RSF: Erdoğan basın özgürlüğü düşmanı

Dünya Haberleri —

RSF: Türkiye'de medya Erdoğan'ın kontrolünde / foto: AFP

RSF: Türkiye'de medya Erdoğan'ın kontrolünde / foto: AFP

  • Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Erdoğan’ı bir kez daha “Basın Özgürlüğü Düşmanları” listesine aldı. Listedekiler "basın özgürlüğünü acımasızca baskılamış ve ortadan kaldırmaya teşebbüs etmiş” kişiler olarak adlandırılıyor. 

 

RSF, “Basın Özgürlüğü Düşmanları” listesini açıkladı. Dünyadaki 37 devlet ve hükümet başkanının sıralandığı listede Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha yer aldı. 2016’dan bu yana “basın üzerinde baskı oluşturan kişileri” listeleyen RSF, Erdoğan için "Erdoğan itaat eden ve onu öven basından hoşlanıyor" tespitini yaptı.

Medyanın kontrolü Erdoğan’da

Türkiye’de 100’den fazla gazetecinin saldırıya uğradığına dikkat çekilen RSF raporunda basın özgürlüğü üzerindeki baskılara ilişkin şu belirlemeler yer aldı: “Muhalif ve eleştirel sesler sadece Terörle Mücadele Yasası'yla değil, aynı zamanda 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçuyla da baskı altına alınıyor. Erdoğan bütün büyük medya organlarını kontrol altında tutuyor ve bunu da birçok siyasi ve ekonomik araçlarla gerçekleştiriyor.”

Takip ve tutuklanma korkusu var

Türkiye’nin gazeteciler için bir “korku” ülkesine dönüştüğünü kaydeden RSF, “tutuklanma ve takip” riski nedeniyle basın çalışanlarının özgürlükten mahrum olduğunu belirtti.

RSF raporunda Türkiye’de yaşanan sansüre de işaret etti. Erdoğan ile ilişkili yolsuzluk haberini içeren 1300’den fazla bağlantının sansürlendiğini raporlayan RSF, 2020 yılı içerisinde 50’den fazla basın üyesinin “mülteciler ve koronavirüs salgını” ile ilgili yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alındığını açıkladı.

RSF’nin “Basın Özgürlüğü Düşmanları” listesinde Avrupa Birliği ülkesi olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban da ilk kez yer aldı. Listede; Putin, Aliyev, Lukaşenko, Bolsonaro, Kim Jong Un, Sisi, Esad, Prens Muhammed bin Salman gibi isimler de bulunuyor.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.