Rihalı kadınlar dayanışmayı büyütüyor

Kadın Haberleri —

TJA ve Barış Anneleri Meclisi depremzedelerle dayanışma

TJA ve Barış Anneleri Meclisi depremzedelerle dayanışma

  • TJA ve Barış Anneleri Meclisi, Riha’da depremzedeler için dayanışmayı büyüterek hem deprem bölgesine temel ihtiyaç malzemeleri gönderiyor hem de göç etmek zorunda kalan aileleri ziyaret ederek taziyede bulunuyor.

Her yıl büyük bir coşku ile alanlarda kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bu yıl yaşanan depremden dolayı şölenler yerine dayanışmayı büyüterek kutlanıyor. TJA ve HDP Kadın Meclisi’nin aldığı karar çerçevesinde depremzede kadınlarla buluşma, dayanışma çerçevesinde  deprem bölgelerine tırlarla kadın malzemeleri götürülüyor.

Depremin ilk günlerinden beri birçok kadın deprem alanlarına giderek oradaki çalışmalara aktif katılırken, çok sayıda kadın ise depremzedelerin geldiği Riha’da çalışmalar yürütüyor. Depremzede aileler için barınma, ısınma, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan kadınlar, halkın ortaya çıkardığı dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Herkese ulaşacağız

Depremin etkilediği kentlerden biri olan Riha’da çalışma yürütün TJA aktivisti Sema Aişeoğlu, geçmiş yıllarda 8 Mart’a günler öncesinden start verildiğini hatırlatarak şöyle dedi:“Fakat bu yıl yaşadığımız büyük bir felaketle 8 Mart’ı karşılıyoruz. Sistemin kadınları nasıl yalnız bıraktığını, hükümetin, devletin insanları nasıl göçük altında bıraktığını ve yaşamlarını sürdürecek olanlarında ihtiyaçlarını karşılamadığını bütün Türkiye halkları gördü. Bunun için bizler de afet bölgelerinde dayanışma amacıyla birbirimize kenetlenerek kadınların yanında olacağız. TJA olarak hiçbir zaman bu alanlarda geri duyurmayacağız. Ulaşmamız gereken bütün insanlara ulaşacağız ve onların yanında olacağız” dedi.

Depremle birlikte kadınların zorlukları katlandı

Aişeoğlu, depremden önce de kadınların sistemden, eril zihniyetten ve erkek şiddetinden dolayısıyla büyük bir baskı altında olduğunu belirtti. Depremle birlikte kadınların yaşadıkları zorlukların daha da arttığına dikkat çeken Aişeoğlu, “Bundan kaynaklı bizler de kendi imkanlarımız doğrultusunda dayanışma amacıyla mağdur olan kadınlara temel ihtiyaç malzemelerini hazırlıyoruz. Kadınların zaruri ihtiyaçları olan hijyen malzemelerini kolilerler mağdur olan kadınlara acil bir şekilde ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Halk kendi yaralarını sarıyor 

Riha Barış Anneleri Meclisi üyesi Adalet Çay (63) da, depremin yaşandığı ilk günden beri çalışmalarda yer alıyor.  Çay, “Kürt halkı göç etmek zorunda kaldı. İnsanların evleri yıkıldı. Şehirler yıkıldı. Bu felaket yaşandığı zaman kimse onlara yardımcı olmadı. Halk, kendi gücüyle cenazelerine sahip çıktı, yaralılarını çıkardı ve yaralarını sarmaya çalışıyor” dedi.

Riha’daki halkın bir kısmının depremin yaşandığı yere gidip yardım etmeye çalıştığını, bir kısmının da kentte kalarak hem yardım topladığını hem de gelen ailelerle dayanıştığını dile getiren Çay, “Depremin ilk gününden beri bu yardımlaşmanın içindeyim. Böyle zorlu günlerde yan yana durmanın anlamı çok büyüktür. İnsanlar birbirinden moral ve güç alıyor”  diye belirtti.

Deprem bölgesinden gelen aileleri ziyaret ettiklerini, taziyelerine gittiklerini, onlara psikolojik olarak destek sunmaya çalıştıklarını anlatan Çay, özellikle Kürt halkının birbirine sahip çıktığını ve bu dayanışmanın devam etmesi gerektiğini belirtti. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.