Rojava recmedilen 13 yaşındaki Îda için isyanda

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hesekê’de 13 yaşındaki Îda El  Seîdo’nun erkekler tarafından recm edilme görüntüleri, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde infiale yol açtı. “Hangi namus böyle bir saldırıyı meşrulaştırabilir” diye soran kadınlar, katillerin en ağır cezaya çarptırılmasını istedi. 

HABER MERKEZİ

Hesekê’nin Xiwêran mahallesinde 13 yaşındaki Îda El Seîdo, 2 Temmuz günü erkekler tarafından recm edilerek katledildi. Kız çocuğunun evlenmeyi reddettiği için aile erkekleri tarafından katledildiği belirtiliyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, kız çocuğunun yıkık bir binaya götürülerek kurşunlandığı görülüyor. 

Hesekê’den Minbic'a

Kız çocuğunun hunharca katledilmesi Hesekê başta olmak üzere Reqa, Qamişlo, Tirbespiyê, Minbic, Heleb ve Eyn Îsa kentlerinde protesto edildi. Rojava Devrimi ile birlikte ortadan kalkan gerici geleneklerin tekrar hortlatılmak istendiğini belirten kadınlar, katillerin kadın yasalarına göre yargılanmasını istedi.

Birer açıklama yapan Özgür Kadın Vakfı, Kadın Haklarını Araştırma ve Koruma Merkezi ve Reqa Genç Kadınlar Birliği, Zenûbiya Kadın Topluluğu, Kongreya Star, katillerin en ağır cezaya çarptırılmasını talep etti.

Reqa Genç Kadınlar Birliği Üyesi Xada Hemûdî, yaptığı açıklamada, şunları vurguladı: “İki gün önce küçük bir kız çocuğu namus adı altında vahşice katledildi. Namusun temizlenmesi adı altında yapılan vahşetin nedeni ise çocuğun evlenmeyi kabul etmemesiydi. Eli kanlı katiller namus bahanesiyle bir kez daha kadına saldırmayı fırsat bildi. İşlenen bu suç hiçbir namusu temizlemeyecektir. Tam tersine bir utanç lekesi olarak hayatları boyunca katillerin yüzünde duracaktır. Yapılan bu vahşeti en sert biçimde kınıyor, katillerden hesap sorulana dek yerimizde durmayacamızı belirtiyoruz.”

Yine Reqa’da Zenûbiya Kadın Topluluğu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, üzerinde ‘Kadın katliamlarına hayır’ ve ‘Kadına yönelik şiddete hayır’ yazılı pankartlar açtı. “Hangi namus böyle bir saldırıyı meşrulaştırabilir?” diye soran Topluluk üyesi Sewsen El Hesen, suçluların bir an önce adalet önüne çıkarılmasını ve en ağır biçimde cezalandırılmasını talep etti. 

Hesekêli kadınlar 

Hesekêli kadınlar Îda El Hemûdî El Seido’nun katledilmesini kınamak amacıyla alanlara çıktı. Kongreya Star öncülüğünde  Xiwêran Kavşağı’nda toplanan kadınlar, kadın katliamlarının kınandığı pankartlar açtı. Yapılan yürüyüşte sloganlar atarak  katillerin yargılanmasını istedi. 

Kadın yasalarınca yargılanacaklar

Îda’nın aile erkekleri olduğu tahmin edilen kişilerce katledilmesinin, iktidar zihniyetinin toplum üzerindeki etkisi olduğuna işaret eden Kongreya Star Sözcüsü Remziye Mihemed, şöyle konuştu: “Erkek zihniyeti evlenmeyi reddeden küçük bir kız çocuğunun katledilmesini halen bir suç olarak görmüyor. Tam tersine bunu ahlaki değerlerle ilişkilendirip ayıbı örttüğünü ve erkeklerin şerefini koruduklarını iddia ediyorlar. Bu zihniyet toplumsal değerlere aykırıdır ve bununla 19 Temmuz Devrimi ile birlikte yok olan eski gelenekleri canlandırmak istiyorlar. Bu insanlık dışı suça karşı sessiz kalmayacağız ve örgütlü kadının iradesiyle egemenlerin siyasetine karşı savaşacağız.”

Remziye Mihemed, suçluların toplumsal adalet mahkemelerinde ve Kadın Evi’ne bağlı kadın hakları uzmanları gözetimindeki Kadın Meclisi’nde kadın yasalarına göre yargılanacağını belirtti.

2014 yılında çıkarılan kadın yasasının 17’nci maddesine göre, namus ve şeref bahanesi ile birini öldürmek suçtur. Bunun cezası 3 yıl ila 20 yıl arasında değişiyor. Suça yardım yataklık ederlerin cezası ise 9 yıl.

Öte yandan Kongreya Star öncülüğünde onlarca kadın,  Toplumsal Adalet Divanı’na suçluların yargılanmasını talep eden bir dilekçe sundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.