Rojavalı sanatçılara vize engeli

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Cenevre’de yapılan Rojava Festivali’ne davetli Pargîn Film Komünü üyelerine İsviçre vize vermedi. 

ERDOĞAN ZAMUR/ÖNER POLAT

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kugler Foundry Kültür Merkezi’nde 30 Haziran’da başlayan ve 3 gün sürecek festivalde, film gösterimleri, müzik ve kültürel etkinlikler yer alıyor. Rojava’daki Pargîn Kültür Merkezi ile İsviçre’deki Tev-Çand ortaklığıyla düzenlenen festivale Rojava’dan katılacak Pargîn Komün üyelerine İsviçre vize vermedi. 

Kültür-Sanat Hareketi (Tev-Çand) üyesi Yılmaz Beyazgül, gerekli belgelerin temin edilmesi ve dönüş garantisine rağmen vize başvurunun reddedildiğini belirterek, "Lübnan’daki İsviçre Büyükelçiliği’ne komün üyeleri için davetiye gönderdik. İlk başvuru yapıldığında sorun çıkardılar ve 14 gün sonra cevap vereceklerlerini söylediler. Arkadaşlarımızın o süre boyunca Lübnan’da kalmaları sorun olacaktı. Süreci hızlandırmak için tekrar devreye girdik. Ancak yaptığımız başvuru 'Suriye’nin bir savaş ülkesi olduğu ve gelenlerin geri dönmeyeceği' gerekçesiyle reddedildi. Bu yüzden planlanan bazı programları iptal etmek zorunda kaldık” dedi. 

Yılmaz Beyazgül

Avrupalıların bakışı sorunlu

Rojava Film Komünü Üyesi Sevinaz Evdike ise vize başvurusunun reddedilmesine tepki gösterdi ve ekledi: "Avrupa devletlerinin Ortadoğu’ya ve üçüncü dünya ülkelerine bakışı sorunlu. Ben sanatçı olarak üç kez İsviçre’ye geldim. İsviçre ve bütün Avrupa ülkeleri Rojava başta olmak üzere üçüncü dünya ülkelerinden gelen herkese mülteci gözüyle bakıyor. Bizlere sanatçı gözüyle bakmıyor. Bu milliyetçi bakış sadece İsviçre’yle sınırlı değil maalesef.”

Pargîn Film Komünü

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kültürel çalışmalar kapsamında Rojava’nın Dêrik kentine bağlı Deşta Sûsê köyünde 2015 yılında kurulan Pargîn önemli çalışmalara imza atıyor. Geleneksel kültürün korunmasına atfen kuruma bu ad verilmiş. Çoğu Koçer olan 25 kişi ilk olarak Pargîn’in kurulması için çalışmalara başlamıştı. Kurumun müzik bölümünde Mahmut Berazî ve Şêro Hindê gibi isimler de yer almıştı. 

Sevinaz Evdike

Komün 6 film çekti

Sevinaz Evdike, Komüne dair şunları aktardı: “Rojava Film Komünü 2015 yılında Kültür Akademisi içinde kuruldu. İlk olarak sanat akademisi içinde bir birim olarak daha çok film gösterimi yapan bir nitelikteydi. Ancak daha sonra Film Komünü kendi çalışmasını özerk olarak yapmaya başladı. 2017’den beri film çekiyor. Şu ana kadar uzun metrajlı 6 film çektik. 2020’den bu yana çekilen filmler uluslararası alana taşındı. İlk olarak Rojava’yı tanıtan, destek amaçlı filmleri yaptık. Şimdi artık belgesel ve dizi film çekiyoruz. Bir dizi film bitti, bir tanesine de yeni başladık.”

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.