‘Politik gençleri tutukladılar meydan baronlara kaldı’

Toplum/Yaşam Haberleri —

❏

  • Metropoller başta olmak üzere, Kürt kentlerinde gençler arasında uyuşturucu kullanımı artıyor. Uyuşturucuya karşı mücadele eden gençler ise tutuklanıyor.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da uyuşturucu madde kullanımı her yıl daha da artarken, kullanım yaşı da 12’ye kadar düştü. Özellikle savaş ve ekonomik nedenlerle zorunlu göçle metropollere yerleşen halk üzerinde özel savaş politikası olarak yürütülen uyuşturucu ve fuhuş; apolitik, yoz bireyler yaratma aracına dönüştürülüyor.

Metropoller başta olmak üzere, Kürt kentlerinde yoğunlukla uygulanan bir özel savaş politikası olan bu uygulamaya karşı örgütlenen ve mücadele eden kişilerde çeşitli gerekçelerle tutuklanıyor. Adana’da en yoğun göç alan kentlerden biri. Adana’nın kimi mahallelerinde ortaya çıkan tablo can alıcı. Uyuşturucu maddelerin aleni satıldığını belirten mahalle sakinleri, sürekli mahallede devriye gezen polislerinde buna göz yumduğunu ve hatta desteklediğini belirtti.

 

Korkunç bir şekilde çoğalıyorlar

Seyhan İlçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi sakinlerinden Asya Kutluk, mahallenin hemen her köşesinde uyuşturucu tacirleri olduğunu belirterek, “Korkunç bir şekilde çoğalıyorlar. Çünkü tüm meydan onlara bırakıldı. Birileri geldi bu gençleri kullanmaya başladı. Gençlerin çoğu işsiz ve böyle tuzaklara düşüyor. Çocuklarımız göz göre göre bu tuzaklarda kayboluyor. Eskiden gençler politikti ve bu tür olaylar pek yaşanmazdı. Ama o gençleri suçsuz yere cezaevlerine attılar meydan da uyuşturucu baronlarına kaldı” dedi.

 Devletin bilinçli bir şekilde müdahale etmediğini söyleyen Kutluk, “Müdahale etmiyorlar çünkü böyle bir gençlik işlerine geliyor. Başta annelere ve tüm siyasi partilere sesleniyorum gelin çocuklarımızı bu tuzaklardan kurtaralım” sözlerini kullandı.

 

Gençleri cezaevine attılar

3 çocuğu olan Rahime Solmaz, çocukları için endişeli olduğunu dile getirdi. Solmaz, “12 yaşına kadar düşmüş durumda uyuşturucu. Çocuklar şu an küçük ama ileride nasıl engel olacağım bilmiyorum. Mahallelerin bunlardan arındırılmasını istiyoruz. Polis bu kişileri çok iyi tanıyor ve görüyor ona rağmen hiçbir şey yapmıyor. Tabi ki onlar da Kürt gençlerinin siyasetle ilgilenmesini istemiyorlar. Bu yüzden göz yumuyorlar. Eskiden mahalle gençliği vardı ve uyuşturucu, hırsızlıklara karşı mücadele ediyorlardı. Bizler de rahattık. Ama onları cezaevlerine attılar meydan bunlara kaldı” sözleriyle tepki gösterdi.

Firuze Güneş ise özellikle kız çocuklarının dışarı çıktığında tedirgin olduğunu ifade etti. Güneş, “Sokaklarımızın bunlardan temizlenmesini istiyoruz” diyerek yaşadıklarını anlattı.

 

Bir sigarayla başlıyor

18 yaşındaki Ayşe Yakut ise sokağa çıkmaktan korkar hale geldiklerini belirterek, “Kaç kez şahit oldum bir sigarayla başladığına. Önce birileri geliyor ve bir sigara ikram ediyor. Tabi çocuklar onun uyuşturucu olduğunu bilmiyor ve içiyor. Daha sonrada uyuşturucu bağımlısı oluyorlar. Tanıdığım çok kişi var bağımlı hale gelen ve çok üzülüyorum” diye konuştu.

 


Dünya’da uyuşturucu kullanımı artıyor

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2020 Dünya Raporu’na göre; madde kullanımı tüm dünyada arttı. Bunun ilk nedenlerinden biri uyuşturucu maddeye erişimin kolay olması. Yaş ortalaması da gün geçtikçe daha düşüyor. 2009’da 15 ila 64 yaş aralığındaki dünya nüfusunun yüzde 4.8’i madde kullanırken, 2018’de bu oran yüzde 5.3’e ulaştı. Bu vahim tabloya karşı tedavi imkânlarından faydalananlar ise çok sınırlı. Geçtiğimiz yıl 585 bin kişi madde kullandığı için hayatını kaybetti. 2008’den bu yana madde bağlantılı ölümlerde yüzde 25 artış oldu. ADANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.