Rejim hunharca saldırıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesiyle başlayan protesto gösterileri 13. gününe girdi. İnternetlerin kesik olduğu ve herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı ülkede protesto gösterilerine katılan Kürtler işkence edilerek gözaltına alınıyor.

Jîna Amînî’nin katledilmesiyle İran’da başlayan protesto gösterileri 13. gününe girdi. Rejim tarafından internetlerin kesildiği ve sağlıklı iletişimin kurulamadığı Rojhilatê Kurdistan kentleri başta olmak üzere İran’ın genelinde tutuklamalar arttı. 

13 Eylül Salı günü Tahran’da metro çıkışı saçı göründüğü iddiasıyla “Ahlak polisi” tarafından gözaltına alınan Kürt kadını Jîna Amînî’nin katledilmesiyle başlayan protestolarda kadınlar, şeriat kanunlarına karşı eylemlerin en ön saflarında yer aldı. Toplumsal değişim ve özgürlük talebiyle alanlar çıkan kadınlar seslerini duyurabilmek için giydikleri çarşafları, baş örtülerini yaktı, saçlarını keserek rejimi protesto etti. Kürt ve İranlı kadınların cesurca sokaklara çıkıp eylem yapması erkeklere de güç verdi. Erkekler sokaklarda “Jin jiyan azadî” sloganları eşliğinde barikatlar kurup, rejimi protesto etti. “Hamaney’e ölüm”, “Kız kardeşimi öldüreni öldürürüm” ve rejim değişikliğini talep eden sloganların öne çıktığı gösterilerde İran rejimi protestoları bastırmak için Besic güçlerini devreye koydu. Ateşli silahlarla protestoculara saldıran İran rejimi sokaklarda kadınları kurşunlayarak katletti. Halk ayaklanmasına dönüşen gösterilerde, adaletsizliğe, şeriat kanunlarının yarattığı toplumsal baskıya, yoksulluğa, anti demokratik uygulamalara ve kadına yönelik her tür şiddet “Hayır” diyen halk özgürlük istedi. Aynı nedenlerle Rojhilatê Kurdistan’da ayaklanan halk,  İran rejim güçlerinin Kürtlere, Kürt kadınlarına yönelik pervasızca saldırıları, tecavüzü protesto ederek direnişe geçti. Özgürlük talebiyle gerçekleşen eylemlerde Kürt ve İran halkı rejimin değişimesini istedi.

Kürtler işkence ile tutuklanıyor

13 gündür devam eden eylemlerde özellikle Rojhilatê Kurdistan’da tutuklamalar arttı. Hengaw İnsan Halkları Örgütü önceki gün Oshnovieh’de rejim güçleri tarafından tutuklanan 21 yaşındaki Faryad Hamzeshouri’ye cop, elektirik şok aletiyle işkence edildiğini, bunun sonucunda bayıldığını belirtti. Örgüt, Hamzeshouri’nin bayın bir şekilde gözaltına alındığını ve nereye götürüldüğünü bilinmediğini kaydetti. Aynı kaynak şimdiye kadar Oshnovieh’te tutuklanlardan sadece 40 kişinin isminin netleştirildiğini bildirdi.

Gözaltındaki yaralılar tedavi edilmiyor

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN) ise yayınladığı rapora göre Kürdistan bölgesinden en az 18 çocuğun gözaltında olduğunu belirtti.

İnternet hatlarındaki ciddi kesintiler nedeniyle tutuklananlar hakkında doğru bir bilgi edinmenin zor olduğunu kaydeden KHRN, protestolar sırasında yaralanan 180 sivilin tedavi edilmediğini duyurdu. 

Aralarında Mukrian Haber Ajansı genel yayın yönetiminin de bulunduğu 3 Kürt gazetecinin tutuklandığını kaydeden KHRN, serbest bırakılan bazı protestocuların anlatımlarına da dikkat çekti. KHRN, serbest bırakılan bazı protestocuların, ‘rejim güçlerinin, tutukluları coplarla dövdüğünü ve bazılarını tecavüz etmekle tehdit ettiğini’ anlattı. 

 

Kışlalar gözaltı merkezi olarak kullanılıyor

Rojhilatê Kurdistan’da çok sayıda kadının tutuklandığını ve bu nedenle Sine Çocuk Gözaltı Merkezi’nin boşaltıldığını raporlaştıran KHRN, boşaltılan yerlere kadınların konulduğunu belirtti. KHRN ayrıca Sine, Kirmanşan, Urmiye’de tutukluların yoğunluğu nedeniyle Devrim Muhafızları Kışları’nın boşaltıldığını ve gözaltı merkezleri olarak kullanıldığını duyurdu.

Herhangi bir bilgiye ulaşılamıyor

İran’daki muhalif kaynaklara göre İran’da 156 kente yayınlan eylemlerde resmi olmayan bilgilere göre, 200 kişi hayatını kaybetti, 12 bin kişi gözaltına alındı. Çok sayıda gazeteci, insan hakları aktivisti, kadın aktivist gözaltına alındı ve tutuklandı.

İnternet ve iletişimin kesildiği İran’da hükümete yakın kaynaklar dışında bir bilgiye ulaşılamıyor.

Reisi’ye göre ayaklanma dış odaklı

İran’ın Cumhurbaşkanı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi ise, katıldığı bir televizyon programında ülkedeki ayaklanmaların dış odaklı olduğunu söyledi. İran’daki anti demokratik uygulamalara, idamlara, şeriat kanunlarının altında ezilen, tecavüze uğrayan kadınların durumuna ve ülkenin yaşadığı yoksulluğa değinmeyen Reisi, göstericileri İran İslam Cumhuriyeti düşmanı ilan ederek, “Fitne çıkararak ülkede kaos ortamı oluşturmayı hedefliyorlardı” dedi. Tutuklulara yapılan işkenceyi de görmezden gelen Reisi, hükümetin eleştiriye ve diyaloga açık olduğunu belirtti. Konuşmasında kadınların direk ateş edilerek katledilmesini bilmemezlikten gelen Reisi, “Milletimiz ve seçkinlerimiz, düşmanların İran milletinin saadetini istemediklerini biliyor. Onlar ülkemizde sadece kargaşa ve güvensizlik istiyor” dedi.

Önceki gün İran Polis Komutanlığı Tahran’da yaptığı açıklamada ayaklanmaların şiddetle bastırılacağını duyurmuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.