Psikolojik şiddet intihara sürükledi

Kadın Haberleri —

DILAN ÖRENCİ

DILAN ÖRENCİ

  • Wan’da intihara sürüklenen N.Ö.’nün yaşadıklarını ilişkin konuşan Qerqelî eski Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, N.Ö’nün ciddi bir psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtti.

 

Savaş, ekonomik kriz, toplumsal baskılar ve devletin kadın karşıtı söylemleriyle cendereye alınan kadınlar intihara sürükleniyor. Geçtiğimiz günlerde Wan’ın Qerqelî ilçesine bağlı Tepedam (Asteco) mahallesinde 3 çocuğuyla birlikte intihara sürüklenen N.Ö. adlı kadın “öldürmeye teşebbüs” suçundan tutuklandı.  

Yerine kayyım atanan Qerqelî Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, N.Ö.’nün ve eşinin ailesiyle görüştı. Örenci, ilçede kadınların yüz yüze kaldığı şiddet sarmalını anlattı.
Dilan Örenci, “Belki halk olarak yurtseverlik duyguları elbette ki tartışılmaz fakat maalesef ilçemizde kadına yönelik şiddet ve şüpheli kadın ölümleri çokça yaşanmakta” dedi. 

Kadınlar çöküntü yaşıyor

İlçe’de kadınlar açısından bir istihdam alanı olmadığını, olduğunda da kadınlara yer verilmediğini dile getiren Örenci,   evliliklerde kadının emeğinin sömürüldüğünü belirtti.

Konuşmasında, evliliklerin çocuk yaşta ve “görücü” usulüyle yapıldığına dikkat çeken Örenci, “Evlilik kurumunun hemen ardından erkek il dışına çalışmaya gidiyor. Eşlerin birbirini tanıma fırsatı gelişecek şekilde dahi zaman olmuyor. Bu süre içinde de kadın yeni bir ailede eşi olmadan ortama adapte olma, çocuk doğurma evin büyük bir iş yükünün altına girme sorumluluklarıyla yüz yüze bırakılıyor. Kadın kendi özel ihtiyacı olduğunda çarşıya gidip karşılayamıyor, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Psikolojik olarak, maddi manevi olarak kadın tüm süreçlerin tek başına üstesinden gelmeye çalışıyor, kısa bir süre sonra da ciddi bir çöküntü yaşıyor” dedi. 
 
Kadın şiddet sarmalında yalnız

“Gelinliğinle çıktın, kefeninle döneceksin” sözlerini hatırlatan Örenci şöyle devam etti:”Bu söz tüm kapıları baştan itibaren kadınların yüzüne kapatılıyor. Kadın böylesi ağır bir yükün altına konularak bir sorun yaşadığında ‘Aileme söyleyemem’, ‘Toplum bana ne der’, ‘Aile bana ne der’ gibi baskıya maruz kaldığı şiddet sarmalında yalnız kalıyor.”  

Travmatik durum telafi edilmeli

N.Ö’nün de ilçede birçok kadın gibi evlendikten sonra eşinin ailesiyle birlikte yaşamak zorunda kaldığını belirten Örenci, “Her iki aileyle görüştüğümüzde ‘hiçbir sorunun olmadığı’ ya da tek taraflı olarak herkes kendinin ‘hiçbir suçu olmadığını’ dile getiriyor. Ancak N.Ö.’nün her üç çocuğuyla birlikte intihara sürüklendiğine tanık olduk” dedi. Dilan Örenci, N.Ö’nün ciddi bir psikolojik şiddete maruz kaldığını belirterek, hem fiziksel hem de psikolojik olarak desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti. Örenci, “Bunu, ‘Lütfen bizi yalnız bırakmayın’ sözlerinden anlıyoruz” diyerek, anne ve çocukların içinde bulunduğu travmatik durumun bir an önce telafi edilmesi gerektiğini belirtti.
 

JINNEWS/WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.