Rıza değil, tecavüz, şantaj ve fuhuş!

Kadın Haberleri —

Suud Çelik ve Yakup Akyol

Suud Çelik ve Yakup Akyol

  • Biri korucu, 4 kişinin şantajla cinsel saldırısına uğrayan kadının şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, savcı görüntülere rağmen 'duygusal arkadaşlık' ve 'rıza' kararı vererek dosyaya takipsizlik kararı verdi.

Mêrdîn’in Derik ilçesinde Eylül 2023 tarihinde 22 yaşındaki bir kadının şantajla sistematik cinsel saldırı suçlamasıyla yaptığı şikâyet üzerine korucu Yakup Akyol ile arkadaşları Çetin Tag, Suud Çelik ve Harun Yılmaz gözaltına alındı.

Kadın, sanıkların kendisine 2021 yılından başlayarak, bir buçuk yıl boyunca şantajla sistematik bir şekilde cinsel saldırıya uğradığını, fuhşa zorladığını ifade etti. Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Suud Çelik, “rıza”, Çetin Tag “iftira” ifadeleriyle kendilerini savunurken, korucu Yakup Akyol da kadının “dağa çıkmasını engellediği” için kendisine iftira atıldığını iddia etti. Derik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edildikten sonra serbest bırakıldı. Hakim, gözaltına alınanlar hakkında “adli kontrol” uygulamalarının ağır olacağı gerekçesiyle sadece “yurt dışı yasağı” kararı verdi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda (MA) yer alan habere göre, kararda, "(…) üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve yoğunluğu nazara alınarak, bu aşamada belirlenen yerlere başvurmak adli kontrolünün ağır olacağı, savcılık talebinde bulunan yurt dışına çıkış yasağı konulmak suretiyle adli kontrol tedbirinin uygulanmasının ise ölçüsüz olmayacağı…" denildi.

Kanıtlara rağmen ‘takipsizlik’

Kadın koruma altına alınırken, sanıkların tutuklanması talebiyle yapılan itiraz reddedildi. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, sanıklar hakkında “takipsizlik” kararı verdi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların telefonlarında genç kadına ait cinsel içerikli görüntüler çıkmasına ve yazışmaların kadının beyanlarını desteklemesine rağmen kararda kadının beyanları “soyut” olarak değerlendirildi. Savcılık kararında “Yakup Akyol isimli şahsın telefonundan 7 adet müstehcen içerikli video kaydına, 15 adet müstehcen görüntüye rastlandığı” belirtildi. Ayrıca video kayıtlarından birinin şahsın kendi telefonundan çekilerek arşivlendiği kaydedildi.

Geç şikâyet olağan akışına ‘aykırıymış’

Savcılık; genç kadının şikayetçi olduğu Harun Yılmaz isimli şahsın üzerine atılı eylemleri işlediğine dair “soyut iddiadan başkaca kamu davası açmaya yeterlilikte ve nitelikte delil elde edilemediği” ifadelerini kullanarak, “Yine her ne kadar müşteki yaklaşık bir buçuk sene önce cinsel saldırıya uğradığını, görüntülerinin çekilip şantaj yoluyla cinsel ilişkiye zorlandığını iddia etmiş ise de; normal koşullarda vahamet içeren böyle bir olayı yaşayan mağdurun ivedikle adli mercilere başvurması gerekirken mağdurun bir buçuk yıl sonra kolluk merkezine başvurmuş olması durumunun hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu suretle mağdurun ailesi tarafından başkasıyla evlendirilmesi kararına tepki olarak ailesinden ve toplum baskısından çekinmesi sebebiyle bu şekilde beyanlarda bulunduğu kanaatine varıldığı” iddiasında bulundu.

Neyin ‘rızası’?

Genç kadının kendisine cinsel saldırıda bulunulduğu anlara dair görüntü kaydını dosyaya sunmasına rağmen savcılık, ‘rıza’ iddiasında bulundu. MÊRDÎN

 

* * *

Makbule’nin katilinin cezası bozuldu

Evli olduğu Makbule Sevinç’i katleden katil Necat Sevinç hakkında “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme” suçundan verilen müebbet hapis cezası, Van Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.

Mûş’un merkeze bağlı (Xicik) Dereyurt köyünden 2021 yılında Erzirom’a (Erzurum) giderken Necat Sevinç’in kontrolünde olan araçta Bostankent-Karameşe köyü yol ayrımında şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Makbule Sevinç ile ilgili davanın karar duruşması 5 Temmuz 2023’te Muş 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, katile “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası vermişti.

Van Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi’nde istinaf tarafından yerel mahkemenin verdiği ceza bozulurken, Van Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme” suçundan verdiği cezayı bozdu. Bozulan kararda, “Kasten öldürme değil, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamadan” ceza verilmesi istendi. Aynı zamanda kararda “iyi hal indirimi yapılmadan” ceza verilmesi yer aldı.

 

* * *

‘Şüpheli ölümlerin’ sorumlusu kim?

Kadın cinayetlerine her gün bir yeni eklenirken, ‘şüpheli ölümler’in artışı dikkat çekiyor.Wan’ın Çaldıran (Ebex) ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde 20 yaşındaki M.B. adlı kadın, ağabeyine ait evde ‘şüpheli bir şekilde’ ölü halde bulundu. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, kadının öldüğü belirledi. Önce Çaldıran Devlet Hastanesi’ne ardından da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ndeki Adli Tıp Kurumu’na (ATK) kaldırılan M.B.’nin cenazesi daha sonra ailesine teslim edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.