Rehana’nın büyük savaşı

Kadın Haberleri —

Rehana Magsi

Rehana Magsi

  • Rehana Magsi, Belucistan’ın Jhal Magsi bölgesindeki seçimlerde 16 erkek adaya karşı yarışıyor. Rakiplerin tehditlerine rağmen ev ev dolaşarak seçim kampanyası yürüten Magsi, şöyle diyor: “Korku ve sindirmeye boyun eğersem, bu bölgede değişimi nasıl sağlayacağım?”

FELEKXAN SERHAT

“Koşullar beni harekete geçmeye zorladı. Bunu çocuklarımız için yapıyorum” diyor Rehana Magsi. Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılacak seçimlerde Belucistan’ın Jhal Magsi bölgesinde 16 erkek adaya karşı tek kadın aday olarak yarışıyor.

Bu yolda en büyük destekçileri babası, erkek kardeşleri ve eşi. Bazen yürüyerek bazen de bir motosiklet üstünde kucağında bebeğiyle kapı kapı dolaşarak oy istiyor. Öncelikle kadınlardan oy istiyor ve oy isterken en büyük vaadi “Gelecekte daha fazla kadın seçimlerde aday olacak.”

Jhal Magsi bölgesine bağlı Ghot Sarang’da PB-11 seçim bölgesinde yarışan Rehana Magsi, Jamote Qaumi Hareketi’nin listesinde yer alıyor. Pakistan devletinin işgali altındaki Belucistan’ın pek çok bölgesi gibi Jhal Magsi de yetersiz altyapı, sağlık hizmetlerine sınırlı erişim ve ekonomik fırsatların azlığı gibi sorunlarla boğuşuyor. Öte yandan, Pakistan’da farklı kimliklerden onlarca halk bir arada yaşıyor. Ancak rejim başta Beluci, Jamot ve Sindler olmak üzere halkların yönetimde söz sahibi olmasına fırsat vermiyor.

Hastane, okul ve yol için

BBC News’te yer alan röportajında Magsi, “Üniversite yok, hastane yok, yol ve elektrik yok. Hiçbir şey yok. Bunu hepiniz ve çocuklarınız için yapıyorum” sözleriyle yaşadığı bölgenin durumunu özetliyor ve seçilmesi halinde yapacaklarını aktarıyor: “Hayalim çocuklara yol, okul ve üniversite inşa etmek.”

Oylama öncesinde elektrik, yol, hastane ve okullar için kampanya yürütüyor ancak, renkli broşürler bastırmak için yeterli kaynağa sahip olmadığını belirtiyor.

“Burada seçimlere katılan ilk kadınım. Evet yoksul bir kadınım ama yapmalıyım. Evleri ziyaret ediyorum ve kadınları beni desteklemeye çağırıyorum. Kardeşim taksitle bir motosiklet aldı seçimlere katılmamı sağladı."

Adil bir yarış değil

Magsi, bu adımla halk arasında farkındalık yaratmak ve kadınların temel haklarını güvenceye almak istiyor. Tabi bu yarışta hem kadın kimliğinden dolayı hem de ekonomik durumu yetmediği için seçim yarışının adil olmadığını söylüyor. Örneğin rakiplerinden Nawab Zulfiqar Ali Magsi, eskiden eyaletin valisi ve başkanı olarak görev yapmış güçlü bir isim. Rehana Magsi, Nawab Zulfiqar’ın siyasi geçmişine rağmen eğitim, sağlık ve su gibi temel hizmetleri halka sağlayamadığına işaret ediyor.

Nawab Zulfiqar’ın maddi gücüyle seçmeni etkilemeye çalıştığı ise çok açık. Öyle ki Magsi, destek isterken karşılaştığı durumları şöyle anlatıyor: “Bazı kadınlar bana oy vermeyeceklerini söyleyerek adaylığımı reddediyor. Nawab’a oy vereceklermiş çünkü onun parası var ve ben yoksul bir kadınım.”

Erkekleri itibarsızlaştırıyormuş!

Toplumsal baskı ve ekonomik eşitsizliğin yanında rakip erkeklerin tehditleriyle de karşı karşıya kalan Rehana Magsi, şöyle devam ediyor:

“Toplum, ‘Neden böyle bir adım attın? Belucistan’da bir kadının seçimlerde aday olması bizim geleneğimizde yoktur’ diyor. Rakiplerim ise erkek kardeşlerimi tehdit ederek, ‘Siz yarışmıyorsunuz ama bizim karşımıza bir kadın çıkardınız, bizi itibarsızlaştırıyorsunuz’ diyor.”

Değişimin ilk adımları

Magsi, “Evet korkuyorum çünkü eşime, babama veya kardeşlerime zarar verebilirler” diyor ve ne korku ne de sindirme politikalarına boyun eğeceğini söylüyor:

“Korku ve sindirmeye boyun eğersem, bu bölgede değişimi nasıl sağlayacağım? Kızımın hayatının benimki gibi olmasını istemiyorum. Komşularımın çocukları için de bunu istemiyorum.”

Rehana Magsi’nin yanı sıra Hindu toplumundan Dr. Saveera Parkash da KPK Buner bölgesinde seçimlere katılacak ilk kadınlardan.

 

* * * 

Jamote Qaumi Hareketi

Jamote Qaumi Hareketi, Pakistan'ın Belucistan eyaletinde bulunan ve Sindi etnisitesine ait bir halk topluluğunun siyasi partisidir.

Jamot Qaomi Hareketi, 1996 yılında Dera Murad Jamali'de Belucistan'ın Jamot halkına siyasi bir platform sağlamak amacıyla Mir Gul Hassan Manjhoo Let tarafından kuruldu. Parti, Mir Abdul Malik Shaheed ve Mir Murtaza Abro Shaheed'in (Kachhi, Belucistan'daki feodalizm karşıtı hareketin öncüleri) siyasi felsefesi temelinde kuruldu.

Programının esasını Belucistan’daki Jamot halkının haklarının verilmesi ve feodalizme karşı mücadele oluşturan hareket, en yüksek oyu 2013’te katıldıkları seçimlerde alsa da Belucistan meclisinde ancak bir sandalyeye sahip olabildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.