
Ödüllü “Gemide” ve “Takva” filmlerinin senaristi Önder Çakar destek için gittiği Kobanê’de DAİŞ’in bomba yüklü araçla yaptığı saldırıda ağır yaralanmıştı. Daha önce de Urfa’nın Suruç İlçesi sınırında, 40 günü aşkın süre sınır nöbetinde yer alan Çakar, nöbet eyleminin yapıldığı Mehser Köyü’nde kurulan ilk kütüphaneye ve ilk resim sergisine öncülük etmişti.
Hastanede tedavi oluyordu
Direnişine katılmak için Kobanê’ye geçen Çakar, yere düştüğü sırada sırtındaki ağır çantanın ciğerlerine basınç yapması nedeniyle rahatsızlanarak Kobanê’de hastaneye kaldırıldı. Burada tedavi görürken 29 Kasım’da DAİŞ‘in Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı kullanarak gerçekleştirdiği bombalı saldırıda yıkılan duvarın altında kalarak ağır yaralandı. Kobanê’de tedavi imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı tedavi edilemeyen Çakar, sınırdan geçirilerek Amed’de bulanan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Bölümü’ne kaldırıldı. Doktorlar, belinde 3 ayrı yerde kırık bulunan Çakar’ın 2 ay tedavi göreceğini açıkladı.
Yine koşarak giderim
Hastanedeki tedavisi devam eden Çakar, DİHA’ya konuştu. Çakar, sağlık durumunun iyi olduğunu ve kimsenin merak etmemesi gerektiğini belirterek, ne sinema ne de senaryo için Kobanê’ye gitmediğini dile getirdi. Çakar, Kobanê’nin tüm insanlık için mücadele ederek direndiğini ifade ederek, herşeyi geride bırakarak Kobanê direnişine katıldığını söyledi.
Çakar, “Herkes Kobenê için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ben de bu yüzden direnişe destek vermek için gittim” diyerek, kötü bir kazaya denk geldiğini kaydetti. Çakar, “Kısa sürede iyileşirsem ve bana ihtiyaç duyulursa yine giderim. Önümüzde iyi bir süreç görünüyor. Yine de bana ihtiyaç duyulursa koşarak gideceğim Kobanê’ye” dedi.
Herkes yönünü çevirmeli
Sınır köylerinde direnişe destek vermek için gerçekleştirilen nöbet eylemlerinin kaleme alınması durumunda roman olacağını dile getiren Çakar, şunları aktardı: “Ben burada nöbet tutuyordum ama daha çok Kobanê’de direnişin içinde yer almak istiyordum. Kendi başıma ve özgür irademle Kobanê’ye geçerek harekete katıldım. Tarihi direnişe katıldım ama talihsiz kazaya kurban gittim. Tüm halkalara çağrı yapıyorum. Kadın, genç demeden herkes direnişteki yerini almalı.”
HASAN YOLDAŞ/DİHA/AMED