Putin, Ukrayna’yı işaret etti

Dünya Haberleri —

Moskova'da

Moskova'da "Crocus City Hall”e düzenlenen saldırı

  • Moskova'da "Crocus City Hall”e düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 143'e yükseldi. FSB 11 kişinin tutuklandığını ve Ukrayna bağlantısı olduğunu açıkladı.

Moskova’nın Mitino banliyösünde bulunan Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen saldırıda ölü sayısı 143’ü geçti. Saldırı ardınan TV kanallarından Rus halkına hitap eden Rusya Devlet Başkanı Putin, önceden hazırlanmış bir toplu katliam ile karşı karşıya olduklarını ve bir günlük ulusal yas ilan ettiklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı televizyondan ulusa hitaben yaptığı konuşmada saldırının 'barbarca bir terör eylemi' olduğunu söyledi. Putin, "Bugün sizlerle onlarca masum, barışçıl insanın hayatına mal olan kanlı, barbar terör eyleminden bahsediyorum... 24 Mart'ı ulusal yas günü ilan ediyorum" dedi.

Putin ayrıca, "Bu güçlerin arkasındaki herkesi sorumlu tutacağız. Bu saldırıyı planlayanlar ve sorumluların tamamı cezalandırılacaktır" açıklamasında bulundu. Rusya Devlet Başkanı, "Saldırının failleri yakalanmadan önce Rusya-Ukrayna sınırına doğru gidiyorlardı. Kimse, Rusya'nın güvenliğini ve istikrarını bozamaz" dedi.

152 yaralı, tonlarca moloz

Rusya Sağlık Bakanlığı Moskova yakınlarındaki Krasnogorsk kentindeki konser salonundaki sivilleri hedef alan terör saldırısında 152 kişinin yararalandığını açıkladı. Kremlin'in son yaptığı açıklamada, aralarında üç çocuğun da yer aldığı 150'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Bakanlık, saldırı ile bağlantılı 11 şüphelinin tutuklandığını açıklarken 4 tetikçinin de Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalışırken ele geçirildiğini duyurdu. Diğer taraftan belediye şimdiye kadar 90 bin metreküp yangın artığını temizledi.

 

 

O da Türkiye’den gelmiş

Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Telegram hesabından bir video yayımladı. Dün akşam Moskova'yı sarsan saldırının faillerinden biri olduğu iddia edilen kişinin 4 Mart'ta Türkiye'den Rusya'ya gittiğini söylediği aktarıldı.

Rus devletine ait RIA Novosti ve Sputnik'in haberleştirdiği videoda şüphelinin "Orada belgelerimin süresi geçti ve ben de sınırı aşıp buraya geldim" dediği bildirilirken nereden ve nasıl gittiğine dair detay henüz paylaşılmadı. 

‘Para için yaptım’ dedi

Videoda aksanlı bir Rusça konuşan kişi, kimliğini 1998 doğumlu Feridun Şemseddin olarak açıklıyor. Crocus'taki kurbanları para için öldürdüğünü söyleyen kişi, kendisine başta bir milyon ruble (yaklaşık 280 bin TL) teklif edilse de sonrasında 500 bin ruble için (yaklaşık 140 bin TL) bu saldırıyı gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. 

3’ü çocuk 143 kişi

Şüpheli, ismini bilmediği birinin kendisine yaklaşık bir ay önce Telegram'dan ulaştığını ve ardından silahlarla donatıldığını ifade etti. Kendisini tutan kişilerin konser salonundaki herkesin öldürülmesi yönünde talimat verdiğini de söyledi.

DAİŞ’ın Horasan Grubu, Telegram'dan yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Yayınlanan saldırı videosunda en az 4 kişinin otomatik silahlarla etrafa ateş açtığı görülüyor. DAİŞ, saldırıyı düzenleyenlerin olay yerinden kaçtığını savunurken, Rusya'nın iç güvenlik kurumu FSB, 11 kişinin yakalandığını bildirdi.

Sputnik, RIA Novosti, Reuters, Itar Tass

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.