Sonra parkın içinde, Ermeni anıtının yakınındaki bir heykelin önünde duruyoruz. Jean Jaures’inmiş (1859-1914). Jaures, üniversitede ders veren bir felsefe hocası, sözünü esirgemeyen bir siyasetçi, ideallerine bağlı bir sosyalist, bir milletvekili.
Toros heykelin üzerindeki yazıları tercüme ediyor:
“Yalan, tembellik ve idealsizlik bir halkın cesaretini kırar.”
“Birliğe duyduğu ihtiyaç insanın en derin ve soylu düşüncesidir.”
“Nehir denize doğru akarken kaynağına sadık kalır.”
“Vatan sönen bir düşünce değil, sürekli değişen ve büyüyen bir düşüncedir.”
Kürtlerin, Rojava’da diktatörlük ve muhalefet dışında “Üçüncü Yol”u tercih etmeleri, devlet ve iktidara ortak olmaksızın, özgürleşme iddiası, Jaures’in sözünü ettiği, her halka lazım “ideal” değil midir?
Güney Kürdistan Federal Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, önceki gün yaptığı açıklamada, “Rojava sınır kapısının kapatılma kararının, PYD’nin tek taraflı uygulamalarına karşı alınmış bir hükümet kararı olduğu”nu belirtti.
YNK Basın sözcüsü Abdürrezak Şerif ise aynı gün yaptığı açıklamada, sınır kapısının kapatılmasının hükümet kararı değil, KDP’nin tek taraflı bir kararı olduğunu açıkladı.
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ise, “sınır kapısını kapatmak, halkı yiyeceksiz ve içeceksiz bırakmak, hastalar ilaçsız ve tedavisiz bırakmak anlamına gelir” dedi. Kürt liderlerin açıklamalarının tümü 31 Mayıs 2013 tarihli.
Fransız Jean Jaures ise, bundan yüz yıl önce, “birliğe duyulan ihtiyaç insanın en derin ve soylu düşüncesidir” demiş.
Rojava’da “Özgür Suriye Ordusu” adı altındaki çeteci gruplar, bir kaç gündür Alevi inanışına sahip Basile ve Akibe köyüne saldırıyorlar. Bu köyler YPG kontrolündeki alanlarda bulunuyor. YPG, bu köyleri korumak için büyük bir direniş sergiliyor. Çatışmalar sırasında, 1991 doğumlu Silav (Meryem Mihemed) da yaşamını yitiriyor. Sılav isimli 22 yaşındaki bu genç kadın, YPJ (Kadın Savunma Birlikleri) Askeri Konsey üyesi. Aynı zamanda Rojava’da şehit olan ilk kadın savaşçı.
“Nehir denize doğru akarken kaynağına sadık kalır” diyen Jean Jaures’e, 22 yaşındaki Silav, yüz yıl sonra selam gönderiyor.
“Rojava’da Rusya Beşar Esad rejimine yardım ediyor. ABD ve AB ise Özgür Suriye Ordusu’na yardım ediyor”. Bu sözler de KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’a ait.
Peki Kürtlere kim yardım ediyor?
Jaures’in, “Vatan sönen bir düşünce değil, sürekli değişen ve büyüyen bir düşüncedir” sözlerini, pratik bir özgürleşme alanına dönüştüren yurtsever Kürdistanlıların kendileri...
Kendi olmak, haksızlığa ve adaletsizliğe asla boyun eğmemek,sadece ve sadece kendi gücüne dayanmak, özgürlük için her türlü bedeli ödemeye hazır olmak da büyüyen düşüncenin ifadesi oluyor.
Rojavalı Silav’dan Fransız Jaures’e selam
Montpellier’deki şehir parkında yürüyoruz. Ermeni arkadaşım Toros, eskimeyen ve önemini kaybetmeyen sözlerin gücünden söz ediyor.