PYD’lileri MİT mi sorguluyor?

  •  KDP tarafından 41 gün önce gözaltına alınan PYD ve Özerk Yönetim yetkilileriyle ilgili hiçbir resmi açıklama yapılmıyor. 15 Temmuz’da aileleriyle 3 dakikalık kısa bir görüşme yapan PYD’li yöneticiler, durumlarının iyi olmadığını iletti.
  •  Rehin alınan üyelerinin sorgusuna MİT yetkililerinin katıldığı yönünde duyum aldıklarını belirten PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, ”Görüşme bizim için bir şey ifade etmiyor. Direkt aileleriyle görüştürmeleri bizleri daha da endişelendirmiştir” dedi.

ERKAN GÜLBAHÇE

Güney Kürdistan’da KDP tarafından gözaltına alınan PYD’li yetkililerden 41 gündür haber alınamıyor. KDP’ye seslenen PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, ”Bu tutumunuz, ulusal birlik ve Rojava Özerk Yönetimi ile olan ilişkilerini zedelenmesine sebep oluyor. Kürtler arası çatışmayı körüklüyor, Kürtlerin birliğine zarar veriyor. Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalı” dedi.

KDP güçleri, 10 Haziran’da misafirlerini karşılamak için Hewlêr Havaalanı’na giden Demokratik Birlik Partisi (PYD) Hewlêr Temsilcisi Mistefa Osman Xelîl, Özerk Yönetim temsilcisi Cîhad Hesen ve PYD üyesi Mistefa Ezîz Mistê’yi gözaltına aldı. PYD’li yetkililerin gözaltına alınmasının üzerinden 41 gün geçti. Gazetemize konuşan PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Yusif, şu ana kadarki tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirtti. ”KDP, PYD ve Özerk Yönetim’e herhangi bir açıklama yapmadı” diyen Yusif, KDP’nin gözaltına ilişkin resmi bir açıklama yapmaktan kaçındığının altını çizdi.

Durumumuz iyi değil

Gözaltına alınan Rojava Özerk yönetimi yetkilileriyle ilgili şimdiye kadar sadece aileleri üzerinden bilgi alınabildiğini belirten Yusif, ”Geçen hafta Perşembe günü (15 Temmuz) aileleriyle telefon üzeri 3’er dakikalık görüşme gerçekleştirmişler. Bu görüşmelerde durumlarının iyi olmadığını ve hukuki herhangi bir işlemin gerçekleştirilmediğini belirtmişler” dedi.

Tepkileri düşürmek için

”Hukuki herhangi bir işlem yapılmadan ve resmi bir açıklama yapılmadan 3 dakikalık görüşme bizler açısından bir şey ifade etmiyor. Kaldı ki bu 3 dakikalık konuşmayı hangi şartlarda, nasıl bir ortamda ve ne tür baskılar altında gerçekleştirildiğini bilmiyoruz” diyen Yusif şöyle devam etti: ”KDP yetkililerinin bununla, üzerlerinde var olan baskıyı azaltmak veya şu ana kadar suskunluklarının ortaya çıkardığı belirsizliği ortadan kaldırmak istediklerini düşünüyoruz. Ancak bu 3 dakikalık görüşmenin resmi olmaması, direkt aileleriyle görüştürmeleri, bizleri daha da endişelendirmiş ve durumu daha da çıkılmaz bir noktaya getirmiştir.”

KDP resmi açıklamadan kaçınıyor

PYD Temsilcisi Xelîl, Özerk Yönetim temsilcisi Hesen ve PYD üyesi Mistê’nin tüm hukuki haklarından mahrum bırakıldıklarını kaydeden Yusif, ”Avukatların dahi gidip görüşmesine izin verilmiyor” diye konuştu.

Şimdiye kadar gözaltına alınanlarla ilgili birçok kez resmi olarak başvuru yapıldığını belirten Yusif, ”Dış ilişkilerde çalışma yürüten arkadaşlarımız resmi olarak ilişkiye geçtiler, arkadaşlarımızın durumunu sordular. Ne yazık ki KDP resmi bir açıklama yapmadı. Bu durum endişelerimizi arttırıyor” dedi.

Korsanvari şekildi kaçırıldılar

“Herhangi bir sorumluluk üstlenmemek adına resmi bir açıklama yapmak istemediklerini düşünüyorum” diyen Yusif şöyle konuştu: “Bu arkadaşlarımız korsanvari bir şekilde kaçırıldılar. Arkadaşlarımızın suçsuz olduğunu bildikleri için ise hukuki herhangi bir işlem başlatamıyorlar. Çünkü mesele siyasi.”

KDP arkadaşlarımızı rehin aldı

KDP’nin bu tutumunun PYD ve Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne yaklaşımın sonucu olduğunu ifade eden Yusif, ”KDP, arkadaşlarımızı rehin alarak PYD ve Özerk Yönetim üzerinde bir baskı oluşturmaya çalışıyor. Kaçırılan arkadaşlarımız Federe Kürdistan’da resmi olarak kalmaktadırlar. Bırakın uluslararası hukuk, ne yazık ki şu ana kadar Güney Kürdistan federe bölgesinin hukuku dahi uygulanmamaktadır” diyerek tepki gösterdi.

Türk devleti mi istedi?

Yusif, MİT yetkililerinin sorguda yer aldığı yönündeki şüphelere ilişkin ise şu açıklamada bulundu: ”Arkadaşlarımız bir aydan fazladır herhangi bir hukuki işlem başlatılmadan alıkonulmuş durumda. Bu kadar uzun süre tutulmaları MİT yetkililerinin sorguya katıldığı şüphesini arttırıyor. Ki böylesi söylentiler de var. Hatta arkadaşlarımızın kaçırılmasının bizzat Türk devleti tarafında istendiği de farklı kesimler tarafından dillendirilmektedir.”

KDP neden sessiz

KDP’nin tutumunun da bu söylentilerin gerçek olduğu görüşünü desteklediğini vurgulayan Yusif, ”Arkadaşlarımızla bu süre zarfında herhangi resmi bir görüşme olmaması, durumlarında haberdar edilmemiş olmamız her türlü yoruma zemin sunuyor. KDP’nin tutumu söz konusu iddiaları güçlendiriyor, ciddiye almamızı gerektiriyor” dedi.

Arkadaşlarımız serbest bırakılsın

Gözaltındaki siyasetçilerin bir an evvel bırakılmasını isteyen Yusif, ”Kaçırılan arkadaşlarımızın biri Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi üyesi, 2 tanesi de PYD üyesi. Bu arkadaşlarımızın serbest bırakılması için diplomatik, siyasi ve hukuki mücadelemiz devam edecektir” diye belirtti.

PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, KDP yetkililerine şöyle seslendi: ”Üyelerimize karşı geliştirdiğiniz bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Arkadaşlarımızın herhangi bir suçunun olmadığını bildiğiniz için hukuki herhangi bir işlem başlatamıyorsunuz. Bu tutumunuz ulusal birliğe, Güney Kürdistan Federe Bölgesi ve Rojava Özerk Yönetimi ilişkilerini zedelemesine sebep olmaktadır. Kürtler arası birlik zedelenmeden bir an önce arkadaşlarımız serbest bırakılmalı.”

 

Zor bir soruşturmadan geçiriliyoruz

Özerk Yönetim Kürdistan Temsilcisi Nûrşan Hisên gözaltındaki üç Kürt siyasetçiye ilişkin bilgi alamadıklarını söyledi. Gözaltındaki isimlerin aileleriyle kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Hisên, edindiğimiz bilgilere göre gözaltındakiler ”Mahkemeye çıkarılmamızdan bahsedilmiyor. Çok zor bir soruşturmadan geçiriliyoruz” dedi.

Gözaltına alınan üç kişiden birisinin sağlık sorunları yaşadığı için Acil Servis’e kaldırıldığı da öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.