Pratikten kopmayı asla kabul etmedi

Şehit Sabri Bagok

Şehit Sabri Bagok

  • HPG, Mêrdîn’den Gabar’a, Zap’tan Qendîl ve Xakurkê’ye kadar Kurdistan’ın birçok bölgesinde 26 yıl boyunca savaşan komutan Sabri Bagok’u, şehadet yıl dönümünde andı: “Pratikten kopmayı asla kabul etmedi ve ön cephelerde sorumluluk alıp savaşmayı esas aldı.”

HPG Basın İrtibat Merkezi, 14 Ocak 2020’de şehadete ulaşan Sabri Bagok’un (Yahya Duman /Mêrdîn) şehadet yıl dönümü vesilesiyle dün kimlik bilgileri ile birlikte mücadelesini anlatan yazılı bir açıklama yaptı. Bir kez daha ailesine, yurtsever Mêrdîn ve Kurdistan halkına başsağlığı dileyerek, mücadelesine bağlılık sözü veren HPG, şunları paylaştı:

PKK’ye 1993’te katıldı

Midyatlı bir ailenin ferdi olarak Nisêbîn’de dünyaya geldi. Yurtsever bir aile ve çevrede büyüdü. Ailesinden özgürlük mücadelesine katılımlar gerçekleşti. Amcasının oğlu olan Dijwar (Abdurrahman Duman) 1996’da Dêrsîm’de; amcasının oğlu Hogir (Feyruşah Duman) da 2006’da Garzan’da şehadete ulaştı. Liseye kadar okuduktan sonra çalışmaya başladı. Spora ilgisi vardı. Avrupa’ya giderek, bir süre burada çalıştı ve 1993’te  PKK’ye katıldı.

 

 

Önderlik sahası ve Mêrdîn

Önderlik Sahası’na 1994’te giderek ilk eğitimini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan aldı. Parti Merkez Okulu’nda edindiği bilinci, örgütsel çizgiyi, yoldaşlık ilişkilerini ve askeri perspektifi rehber edinerek 1994’te Mêrdîn Eyaleti’ne geçti. Kerboran, Bagok ve Gabar bölgelerinde 1994’ten 2000’e kadar, Türk saldırılarının en yoğun olduğu bu yıllarda amansızca mücadele etti. İlke ve ölçüleri hem kendi kişiliğinde yaşamsallaştırdı hem de bulunduğu ortamlara hakim hale getirdi. Emekçi, fedakar ve hep yoldaşlarıyla iç içe olan bir yaşamda da öncü bir militan olarak bilindi.

Gerilla taktiklerini zenginleştirdi

Gerilla taktiklerini zenginleştirmesini bildi. Askeri uzmanlık gerektiren branşlarda sistematik bir eğitimin henüz gelişmediği 90’lı yıllarda kendisini sabotaj taktiğinde geliştirip birçok etkili darbenin vurulmasında rol oynadı. Gerilla tarz ve taktiğindeki yaratıcılığıyla dönemin gerilla savaşı ruhuna uygun bir komutan oldu.

 

 

Qendîl ve Xinêrê, sonra Gabar

Medya Savunma Alanları’na 2000’te geçerek, 2003’e kadar Qendîl ve Xinêre alanlarında kaldı. Bir komutan olarak üzerine düşen dönem görevlerini yerine getirdi. Görevlendirme temelinde 2003-2004 yıllarında Gabar’da mücadele etti, 2004’et ise Zap’a geçti. Hêzên Taybet örgütlenmesine dahil oldu. Hem yönetim düzeyinde görev yaptı hem de fedailerin yoldaşların temel eğitim devrelerinde sorumluluk üstlendi. Xakurkê ve Xinêre alanlarındaki pratikten sonra Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’ne geçti.

2011’de yeniden Gabar

Devrimci Halk Savaşı Stratejisi üzerinde yoğunlaşıp yeni dönem gerilla perspektifini edinerek 2011 baharında Bakurê Kurdistan’a geçti ve Gabar Bölge Komutanlığı, ardından Herekol Bölge Komutanlığını üstlendi. Botan’da cesareti, dürüstlüğü, emekçiliği ve samimi yoldaşlığıyla öne çıktı, bir süre hareketli gerilla takımlarına da komutanlık yaptı.

 

 

Pratikten asla kopmadı

Medya Savunma Alanları’na 2017’de geçti. Bazı fiziki rahatsızlıklarına rağmen pratikten kopmayı asla kabul etmedi ve ön cephelerde sorumluluk alıp savaşmayı esas aldı. Sakine Cansız PKK Ocağı’ndaki 2018’de yaşadığı yoğunlaşmaları ve bilinçte yaşadığı netleşmeyi pratikleştirmek üzere Eyalet Komutanlığı düzeyinde görev alıp sorumluluk üstlendi. Tüm yoldaşlarına örnek olan ve yol gösteren başarılı bir komutan olmasını bildi. Yoldaşları arasında Sabri Torî olarak da bilinen Sabri Bagok, 14 Ocak 2020 günü Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen Türk devletinin saldırısına şehadete ulaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.