Putin: Kırmızı çizgiyi geçmeyin

Dünya Haberleri —

.

.

  • NATO ile Rusya arasındaki kriz tırmanışa geçti. Putin, NATO ülkelerini "kırmızı çizgileri" geçmeme konusunda uyardı ve aksi halde harekete geçmek zorunda kalacaklarını söyledi.

 

Rusya ile Batı arasındaki gerilim Ukrayna üzerinden son günlerde hızla tırmanışa geçti. Taraflardan karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Salı gecesi geç saatlerde bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna topraklarında askeri konuşlanmanın artmasının, sınır bölgesinde gerginliği tetikleyeceği uyarısında bulundu. Ukrayna’da MK41 ya da Tomahawk füzelerinin kullanılması olasılığına karşı tepkisini de dile getiren Putin, "Ukrayna’da bu tür tehditler oluşturulması bizim için kırmızı çizgidir" diye konuştu.

'Saldırı olursa karşılık veririz’

NATO’nun, Rus yönetiminin Ukrayna’yla ilgili endişelerini görmezden gelmemesi gerektiğini savunan Rus lider, şunları söyledi: "Ukrayna topraklarında bir tür saldırı sistemi oluşturulursa, Moskova’ya uçuş süresi 7 ila 10 dakika, hipersonik bir silah olması halindeyse 5 dakika. Bir düşünün! Peki biz böyle bir senaryo karşısında ne yaparız? Biz de bizi tehdit eden unsura benzer bir karşılık oluştururuz ve bunu şu an bile yapabiliriz.”

NATO üyeleri Riga toplandı

Putin’in açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Rusya’ya yönelik uyarı ve tehdit niteliği taşıyan konuşmalarının ardından geldi. Blinken ile Stoltenberg, Riga’da yapılan 2 günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılarak diğer ittifak üyesi ülkelerle birlikte Ukrayna ve Belarus’taki devam eden krizi ele aldı.

Stoltenberg: En kötüsüne hazırız

Toplantının ilk gününde (Salı) gazetecilere yaptığı açıklamada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna ile ilgili niyetlerinde belirsizlik olduğunu savunarak, ittifak olarak en kötüsüne hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Stoltenberg, "Rusya bir kez daha Ukrayna’nın bağımsızlığına karşı güç kullanırsa ağır bir bedel öder" dedi.

ABD: Ciddi sonuçları olur

NATO toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de "Rusya’dan gerginliği tırmandıracak herhangi bir eylem Amerika için büyük endişe yaratır ve yinelenen herhangi bir saldırgan yaklaşım ciddi sonuçlar doğurur" uyarısında bulundu.

Almanya’dan dialog çağrısı

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan ise NATO'ya "Rusya'yla diyalog için tüm fırsatları kullanma" çağrısı geldi.

Belarus da dahil oldu

Rusya ile yaşanan gerginlik tırmanırken Belarus'tan da krizi tırmandırıcı bir açıklama geldi. Belarus Devlet Başkanı Lukashenko NATO'nun Almanya'da konuşlu Amerikan nükleer başlıklarını Doğu Avrupa ülkelerine taşıması durumunda Belarus'un da Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Lukashenko'nun, ilk kez Kırım’ı "Rus toprağı" olarak nitelendirmesi de dikkat çekti.

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım, Batılı ülkelerce Ukrayna'nın parçası olarak görülüyor. Lukashenko, Kırım'ı kısa süre içinde ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Krizin sebebi askeri hamleler

NATO üyesi olma hedefindeki Ukrayna ile sınır komşusu Rusya arasında 2014 yılından bu yana gergin ilerleyen ikili ilişkiler son dönemlerde iki tarafın karşılıklı askeri hamleleri nedeniyle daha da riskli bir boyuta ulaştı. Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhakından bu yana Ukrayna’nın doğusundaki Rus etnik gruplara destek veriyor. Ukrayna yönetimine göre, bölgede çatışmalar sonucu şu ana kadar yaklaşık 14 bin kişi yaşamını yitirdi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.