrısında bulundu.

Ahmet: Nefes alırken zorlanıyorum

HRW, raporu hazırlarken  Adana ve İstanbul’da 24’ü geçmişte ya da şimdi plastik geri dönüştürme tesislerinde çalışan 64 kişiyle konuştu. Konuşulan kişilerin üçte birinin çocukken çalışmaya başladığı ya da hala çocuk olduğu belirtildi. 

Bu kişilerden son beş yıldır Adana’da plastik atık geri dönüştürme merkezinde çalıştığını söyleyen 20 yaşındaki Ahmet, tesiste çıkan gazları emen “dev bir kazandan” bahsediyor.  Ahmet, “Bu gazı içime çektiğimde ciğerlerimin sıkıştığını hissediyordum. İki ay önce orada çalışmayı bıraktım ancak nefes alırken hala zorlanıyorum” diye konuştu.

Araştırmacılar, tesislerde sığınmacılar ve kayıtsız göçmenlerin de çalıştığını tespit etti.  FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.