Qamişlo’da Rus parmağı!

  • Benî Seba aşireti kanaat önderlerinden Hayis El Ciriyan, Difaa El Weteni’nin Kuzey-Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri’ne yönelik saldırılarının durması için yapılan toplantıya katılmasının ardından uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledildi. Özerk Yönetim, çatışmalardan Rusya’yı sorumlu tuttu.

 

Qamişlo’da bulunmasına izin verilen Şam rejimine bağlı Difa El Wetenî milisleri 20 Nisan’da Kuzey-Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri’nin kontrol noktasına saldırması üzerine çıkan çatışmalar 4. gününde devam ediyor.

Benî Seba Aşireti’nin kanaat önderlerinden Hayis El Ciriyan, Suriye rejimine bağlı Difaa El Weteni milisleriyle dün yapılan toplantıya katıldı. Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) geçtiği habere göre, toplantının Difaa El Weteni’nin İç Güvenlik Güçleri ve Qamişlo’daki sivillere yönelik saldırıyı durdurmak amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Ciriyan saldırıda yaşamını yitirdi

Yapılan toplantının ardından Ciriyan, Difaa El Weteni milislerinin kontrolünde bulunan Weteni Hastanesi yakınlarındaki evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Ciriyan, yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.  HABER MERKEZİ

 

Bölge milislerden temizleniyor

Şam hükümetine bağlı Difa El Weteni milisleri İç Güvenlik Güçleri’nin kontrol noktalarına saldırmasını değerlendiren Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkan Yardımcısı Hikmet Hebib, Difa El Weteni milislerinin ilk kez böylesi kışkırtma girişimlerinde bulunmadıklarını belirterek, bu saldırılardan Şam ve Rusya’nın sorumlu olduğunu belirtti.

Difa El Weteni milislerinin kanunları çiğnediğini belirten Hebib, kimsenin kanunların ihlal edilmesine gereken tepkiyi göstermediğini vurguladı. Difa El Weteni milislerinin bölgede sürekli olarak karışıklıklar çıkardığının altını çizen Hebib, “İç Güvenlik Güçleri, bir üyesinin şehit düşmesinin ardından saldırılara karşılık verdi. Şimdi de bölgede yaşayan sivillerin zarar görmemesi için bölgeyi milislerden temizliyor. İç Güvenlik Güçleri’nin hiçbir mahallede operasyon yapma gibi bir amacı yok. Ancak Tay Mahallesi’nde milislerin varlıkları nedeniyle oluşan tehlikenin ortadan kaldırılması için operasyon yapıldı” dedi.

Huzursuzluk yaratıyorlar

Bölgenin huzur ve güvenliğini bozmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Difa El Weteni milislerinin resmi bir güç olmadığına işaret eden Hebib, bu gruba bağlı milislerin karışıklık yaratıp bölgede enkaz ve talan oluşturarak iç savaş çıkarmayı amaçladığına işaret etti. Şam hükümetinin şantaj politikalarını kınayan Hebib, bu karışıklık kararlarının Rusya ve Şam tarafından verildiğine dikkat çekti “Bu milisler bölgenin huzurunu bozmak için özel olarak görevlendirilmiş ajanlardır” diyen Habib, bu milislerin faaliyetlerinden direk olarak Şam hükümetini sorumlu gördüklerini vurguladı.

Kardeşçe yaşıyorlar

Hebib, çatışmanın yaşandığı alanlarda yaşayan halka duyarlılık çağrısı yaparak, “Özellikler Tay Mahallesi’nde yaşayan Arap toplumu olmak üzere bölgedeki tüm halk bileşenleri bilmelidir ki bu mahallede yaşayan halkın karşıtı değiliz. Onlar da Qamişlo sakinlerindendir. Kentteki Kürt ve Süryani halklarıyla kardeş içerisinde yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Milisler hızlı bir şekilde çıkarılmalı

Qamişlo’da huzur ve güvenliğin sağlanması için Difa El Weteni milislerinin hızlı bir şekilde çıkartılması gerektiğinin altını çizen Habib, çatışmaların yaşandığı Tay Mahallesi’nde yaşayanların bölgede terör tehditleri oluşturan DAİŞ gibi dış çete gruplarına geçit vermemeleri gerektiğini söyledi. Hebib, Türk işgali altındaki Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî bölgelerinin özgürleştirilmesi için verilen mücadeleye destek verme çağrısı yaptı.

 

Amaçları fitne çıkarmak

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrivan Xalid, Difa El Weteni çetelerinin Qamişlo’ya dönük saldırıların amacının Kürt ve Arap yurttaşlar arasında fitne çıkarmak olduğunu dile getirdi. Şam hükümetinin bölgenin güvenliğini ve Özerk Yönetim’in kazanımlarını hedef aldığını belirten Xalid, ‘’Biz hiç kimsenin bölgenin güvenliğini ve kazanımlarını yok etmesine izin vermeyeceğiz. Bölgenin güvenliğini sonuna kadar koruyacağız. Meşru savunma çerçevesinde cevap verilip sınırlar koyulacak. Söz konusu milislerin Araplar ve Kürtler arasında fitne çıkarmaya yönelik girişimleri var” dedi.

 

Çatışmalar devam ediyor

Difa El Weteni çetelerinin bir kez daha ateşkesi ihlal ederek İç Güvenlik Güçleri’ne saldırması sonucu çıkan çatışmalar devam ediyor. ANHA’nın muhabirlerinin bölgeden aktardığı bilgilere göre İç Güvenlik Güçleri’nin saldırılara meşru savunma temelinde karşılık vermesi sonucu çatışma çıktı. Çatışmalar Tay mahallesinde ve Qamişlo’nun güneyindeki Hilko okulu çevresinde devam ediyor. Edinilen bilgilere göre Difa El Weteni çeteleri çatışmaların olduğu her iki bölgede bulunan yüksek binalara çetelerini yerleştirdi. Çeteler yüksek binalardan doğrudan El Wehde Kavşağı’nı ve Korniş sokağını hedef alıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.