Rojava’nın ilk kadın hakemi

Kadın Haberleri —

Hala Hemo

Hala Hemo

  • Qamişlolu 22 yaşındaki Hala Hemo, basketbol müsabakalarını yöneten ilk kadın hakem oldu. 2015 yılında basketbol oynamaya başlayan Hala Hemo, 2017 yılında katıldığı Asayiş Kulübü’nde genç bir hakem olarak spora devam ediyor.

Çocukluğundan bu yana basketbola ilgi duyan Hala Hemo, spora başladığında ailesinden tam destek alarak 9 yılda hem Rojava genelinde hem bölge dışında birçok deneyim kazandı.

Jinha’dan Ebîr Muhamed’in hikayesini yazdığı Hala Hemo, hakem olabilmek için ilk olarak vücut geliştirme kursuna gittiğini ve ardından Asayiş Kulübü’nde eğitimlere katılarak tecrübe edindiğini söyledi.

Her maçı yönetti

Hakemliğe ilk adımını 2020 yılında atan Hala Hemo, “Kuzey-Doğu Suriye Erkekler Basketbol Şampiyonasında hocam bana fırsat verdi, hakemlik yaptım. Daha sonra Amûdê'de düzenlenen Kuzey-Doğu Suriye Erkekler Basketbol Şampiyonası ve diğer 5 maçta, Cizîr Bölgesi Ligindeki tüm maçlarda hakemlik yaptım” dedi.

Küçümseyici bakışlara aldırmadı

Hala Hemo, başarılarına giden bu yolda erkeklerin küçümseyici bakışlarıyla karşı karşıya geldi ve ilk kez hakemlik yaptığı maçta ağladı. Genç hakem, o günleri şöyle anlattı: “Ailemin ve arkadaşlarımın mutlu ve gururlu olduklarını görünce bu bana güç ve moral verdi. Tüm kalıplaşmış yargıları kırarak kendimi kanıtlamayı başardım.”

Basketbola da diğer spor dalları gibi ilgi gösterilmesini isteyen Hala Hemo, kadınlara bu alana yönelme çağrısı yaptı. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.