Rusya ile tahıl anlaşması durdu

Dünya Haberleri —

  • Rusya, Ukrayna’da üretilen tahılın taşınmasını sağlayan anlaşmanın durdurulduğunu duyurdu. Anlaşmanın durması gıda fiyatlarında ciddi bir artışı tetikleyebilir. 

 

 Rusya ve Ukrayna arasında çatışmanın başlamasının ardından uluslararası alanda gıda ve enerji tedariki konusunda ciddi bir kaygı oluşmuştu. Dünyanın en büyük iki tahıl üreticisi arasındaki savaş gıda fiyatlarında ciddi bir artışı beraberinde getirdi. 

Kararın ardından buğday fiyatları yükseldi

Çatışmanın başlamasının ardından Rusya ile Ukrayna’da üretilen tahılın taşınmasına izin verilmesini sağlayan bir tahıl anlaşması imzalandı. Rus yönetimi Pazartesi günü bu anlaşmanın artık geçersiz olduğunu duyurdu. 

Kremlin’den yapılan açıklamada “Maalesef Karadeniz anlaşmalarının Rusya'yı ilgilendiren kısmı geçerliliğini yitirmiştir” denildi. 

Karar, Ukrayna’nın Kırım ile Rusya’yı birbirine bağlayan köprüye yönelik saldırı düzenlenmesinin ardından geldi. 

Rusya'nın Ukrayna'da savaşan Rus birliklerinin ana arterlerinden biri olan köprü Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bizzat açılışını yaptığı ciddi bir prestij projesi. Kremlin kararda köprüye saldırının bir etkisi olmadığını öne sürüyor.  Kararın hemen ardından buğday fiyatları yüzde 7’ye yakın bir oranda arttı. 

Anlaşma daha önce de askıya alınmıştı

Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük tarım üreticilerinden ve buğday, arpa, mısır, kolza tohumu, kolza yağı, ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği yağı piyasalarında önemli aktör konumundalar. Rusya aynı zamanda gübre pazarında da hakim durumda.  Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı, Rusya'nın işgalinden sonra uygulanan Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta konusundaki kısıtlamaların sevkiyatlara engel teşkil ettiğini söylüyor. 

Rusya geçtiğimiz yıl Karadeniz anlaşmasının uzatılması konusunda üç kez mutabakata varmış, ancak Kırım'daki filosuna yapılan insansız hava aracı saldırısına tepki olarak Ekim sonunda katılımını kısa bir süre askıya almıştı.  HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.