5. Roma Kürt Film Festivali, bugün başlıyor. Nuova Cinema Aquila da düzenlenecek olan Festival, Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile geçen eylül ayında yaşamını yitiren Kürt dostu İtalyan yazar Mirella Galletti’ye adandı. „Heviya Azadiyê-Speranza di Liberta“ sloganıyla düzenlenen Film Festivali, 20 Ocak tarihine kadar sürecek.

Festival öncesi dün Teatro Valle Occupato’da resepsiyon verildi. Etkinlikte, 1926 yılında Ermenistan’da çekilen Zarê filmi gösterildi. Arp sanatçısı Tara Jaff ve opera sanatçısı Pervin Çakar ise müzik dinletisi sundu.

‘Babamın Sesi’ ile başlayacak

Roma Kürt Film Festivali, bugün Casa del Cinema’da başlıyor. Sonraki günlerde gösterimler Nuovo Cinema Aquila’da devam edecek. İlk gün yönetmenliğini Zeynel Doğan’ın yaptığı ve Maraş Katliamı’nı anlatan ‘Babamın Sesi’ adlı film gösterilecek. Program çerçevesinde yapılacak tartışmaya katılması beklenen Zeynel Doğan, Kürt kadın siyasetçilerin cenaze töreni nedeniyle katılamayacak. Programa yönetmen Mizgin Müjde Arslan, sinema eleştirmeni ve yazar Boris Solazzo, Erbil Film Festivali Direktörü Adnan Osman ile Roma Kürt Film Festivali Direktörü Hevi Dilara katılacaklar.

Kürt siyasi mültecileri konuşacaklar

17 Ocak Perşembe akşamı ise ‘Faili Dewlet’ ile ‘Lice Defteri’ filmleri gösterilecek. Daha sonra ‘İtalya’daki Kürt siyasi ilticacılar’ konulu panel yapılacak. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ulusal Komisyon Sorumlusu Elena Behr, İçişleri Bakanlığı Göçmenler ve Sivil Özgürlükler Bölümü Başkanı Vali Ricardo Compagnucci, İçişleri Bakanlığı Göçmenlerden Sorumlu Kurumu’nun Merkez Servis Direktörü Daniela Di Capua, Soverato eski Belediye Başkanı Gianni Calabretta ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İtalyadaki avukatlarından Arturo Salerni konuşmacı olarak katılacak. Panelin ardından Seyfettin Tokmak’ın yönetmenligini yaptığı ‘Kırık Midyeler’ filmi gösterilecek.

Öğrencilere özel program

Oldukça zengin bir programı olan festivalde çocuklar için de iki günlük bir program var. 4 filmin gösterileceği programda ilk ve ortaokul öğrencilerine aileleri de eşlik edebilecek.
Program çerçevesindeki ikinci tartışma semineri ise Kürtlerin yaşadıkları katliamlar ele alınacak. Moderatörlüğünü yazar-profesör Baykar Sivasliyan’ın yapacağı seminerin katılımcıları: Güney Kürdistan’dan Hasan Noori Shaikhmohammed Salih ile Goran Adham Rahim, araştırmacı yazar Mehmet Bayrak, üniversite tezini Kürt katliamları üzerine yapmış olan Elenuora Iannotta.
5. Roma Kürt Film Festivali, ‘5 Nolu Cezaevi’, Li vir ve Sirta la gal ba’ adlı filmlerin gösterimleri ile sona erecek.

 Y. ÖZGÜR POLİTİKA/ROMA