‘Rusya işgale hazırlanıyor’

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekatı planladığını ileri sürüldü. Washington Post gazetesinin ABD istihbarat birimlerine dayandırdığı haberinde, Rusya’nın 2022 yılında 175 bin askerle Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığını iddia etti. 

 

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekatı planladığını ileri sürüldü. Washington Post gazetesinin ABD istihbarat birimlerine dayandırdığı haberinde, Rusya’nın 2022 yılında 175 bin askerle Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığını iddia etti. İsminin açıklanmaması koşuluyla gazeteye konuşan ABD’li bir yetkili, Rusya 2022 yılının başlarında Ukrayna‘yı işgal etmeye hazırlandığını söyledi. 

‘Harekata 175 bin asker katılacak’

Yetkili, Rus birliklerinin bu hazırlığının geçen yıla kıyasla iki katı güce sahip olduğunu da belirterek, “Yüzlerce taburdan oluşan birlikler ağır teçhizatlar ile donatılacak ve operasyon 175 bin asker ile yürütülecek” dedi.

‘Rusya hedef şaşırtıyor’

Washington Post tarafından elde edilen ve uydu fotoğraflarının da bulunduğu bir ABD istihbarat belgesinde ise Rusya’ya ait birliklerin zaten dört noktada konuşlandığı belirtiliyor. Ukrayna, Rusya‘nın sınırda 94 bine yakın asker konuşlandırdığını savunurken, ABD’ye göre ise bu sayı 70 bin civarında. Amerikalı yetkililer ise bu sayının 175 bine kadar çıkabileceğini ve Rusya’nın hedef şaşırtmak ve belirsizlik yaratmak için sınıra sürekli olarak asker gönderip sonra geri çektiğini iddia ediyor.

‘Tatbikatlar işgal provası’

İstihbarat belgesinde ayrıca, ani bir saldırıya karşın Rus kuvvetlerinin bölgedeki eğitim tesislerinde ekipman bırakmış olma ihtimalinin de olabileceği öne sürülüyor. Ukrayna hükümetinden bir yetkili de bu yılın başlarında sınırda yaşanan hareketliliğin ve tatbikatların “işgal provası için hazırlık” olduğunu ileri sürdü. ABD’li bir yetkili de Rus hükümetinin bir yandan işgal için zemin hazırladığını diğer yandan da bir propaganda kampanyası yürüttüğünü söyledi. Yetkili, “Geçen ay aldığımız bilgilere göre Rus yetkililer ve medya kuruluşları, Ukrayna ve NATO hakkında kullandıkları olumsuz söylemi artırdı. Bu durum, olası bir operasyonun suçunu Ukrayna’ya yüklemek için” dedi. 

Karşılıklı restleşme

Rusya’nın Ukrayna sınırına asker ve ekipman yığması Batı’da olası bir işgalin işareti olarak görülüyor. Konu geçen hafta Riga'da yapılan NATO dışişleri bakanları toplantısının da ana gündem maddesiydi. Rusya ise bu suçlamaları reddediyor ve ABD ile Ukrayna’nın kendilerinin saldırı hazırlığında olabileceğini öne sürüyor. Rusya, NATO askeri varlığının sınırına dayanmasından ve Ukrayna ile Gürcistan’ın NATO'ya alınması planından da rahatsız. 

Yaptırımlar gündemde

Geçen hafta Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerden, olası bir işgal durumunda Rusya’ya ciddi yaptırımlar uygulayabilecekleri yönünde açıklamalar gelmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’yı, gerilimin tırmandırmanın bedelinin yüksek olacağı yönünde uyarmıştı. Putin ise NATO'yu "kırmızı çizgilerimizi geçmeyin" diye uyararak, İttifak'ın doğuya doğru genişlemesini durdurmasını istemişti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.