Rojava'dan tüm ezilen kadınlara

Kadın Haberleri —

Kadın eylemi / Şehba

Kadın eylemi / Şehba

  • Rojava devrimine damga vuran kadınlar bugün Afgan ve Şengalli kadınlar için mücadele ediyor. Devrimin öncüleri, soykırımları durdurmak ve yeni bir yaşam inşa etmek için tüm dünyadaki kadınlara çağrı yapıyor.

Komalên Jinên Kurdistan (KJK), Afgan ve Şengalli kadınlara destek olmak için, “Hegemonerkek saldırılarına karşı Afgan ve Şengal kadınlarının yanındayız” şiarıyla 3- 15 Ağustos tarihleri arasında kampanya başlattı.

Kuzey-Doğu Suriye’deki kadın örgütleri de kampanyaya destek olmak için bu süre boyuncabir dizi etkinlik düzenledi. Bu kapsamda dün Şehba’da Kongra Star ve Êzîdî Kadınlar Birliği öncülüğünde binlerin katılımıyla görkemli yürüyüş düzenlenirken, Qamişlo’da ise final mitingi yapıldı.

Şehba’nın Ehdas ilçesine bağlı Til Susin köyünden Merat köyüne kadar yürüyen kadınlar bir yandan "Ataerkil zihniyete karşı dünya kadınlarının birliğini kadın savaşçı ruhuyla güçlendireceğiz" ve "Örgütlenerek kadın soykırımı durdurup yeni bir hayat kuracağız" yazılı pankartları taşırken bir yandan da "Jin, jiyan, azadî" sloganını bir ağızdan haykırdı.

Kadınlar, Qamişlo’daki 12 Mart Şehitleri Stadyumu’nda yapılan final mitinginde ise konuşmaların ardından halaya durdu. Alanda kadınlara seslenen Kongra Star Koordinasyonu Üyesi Remziye Mihemed, Ağustos ayının Kürt halkı için direniş ayı olduğunu ve bu yüzden bu ayda sürekli soykırım saldırıların gerçekleştirdiğine işaret etti.

 

 

Êzîdî kadınların örgütlenmesi cevaptı

“Êzîdîlere yeni bir kırım yaşatmak istediler ve 74’üncü Ferman 3 Ağustos’ta Şengal’debaşlatıldı” diyen Remziye, fermanda binlerce kadın, çocuk ve yaşlının katledildiğini, binlercesinin esir alınıp köle pazarlarında satıldığını hatırlattı.

Remziye, Êzîdîlerin büyük bir direnişle örgütlenip özerk yönetimi kurduğunu ve YJŞ savunma birliğini oluşturduğunu belirterek, “Bu DAİŞ saldırılarına ve aynı zamanda KDP ihanetine karşı en büyük cevap oldu” dedi.

Konuşmasının devamında Rojava halkının güçlü bir duruş ile Êzîdîlerin yanında durduğunun altını çizen Remziye, “Nasıl ki Rojava’da kadın devrimini gerçekleştirdiysek, bu devrimden tecrübe alarak Şengal, Güney Kürdistanlı kadınlar da devrimlerini yapacak. Doğu Kürdistan’da ‘jin jiyan azadi’ serhildanları ile başlayan ve dünyaya yayılan bu güçle örgütlendik, öz savunma güçleri örgütledik şimdi en önemli görevimiz devrimin kazanımlarını, şehitlerimizin yarattığı değerleri korumak” şeklinde konuştu.

 

 

‘Afgan kadınlar öz savunma güçlerini oluşturmalı’

Rojava’daki kadınların Afgan kadınların sürekli yanında olacağını kaydeden Remziye, ayrıca Afgan kadınlarının öz savunma güçleri oluşturarak şehirlerini, mahallerini ve kurumlarını koruyabileceğini belirtti.

Kurdistan’ın yanı sıra Afganistan ve dünyadaki tüm kadınların birlik olmamasının yeni komploların kapısını aralayacağını söyleyen Remziye, kadınların artık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesiyle özgürlük yürüyüşüne başlaması gerektiğini ifade etti.

Konfederalizminizi kurun!

Remziye Mihemed’in ardından ayrıca Cizre Bölgesi Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu üyesi Ebla Xelil de kısaca söz aldı.

Êzîdî toplumu ve kadınlarının savunmasız bir şekilde DAİŞ çetelerinin pençelerine terk edildiği güne giden Ebla, aynı şekilde son 2 yıldır Taliban’ın da Kabil’in yönetimini kısa sürede ele alması arasındaki paralelliğe işaret etti.

 

 

20 yıl sonra kara çarşaf

Rojava devriminden ilham alan Êzîdî kadınların 3 Ağustos’tan sonra örgütlenerek öz savunma sistemini geliştirdiğini söyleyen Ebla, Afganistan’daki kadınlara ise 20 yıl içinde kazandığı birçok kazanımın ardından yeniden kara çarşaf giydirildiğini söyledi.

Ebla, “Tarihte ve günümüzde kadınlar savaşların kurbanı oluyor, onlara karşı bir sürü suç işleniyor ve hiçbir hakları tanınmıyor” sözleriyle kadınlara birlik olması ve konfederalizminikurma çağrısı yaptı. QAMİŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.