Cenevre'de yarın toplanacak ve Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı iddia edilen görüşmelere, Suriye'nin demokratik gelecek vaad eden güçleri olan PYD ve MSD'nin çağrılmayıp, Arabistan'da çetelerin sözcüleri olarak Türkiye, Arabistan ve Katar tarafından ilan edilen Ehrar El Şam ve İslam Ordusu'nun çağrılmasına bir tepki de Demokratik Suriye Güçleri'nden (QSD) geldi. Hesekê'de Arap, Kürt, Süryani, Ermeni ve Türkmen halklarının demokratik askeri güçlerinin bir araya gelerek ilan ettikleri QSD Kobanê Sözcüsü ve Burkan El Fırat komutanlarından Şervan Derwêş, siyasi temsilcileri olan MSD'nin katılmadığı görüşmelerden çıkacak sonucun kendilerini bağlamayacağını söyledi. 



'Cenevre'de krizi derinleştirecekler'


PYD Eşbaşkanları ve MSD'nin Kürt Eşbaşkanı İlham Ehmed'in çağrılmayıp, MSD'nin Arap Eşbaşkanı Heysem Menna'nın şahıs olarak davet edildiği görüşmelere, Menna, PYD ve Ehmed'in katılmayacağı görüşmelere kendisinin de katılmayacağını ifade etmesi ile görüşmelerin Cenevre-1 ile 2 gibi sonuçsuz kalacağı şimdiden uzmanların ortak görüşü oldu. MSD'nin kararının QSD için talimat ve esas olduğunu söyleyen Derwêş, Suriye halklarına katliam uygulayan çeteler Türkiye, Arabistan ve Katar'ın temsilcileri olarak, birde BAAS Rejimi'nin davet edildiğini, katliamcı bu güçlerin Suriye sorununa çözüm bulacak potansiyel ve anlayışta olmadığını vurguladı. Katliamcı güçlerin çözüm yerine sorunu büyütüp, krizi derinleştireceğini dile getiren Derwêş, "QSD tüm halkları içinde barındıran bir askeri güç ve siyasi temsiliyetini MSD yapıyor. Demokrasiyi, eşitliği, ortak yaşamı savunan tek güç olarak sorunu ancak biz çözeriz. Bizim siyasi temsilcilerimizin davet edilmemesi demokrasiyi bertaraf etmektir" diye konuştu.



'Bizim olmadığımız bir Cenevre sonuç almaz'


Cenevre'de çıkacak sonuca dairde konuşan Derwêş, şunları söyledi: "QSD'yi kurunca halklarımıza söz verdik. DAİŞ ve diğer çete grupları başta olmak üzere saldırı nereden gelirse gelsin halklarımızı savunacağız. Suriye topraklarında mücadelemiz halklarımızın özgür geleceği kuracağı güne kadar devam edecek. Son Teşrin hamlesinde büyük tecrübe edindik. Halklarımızın bize güveni ve inancı arttı. Bu sebeple halklarımız için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız ve yapacağız. Katliamcı güçlerin bulacağı bir çözüm, alacakları bir sonuç yoktur. Bizim olmadığımız bir Cenevre sonuçsuz kalacaktır. Haliyle olmadığımız görüşmelerden çıkarılacak hiç bir sonuçta bizi bağlamaz."