Polis ablukasında açıklama

  • 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin Amed’de polis ablukasında yapılan açıklamada konuşan HDP Grup Başkanvekili Oluç, iktidarın savaş siyaseti ile ayakta kaldığını bundan dolayı da barıştan korktuğunu söyledi.

Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Yenişehir’de bulunan AZC Plaza önünde kitlesel basın açıklaması yapmak için toplandı. Açıklama için plaza önüne gelen platform bileşeni temsilcileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Saruhan Oluç, Semra Güzel, Pero Dündar, Garo Paylan, Hişyar Özsoy, Ebru Günay, Mahmut Toğrul, Remziye Tosun, ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ile çok sayıda yurttaş, iki ayrı gruba ayrılarak polislerce ablukaya alındı.

Ekinciler Caddesi ve Sanat Sokağı’na çıkan yollar ile HDP Yenişehir İlçe binası, Eğitim Sen 1 Nolu Şube ve SES Şubesi’ni ablukaya alan polis, Sanat Sokağı’nı giriş çıkışlara kapattı. Ekinciler Caddesi ve Sanat Sokağı’na zırhlı araçlarla birlikte binlerce polis konumlandırılırken, polis uzun süre “güvenlik” gerekçesiyle basın açıklamasına izin vermedi.

Basın açıklamasına izin verilmeyeceğinin söylenmesinin ardından ablukaya alınan kitle, sık sık slogan atmaya başladı. Ablukaya alınanlar arasında Barış Anneleri de vardı. Beyaz tülbentleriyle ablukaya alınmalarına tepki gösteren anneler, polise “Barış Anneleri’nin önünden çekilin” dedi. Anneler ablukayı “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak deldi.

Ablukaya alınan gençler de sık sık sloganlar attı. Gençlerin slogan atması kitlede hareketlenmeye neden olmasından dolayı polisler gençleri kalkanlarla alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Platform sözcülerinin mücadelesi sonucu polis, grubun AZC Plaza önünde açıklama yapmasına izin verdi. 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, mitingin hukuksuz ve keyfi bir şekilde Kürt halkına düşmanlık yapan İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını belirtti. Açıklama öncesi partilerinin ablukaya alındığını, açıklamaya katılmak isteyen yurttaşların polis tarafından engellendiğini ifade eden Oluç, bu yaklaşımı kabul etmediklerini belirtti. Oluç, AKP-MHP iktidarın savaş siyaseti ile varlığını koruduğunu bundan dolayı alanlarda yapılmak istenen 1 Eylül etkinliklerinin engellendiğini dile getirdi. Oluç, “Bir iktidar barıştan neden korkar? İktidar sözünü ettiğimiz barış sözünden ve mitinglerden korkuyor; çünkü bu iktidar savaş politikaları üzerinden iktidarını sağlayıp bekasını sürdürüyor. Barış olsa bu iktidar iktidarını sürdüremeyeceğini biliyor. Suriye, Irak, Kıbrıs,  Libya’da yani her yerde barış olsa bu iktidara gerek kalmaz. Irak’ta ve Suriye’de savaş politikaları üzerinden ayakta kalıyor. Doğu Akdeniz’de, Ege’de savaş çıkarmaya çalıştılar. Ne kadar artık ve türev terör örgütü varsa destek verdiler, lojistik sağladılar. İşte o vekalet savaşı sayesinde bu güne kadar ayakta kalabildiler” sözleriyle tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından kitle sloganlar ve alkışlarla alandan ayrıldı.

 AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.