- Ukrayna, Rusya’ya geniş çaplı İHA saldırıları düzenledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, petrol ve askeri tesisleri hedef alma hakkı olduklarını savundu.
Rusya’da Ukrayna İHA’larıyla düzenlenen büyük çaplı bir saldırı, gece boyunca Moskova bölgesinde en az üç kişinin ölümüne yol açtı. Bu saldırı, 2022’de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana gerçekleştirilen en büyük ve en yaygın İHA harekâtı olarak bildirildi.
Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, Moskova'nın eteklerindeki müstakil bir eve isabet eden saldırıda bir kadının, Pogorelki köyünde ise iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Cumartesi gecesinden Pazar sabahının ilk saatlerine kadar ülke genelinde 556 Ukrayna İHA'sının hava savunma sistemlerince vurularak düşürüldüğünü, Pazar günü ilerleyen saatlerde ise 30 İHA'nın daha imha edildiğini bildirdi. Bakanlık, saldırıların 14 farklı bölge ile ilhak edilen Kırım, Karadeniz ve Azak Denizi üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.
Zelenski saldırıları doğruladı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, X platformunda paylaştığı mesajda saldırıyı doğruladı. Uzakta yükselen büyük bir siyah duman sütununu gösteren bir video yayımlayarak “Ukrayna’nın uzun menzilli yaptırımları Moskova bölgesine ulaştı” diye yazdı. Zelenski, “Rusya’nın savaşı uzatmasına ve kentlerimize, yerleşimlerimize yönelik saldırılarına verdiğimiz karşılıklar tamamen meşrudur. Ukrayna devlet sınırından olan mesafe 500 kilometrenin üzerinde. Rus hava savunmasının yoğunluğu Moskova bölgesinde en yüksek düzeyde. Ama biz bunu da aşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Saldırı, hafta başında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de en az 24 kişinin ölümüne yol açan Rus füze ve İHA bombardımanının ardından geldi. Zelenski, sanal medyada yaptığı ayrı bir paylaşımda, Rus güçlerinin bu hafta Ukrayna'ya karşı 3 bin 170'ten fazla taarruz İHA'sı, 1.300'den fazla güdümlü hava bombası ve 74 füze fırlattığını, saldırıların sık sık konutları ve sivil altyapıyı hedef alarak 52 kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti.
Rusya ile Ukrayna arasında daha önce ilan edilen kısa süreli ateşkes ise geçen hafta sona ermişti. İki ülke, bu hafta planlanan “1.000’e 1.000” takas anlaşmasının ilk ayağı kapsamında karşılıklı olarak 205'er savaş esirini değiştirmişti. MOSKOVA