Prof. Fincancı: Kimyasal kullanıldığı belli

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı

  • Adli Tıp uzmanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, HPG'nin paylaştığı görüntüleri izlediğini belirterek, "Sinir sistemini doğrudan tutan zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış" dedi.

Kimyasal silahla ilgili görüntüleri inceleyen TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı ve Adli Tıp uzmanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, Medya Haber televizyonunda katıldığı bir programda kimyasal silahla katledilen gerillaların görüntülerini incelediğini belirterek, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz” diye konuştu. Bağımsız heyetleri bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğuna dikkat çeken Prof. Fincancı, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” dedi. .

Prof. Fincancı, KDP’nin bağımsız heyetlerin savaş bölgesine giderek inceleme yapmasını engellemesinin de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurgulayarak, şunu ekledi: “Bu silahları kullananlarla ilgili etkili bir soruşturma yürütülmeli.” 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu açıklamasından dolayı Prof. Fincancı hakkında “Örgüt propagandası” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla soruşturma başlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.