Rusya’yı muhalefet korkusu sardı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Moskova’da polis, muhaliflerin düzenlediği konferansı ‘sakıncalı örgüt organizesi’ gerekçesiyle bastı, 200 kişiyi gözaltına aldı. Rusya, muhaliflere yönelik baskıcı politikalarıyla eleştirilerin merkezinde bulunuyor.

 

2020 Demokrasi Endeksi Raporu’nda demokrasi standartları açısından anti demokratik ve otoriter rejimler statüsüne girdiği belirtilen Rusya’da muhaliflere yönelik baskılar artıyor.

Ülkede muhaliflerin hafta sonu düzenlediği konferans ‘sakıncalı örgüt organizesi’ olduğu gerekçesiyle basıldı, yaklaşık 200 kişi gözaltına alındı.

Birleşik Demokratlar” olarak bilinen grup tarafından düzenlenen konferansa polis baskınına tepki gösteren muhalif isimlerden Andrey Pivovarov, “Bu bir yıldırma politikasıdır” dedi. Bir diğer muhalif isim Ilya Yashin ise polis müdahelesine “Rusya özgür olacak” mesajıyla tepki gösterdi.

Otoriterleşen rejimler arasında

Özellikle Rus politikacı Navalni’nin zehirlenmesi, Almanya’daki tedavisi ardından Rusya’ya döndükten sonra tutuklanması Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında krize yol açmıştı. AB, Navalni'nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırım kararı almış, ABD de “Navalni’nin zehirlenmesinde rol oynadığı tespit edilen” 7 yetkili ve 14 Rus kuruluşu yaptırım listesine almıştı.

Rusya’nın giderek anti-demokratik bir devlete dönüştüğü yönünde yayımlanan raporlarda ülke ilk sıralarda gösteriliyor. 2020 Demokrasi Endeksi Raporu’na göre Rusya, demokrasi standartları açısından sorunlu bir ülke olarak “otoriter rejimler” arasında bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.