Polis avukatlara saldırdı

  • Ankara ve Adana’daki avukatlar, Tehlike Altındaki Avukatlar Günü’ne dikkat çekerken, Mersin’de açıklama yapmak isteyen avukatlar polis şiddetine maruz kaldı. 

 

Ankara Barosu, Ankara’da bulunan hukuk örgütlerinin katılımıyla bu yıl Kolombiyalı avukatlara ithaf edilen 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü’nde Sıhhiye Adliyesi içinde yaptığı yürüyüş sonrası basın açıklaması düzenledi. Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel, “Ülkemizde çok sayıda avukat sadece mesleklerini ifa ettikleri ve müvekkillerini savundukları için öldürülüyor, baskılara maruz kalıyor ve haklarında açılan davalar sonucunda mahkum ediliyor” dedi. Koranel, hemen hemen her gün bir avukatın şiddete uğradığına dikkat çekti. Haciz mahallinde katledilen avukat Ersin Arslan, katledilen avukat Dilara Yıldız ve yakın zaman öncesinde GBT yapmak isteyen bekçiler tarafından darp edilen avukat Mürsel Ünder’i de hatırlatan Koranel, “Ülkemizde ve dünyanın dört bir tarafında avukatlara yönelik saldırılar ve baskılar ile mesleğimizin özü olan hak mücadelemizi sınırlandırma gayreti içine girilmiş bir halde. Bu saydıklarımız ise hemen her gün artarak devam etmekte olan ve sıradanlaşan avukatlara yönelik şiddet olaylarından sadece birkaçı” ifadelerini kullandı.

Mersin’de ise Özgürlük İçin Hukukçular Derneği  (ÖHD) Şubesi, Demokrat Avukatlar Grubu Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Şubesi’nin, adliye binası önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı. Gerekçe olarak “açıklamanın adliye önünde yapılmasını” gösteren polisl, avukatlara fiziki şiddet uyguladı. Polisin sert saldırısına karşı avukatlar, oturma eylemi düzenledikten sonra basın açıklamasını gerçekleştirdi. Avukatlar adına açıklamayı okuyan Av. Mutluay Başaran, iktidar sahiplerinin, bir yandan sözlerinde hukuku yüceltip, hukuk devleti vurgusu yaparken diğer yandan da adalet arayışı içine girip, hakkın ve özgürlüğün mücadelesini yürüten, halkın arayışlarını ile taleplerini etkili şekilde hayata geçirmeye çalışan avukatları, işlevsiz bırakmaya çalıştığını söyledi. Av. Başaran, avukatlık mesleğini ifa ettikleri için baskıya, tehditte ve zulme uğrayan, hapsedilen, işkence gören ve katledilen bütün meslektaşları için bir araya geldiklerini söyledi. Avukatların son derece tehlike altında olduğuna dikkati çeken Başaran, avukatların korunması için mücadele çağrısında bulundu.

Adana Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Şubesi de Adana Adliyesi içinde açıklama yaptı.  MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.