Rusya-Ukrayna arasında savaş çanları

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rus ordusunun Ukrayna sınırında askeri tatbikat sonrası sevkiyat yapması ve Donbas'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların 4 Ukrayna askerini öldürmesi nedeniyle NATO büyükelçileri bir araya geldi, yapılan açıklamada “endişeliyiz” denildi.

 

Rus askeri birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki varlığı artıyor. Donbas'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların 4 Ukrayna askerini öldürmesi, Rus askerlerinin Ukrayna sınırında askeri tatbikat sonrası sevkiyat yapması nedeniyle NATO büyükelçileri bir araya geldi.  Reuters'e konuşan bir NATO yetkilisi Moskova'nın Temmuz 2020'de varılan barış görüşmelerini sabote ettiğini belirtti. Yetkili, Rusya’nın bölgedeki varlığından endişe duyduklarını kaydetti.

Bölgedeki gerginliğe ilişkin bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Sözcü Ned Price, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tehditkar adımlarını kabul etmediklerini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski perşembe günü yaptığı değerlendirmede Rusya’nın “tatbikat” adı altında Ukrayna sınırında korku atmosferi yaratmaya çalıştığını ifade etmişti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise NATO'nun askeri faaliyetlerinin artması nedeniyle Rusya’nın güvenlik amacıyla sınırlarında önlem aldığını söyledi. Peskov, "Rusya kendi toprakları içerisinde hareket ediyor. Bu kimseyi tehdit ettiğimiz anlamına gelmez. Bu hiç kimseyi rahatsız etmemeli” diye konuştu. Peskov, 4 Ukrayna askerini öldürülmesini ise “Ukrayna’nın iç çatışması” olarak yorumladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan ise daha sert bir açıklama geldi. Lavrov’ “Ukrayna'nın yeni bir askeri çatışma başlatma girişimlerinin Kiev'i yok edebileceği” tehdidinde bulundu.

KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.